Dnevi odprtih vrat Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

(25.08.2021) Ob svetovnem dnevu psov in dokončanju izgradnje novega kompleksa

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana vabi na dneve odprtih vrat od 27. do 29.  avgusta 2021

V četrtek 26. avgusta obeležujemo svetovni dan psov, 8. avgusta pa se vsako leto spomnimo mačk. In težko bi praznovali lepše, kot z zaključkom gradnje novega kompleksa Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana ter z dnevi odprtih vrat, ki bodo sledili od petka 27. avgusta do nedelje 29. avgusta 2021!


Mednarodna dneva želita spomniti predvsem na prispevek, ki ga imajo psi in mačke v našem življenju že tisočletja, pa tudi na našo odgovornost zanje. Nanje lahko računamo pri varovanju, delu, spremljanju in reševanju, predvsem pa so postali naši nepogrešljivi družabniki. V Ljubljani je registriranih kar 24.000 psov, še mnogo več pa je drugih hišnih živali, ki sobivajo z nami. Čeprav si naši najboljši prijatelji prav vsak dan zaslužijo skrb in pozornost, pa jih na ta dan velja še posebej pocrkljati in jim nameniti kakšen dodaten priboljšek ali priljubljeno igračo, predvsem pa jim nameniti več časa.

Zavetišča Ljubljana Ponosni smo na nove, udobne in sodobne prostore, še veliko bolj pa na dejstvo, da je novo Zavetišče Ljubljana zaživelo kot središče, ki povezuje in zbližuje vse, ki so pripravljeni prispevati k lepši prihodnosti hišnih živali, letošnje poletje pa smo gostili že tudi prve počitnikarje. Do sem je vodilo 2 milijona prevoženih kilometrov, 35.000 živalskih zgodb, 6 let načrtovanja in 3 leta gradnje.

Mačke so praznovale 8. avgusta. Veliko, preveč jih je ta dan praznovalo v našem zavetišču in mnoge med njimi še preživljajo čas z nami, a tokrat malce drugače. Tokrat praznujemo v novih prostorih in navdušenje je obojestransko. Nič več stiskanja v gneči, veliko več je dnevne svetlobe, zračnih prostorov in hkrati ravno prav zasebnosti. Čeprav si naše razvajenke vedno zaslužijo skrb in pozornost, pa jih sedaj še posebej pocrkljamo z igračami, plezali, in poležavanjem na sončni terasi

Za zavetišče ter seveda tudi za pse in mačke v oskrbi zavetišča je zaključek novogradnje in popolne prostorske ter vsebinske prenove novega Zavetišča prelomni dogodek. Ljubljana, z njo pa Slovenija, je pridobila sodobno zavetišče, ki ob še boljšem počutju živali omogoča nove dimenzije delovanja, omogoča vzgojo, izobraževanje in kakovostno  preživljanje časa vsem, živalim in ljudem.

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana bomo zato v dneh od petka 27. avgusta do nedelje 29. avgusta praznovali. S ponosom bomo odprli vrata novega zavetišča in javnosti predstavili nov kompleks, ki je veliko več, kot le začasen dom za zapuščene živali. Novozgrajeni objekt za mačke ter dodatni izpusti za pse z raznovrstnimi podlagami so Zavetišče Ljubljana celostno zaokrožili  v sodoben center novih priložnosti.

S tem smo novi upravi s predavalnico in prostori za prostovoljce, domovanju za pse in veterinarski ambulanti ter servisnim objektom dodali piko na i, da lahko zapuščenim živalim nudimo celostno oskrbo po sodobnih strokovnih standardih in se hkrati trudimo za preventivo, za manj zapuščenih živali.

Na nove prostore in naše delo smo ponosni in zato vas vabimo na dneve odprtih vrat. Vrata zavetišča bomo odprli med 10. in 18. uro,  vas popeljali po novih prostorih zavetišča in predstavili živali v naši oskrbi.

KRATKA VSEBINA DELAVNIC  Ljubljænčki

Gre za ozaveščevalne, družabne in ustvarjalne delavnice. Mladi bodo s pomočjo izvajalcev ustvarjali izdelke z živalskimi motivi, ki ji bodo lahko odnesli domov, pridobili novo znanje o hišnih ljubljenčkih, ter se spoznali z novim Kvizom Mucki, Kužki, ki so ga v sodelovanju s sodelavci Zavetišča Ljubljana razvili pri Value Add Games.

Pomembno! Ob prihodu bodo lahko vstopili samo tisti obiskovalci, ki bodo izpolnili in upoštevali vse, s strani NIJZ predpisane pogoje v zvezi s Covid 19. PCT je nujen le za vstop v notranje prostore. V zaprtih prostorih in povsod, kjer ne bo mogoče zagotoviti varnostne razdalje, je uporaba obraznih mask obvezna. Pazimo, da se v zavetišču ne dotikamo sten ali česa drugega, na stojnicah pa primemo le tisto, kar nameravamo odnesti s seboj.

