Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

(13.09.2022) Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev.

Dan Kobilarne Lipica je praznik, namenjen spoznavanju in praznovanju slovenskega kulturnega spomenika – 442 let stare kobilarne in tradicionalne reje slovenske avtohtone pasme lipicanec, ki je nominirana za Unescovo priznanje.

Polne tribune obiskovalcev so v nedeljo, 11.septembra 2022 navdušeno opazovale nadarjenost lipicancev in odličnost Lipiške šola klasičnega konjeništva. Predstava dresurnega jahanja, vaj na dolgih vajetih,


šole nad zemljo in vožnje vpreg je postregla s koreografijami in figurami, ki so rezultat intenzivnega treninga ter sinergije med jahačem in konjem. Program so popestrili madžarski stepski jezdeci Čikoši. Za veliki finale pa je hipodrom v preplavila čreda lipicanskih kobil, ki jih navadno obiskovalci opazujejo na pašnikih.  

Med povabljenimi gosti so bili veleposlaniki, gospodarstveniki in predstavniki raznih organizacij, pa tudi 50 gasilcev, ki jih je Kobilarna v znak zahvale za požrtvovalnost ob nedavnem požaru na Krasu obdarila z družinskimi vstopnicami.

Slavnostna govornica direktorica Holdinga Kobilarna Lipica mag. Tatjana Vošinek Pucer se je poklonila spominu kraljice Elizabete II, ki je kot velika ljubiteljica konj leta 2008 obiskala Kobilarno Lipica in v dar prejela lipicanskega žrebca. Napovedala je, da bo tradicionalna reja lipicanca morda že decembra umeščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, kar je po njenih besedah priznanje vsem preteklim in sedanjim delavcem za predano skrb za lipicance.  


Holding Kobilarna Lipica trenutno zaposluje 160 ljudi. Med temi je 82 jahačev, kočijažev, konjarjev, veterinarjev, vzdrževalcev in drugih strokovnih sodelavcev, ki vsak dan v letu skrbijo za več kot 300 lipicancev in 300 hektarov spomeniškega območja.

K vzdrževanju in razvoju tega bisera je v zadnji sedmih letih pripomoglo resorno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo s podporo v višini več kot 23,6 milijona evrov. V zadnjem letu sta tako lahko zaživela obnovljen Hotel Maestoso 4* in petična restavracija Gratia.  

V načrtu je še obnova jahalnice, nov osemenjevalni center ter razširitev ponudbe Hotela Maestoso z bazenskim in wellness kompleksom. V Lipici računajo, da bo tudi nova vlada zagotovila podporo za njen nadaljnji razvoj. Kobilarna je namreč pomemben lokalni zaposlovalec, njen obisk pa vpliva tudi nočitve in prihodke, ki se ustvarjajo v regiji.  

Konec septembra Kobilarna Lipica organizira štiridnevno mednarodno tekmovanje v vožnji vpreg. Takrat se bo na posestvu odvijalo tudi državno prvenstvo v frizbi golfu.

V sodelovanju s centrom vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga bomo v Lipici spoznali in opazovali vesolje. Lokalno mladino pa bo razveselila novica, da znova odpira vrata Konjeniška šola Kobilarne Lipica, ki bo od oktobra do maja kalila nove dresurne jahače.

Sorodni članki

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več

Mobitour; Vir slike: Kobilarna Lipica / Mediaspeed

Ob evropskem tednu mobilnosti brezplačno z e-kolesi po zelenem posestvu Lipice

Evropskemu tednu mobilnosti se z doživetjem vodenega kolesarjenja z električnimi kolesi po najlepših lipiških drevoredih pridružuje tudi Kobilarna Lipica
preberi več