Dan Kobilarne Lipica 2021

(06.09.2021) Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.

Vse bližje je največji in najbolj priljubljen dogodek v Kobilarni Lipica. To je Dan Kobilarne Lipica, ki bo v nedeljo, 12. septembra, pritegnil s pestrim celodnevnim programom za družine. Z razstavo Človek in konj bo povezal svetovno priznana kreatorja umetniških trendov, Oskarja Kogoja in Sergia Pausiga, vrhunec pa bo dosegel v družbi prelepih lipicancev – s predstavo Lipiške šole klasičnega konjeništva na lipiškem hipodromu.


Kobilarna Lipica bo v nedeljo, 12. septembra, na široko odprla svoja vrata in se s ponosom predstavila obiskovalcem. Dogajanje Dneva Kobilarne Lipica, polno doživetij za družine in otroke, se bo ob 9.30 začelo z jutranjim spustom lipicanskih kobil in žrebet na pašo.

Nato si bodo lahko obiskovalci ogledali prikaz podkovanja konj, se pridružili vodenemu ogledu lipiškega posestva, doživljajski delavnici »stik s konjem lipicancem«, prikazu »jahač in konj« ter drugim doživetjem na zelenem posestvu Lipice, ali pa se podali na vožnjo s kočijo.


Lepota, eleganca in plemenitost belih lipicancev bodo najbolj navdušile ob ogledu predstave Lipiške šole klasičnega konjeništva s pričetkom ob 15. uri na hipodromu. »Toda lipicanec ni le čudovit konj z izjemnim talentom za klasično dresuro in Kobilarna Lipica je mnogo več kot izvorna kobilarna, zibelka vseh lipicancev na svetu.

Oba, lipicanec in Lipica, sta tudi simbola in ikoni slovenstva, sta izjemna vrednost, katerima posvečamo vso pozornost, ju skrbno varujemo in s ponosom razvijamo.


Na Dan Kobilarne Lipica lipicance, letošnja žrebeta in figure klasične dresure – vse dragulje Lipice predstavljamo obiskovalcem z željo, da Kobilarna Lipica postane drugi dom Slovenk in Slovencev, kamor se vedno znova vračamo, da se v tem zelenem ambientu napolnimo z novo energijo, za nove izzive in nove dni,» pred Dnevom Kobilarne Lipica pove direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matej Oset.

Zato bo v Hotelu Maestoso 4* superior od 16. ure dalje na ogled mednarodna razstava Človek in konj – izviren umetniški poklon lipicancu slovenskega industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja in italijanskega slikarja Sergia Pausiga. Ustvarjalca sta svoja individualna sloga združila v skupno pripoved in edinstven pogled na odnos med človekom in konjem skozi čas.

Razstavo bosta nadgradila z donacijo izbranih del. Črna in bela skulptura lipicanca v porcelanu z zlato poslikavo ter zlati venetski konj Oskarja Kogoja bodo tako v prihodnje krasili avlo Hotela Maestoso, barvita prispodoba sinteze univerzalnega in individualnega, pozitivnega in negativnega, v likovni kreaciji Drevo življenja Sergia Pausiga pa bo oplemenitila stopnišče Pomnika miru, saj bo razstava sočasno na ogled na dveh lokacijah, na Cerju in v Kobilarni Lipica.

Program Dneva Kobilarne Lipica si lahko ogledate tukaj.


Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več

Mobitour; Vir slike: Kobilarna Lipica / Mediaspeed

Ob evropskem tednu mobilnosti brezplačno z e-kolesi po zelenem posestvu Lipice

Evropskemu tednu mobilnosti se z doživetjem vodenega kolesarjenja z električnimi kolesi po najlepših lipiških drevoredih pridružuje tudi Kobilarna Lipica
preberi več