Ogledi zavetišča bodo potekali vodeno in sicer bo osebje zavetišča usmerjalo v smeri ogleda in ob tem predstavilo posamezen prostor ter z veseljem odgovarjalo na vprašanja obiskovalcev.

Ves čas odprtih vrat bodo prisotne stojnice, na katerih bodo predstavljali svojo dejavnost:

Sava Zavarovalnica (z novim programom za zavarovanje psov in mačk), Društvo Mačjelovka, Društvo za zaščito živali Kranj, Pasja vila, Društvo Reks in Mila, Nega in striženje kužkov Manca Perozzi, Veterinarska ambulanta Buba, Royal Canin in Opel Slovenija, ki bo predstavil psom prijazen in varen prevoz.

Pri popestritvi programa nam pomagajo Ljubljænčki, Mladi zmaji in Minamikat, društva za zaščito živali, pasje šole…, ki bodo otrokom in odraslim na prijazen način predstavili odgovorno skrb do živali.  

Vljudno vabljeni, da praznujete z nami in  da skupaj počastimo skrb in odgovornost do živali. V času odprtih vrat bodo mogoče tudi posvojitve živali in želimo si, da bi veselje novega doma te dni začutilo čim več živali. Na posvojitev čaka kar 200 mačk in 11 psov.

Ogledi in posvojitve živali bodo potekali tudi ves čas odprtih vrat. Ob tem vas bodo usmerjali zaposleni.

Vljudno vabljeni, da praznujete z nami in  da skupaj počastimo skrb in odgovornost do živali.

PROGRAM:

Petek, 27.8.2021

ZAČETEK: 10.00

Registracija obiskovalcev in vodeni ogledi, posvojitve živali, delavnice Ljubljænčki

11:00 lutkovna predstava PEKARNA MIŠMAŠ

12:00 - 14:30 Risarska delavnica: Rišemo mucke (veža Mačke), Minami Kat

13:00 – 14:00 Predstavitev dela vodnika službenega psa, policija, (poligon)

14:00 – 16:00 Predavanje »Čustveni detox za sproščanje stresa pri psih«, (oder), pasja šola Cooldog,

15:00 - 15:30 Delavnica: Pravilen pristop in rokovanje mačke, (soba socializacija mačke) Minami Kat

16:00 – 17:00 Predstavitev prostovoljni sprehajalci – predstavitev psov iz zavetišča (park zavetišča)

16:00 - 16:30 Predavanje: Mačji lunapark, priprava okolja na mačko, (predavalnica) Minami Kat

16:30 - 17:00 Individualno svetovanje,  (predavalnica), Minami Kat

KONEC: 18’00

lutkovna predstava PEKARNA MIŠMAŠ

Režiser: Robert Waltl
Glasbenik: Uroš Rakovec
Igrajo: Jose, Tadej Pišek, Vesna Vončina
Avtor likovne zasnove: Robert Smolik

KRATKA VSEBINA

Zgodba Svetlane Makarovič o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu…

 

Sobota, 28.8.2021

ZAČETEK: 10.00

Registracija obiskovalcev in vodeni ogledi, posvojitve živali, delavnice Ljubljænčki

11:00 lutkovna predstava OBUTI MAČEK  

12:00 - 12:30 Delavnica, izdelava interaktivnih hranilk za muce (veža Mačke), Minami Kat

12:00 – 13:30 Predavanje in prikaz; Vzgoja in socializacija na javnih površinah, (oder), Alfakan

12:30 - 14:00 Risarska delavnica: Rišemo mucke (veža Mačke), Minami Kat

14:00 - 14:30 Predavanje, Zakaj to moj muc počne, najpogostejša neželena vedenja in prva pomoč (predavalnica), Minami Kat

14:30 - 15:00 Predavanje: Mačji lunapark, priprava okolja na mačko (predavalnica) Minami Kat

15:00 - 16:00 Predstavitev prostovoljni sprehajalci – predstavitev psov iz zavetišča (park zavetišča)

16:00 – 16:30 predavanje Emmett tehnika (predavalnica) Petra Lun

16:00 – 18:00 Predavanje »Čustveni detox za sproščanje stresa pri psih«, (oder), pasja šola Cooldog

16:30 - 17:00 Individualno svetovanje, (soba socializacija Mačke), Minami Kat

14:00 – 18:00 Delavnica Mladi zmaji v sodelovanju z Ljubljænčki na mobilnem mladinskem centru Ljuba in Drago

KONEC: 18’00

lutkovna predstava OBUTI MAČEK

Režiser in avtor priredbe teksta: Marek Bečka
Songi: Jose
Igrata: Jose in Gašper Jarni
Avtor likovne zasnove: Robert Smolik

KRATKA VSEBINA

Znana pravljica francoskega pisatelja Charlesa Perraulta, priljubljena po celem svetu, ki navdušuje mlado in staro.

Živeli so trije bratje, ki jim je oče zapustil majhno kmetijo z mlinom. Starejši brat – pameten, a ne preveč lepega značaja – si vzame mlin, drugi brat si vzame ves denar, za tretjega pa ne ostane nič razen ubogega Mačka. Najmlajši brat je žalosten in potrt, ko pa ga Maček ogovori - kakšno presenečenje … Mladi mož mora obljubiti, da bo ravnal natanko tako, kot mu bo svetoval Maček. Njuna pot do sreče je odprta, obljubi Maček.

Seveda se začne Maček takoj prilizovati kralju in njegovi hčerki, mladi princesi. Nekega dne, ko kralj že dobro pozna Mačka, je kraljeva družina s kočijo na sprehodu po okolici. Mladi mož se kopa, ko Maček začne vpiti: »Na pomoč, tatovi!« Kralj podari golemu mladeniču prekrasna oblačila in ga povabi k sebi v kočijo. Princesa in mladenič se v hipu zaljubita. Maček dirja pred kočijo in vse delavce na poljih poprosi, naj na vprašanje, čigava so polja in travniki, odgovorijo: »To so polja našega dobrega Grofa iz Slamne Grrraščine.«

Vendar pa brez težav ne gre. Lastnik vseh posesti, vključno s prelepim gradom, je strašni velikan, ki zna tudi čarati. Maček ga ponižno prosi, naj mu pokaže svojo moč, in velikan se spremeni v leva. Potem pa ga prebrisani Maček prosi, naj se spremeni v miško, kar velikan tudi nemudoma stori – in maček ga pohrusta. Prav tedaj pa se v grad pripelje kralj. Ves navdušen ponudi mladeniču mlado princeso za ženo. Ding, ding. Srečen konec.  

Nedelja, 29.8.2021

Registracija obiskovalcev in vodeni ogledi, posvojitve živali, delavnice Ljubljænčki

11:00 lutkovna predstava OBUTI MAČEK  

12:00 - 12:30 Predavanje: Razbijamo mite o mačkah (predavalnica), Minami Kat

12:30 - 14:00 Svetovalnica, individualno svetovanje (predavalnica), Minami Kat

13:00 – 16:00, Predavanje »Čustveni detox za sproščanje stresa pri psih«, pasja šola (oder), Cooldog

14:00 - 14:30 Delavnica: primerna aktivnosti z mačko, igra, trikci in agility, (veža Mačke), Minami Kat

14:30 - 15:00 Predavanje: Mačji lunapark, priprava okolja na mačko, (predavalnica) Minami Kat

14:30 - 16:00 Risarska delavnica: Rišemo mucke (veža Mačke), Minami Kat

15:00 - 16:00 Predstavitev prostovoljni sprehajalci – predstavitev psov iz zavetišča (park zavetišča)

16:00 … SREČANJE POSVOJENČKOV IN FOTOGRAFIRANJE ZA NOVO SPLETNO STRAN

16:00 – 18:00, Predavanje »Čustveni detox za sproščanje stresa pri psih«, (oder),  pasja šola Cooldog


Sorodni članki

Mednarodni kongres veterinarske homeopatije 2024

Mednarodni kongres veterinarske homeopatije 2024

Letos aprila bo pod okriljem IAVH (mednarodne veterinarske homeopatske organizacije) ter SVHD (sloevnskega veterinarskega homeopatskega društva) Slovenija prvič gostila mednarodni veterinarski homeopatski kongres
preberi več

Predavanje Klinična prehrana psov in mačk

Predavanje Klinična prehrana psov in mačk

SZVMŽ vas vabi, da se v soboto, 17. februarja, ob 9. uri udeležite spletnega seminarja o klinični prehrani psov in mačk s predavateljico Cecilio Villaverde Haro.
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Rentgenska diagnostika skeletne patologije pri mačkah

Rentgenska diagnostika skeletne patologije pri mačkah

SZVMŽ vas vabi na izobraževanje za veterinarje z naslovom Rentgenska diagnostika skeletne patologije pri mačkah. Izobraževanje bo potekalo v sredo, 14. februarja, ob 17.uri v Hotelu A, Mala Pirešica 20, Petrovče (AC izvoz Žalec)
preberi več

SZVMŽ Psychovets

Spletni seminar o duševnem zdravju in dobrobiti veterinarjev

SZVMŽ vas vabi, da se v četrtek, 25. januarja, ob 18. uri udeležite spletnega seminarja na temo pomena duševnega zdravja in dobrobiti veterinarjev, s katerim odpirajo letošnjo pestro sezono SZVMŽ izobraževanj
preberi več

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Strokovno posvetovanje Eno zdravje 2023

Veterinarska fakulteta in Nacionalni inštitut za javno zdravje ob svetovnem dnevu Eno zdravje organizirata strokovno posvetovanje.
preberi več

SZVMŽ

Anestezijska delavnica SZVMŽ

SZVMŽ vas vabi na anestezijsko delavnico, ki bo potekala v soboto, 2. decembra, v veliki klinicni predavalnici Veterinarske fakultete
preberi več

SZVMŽ

SZVMŽ vikend za behaviorizem

SZVMŽ vas vabi na Vikend za behaviorizem, ki bo potekal od 18. do 19. novembra v Hotelu Kompas na Bledu
preberi več