440 razlogov za obisk Dnevov Kobilarne Lipica

(04.09.2020) Po 440 letih lepote, tradicije, znanja, vzajemnega spoštovanja ter sožitja z belim konjem lipicancem bo na Dnevih Kobilarne Lipica v nedeljo, 13. septembra, ob 15. uri v vsej svoji popolnosti in presežnosti zasijala gala predstava lipiške šole klasičnega jahanja.

Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Jubileju, ki mu na svetu ni para, bo svečano noto dodal Policijski orkester z odličnimi opernimi solisti. Obeta se gala predstava, polna glasbe, skladnosti in lepote v gibanju sredi opojne kraške krajine, kjer sta se v polnosti ujela svoboda konja in hotenje človeka po sožitju z naravo.


»Lepota in simbolika belega lipicanca, ki pride na svet kot temno žrebe in navdušuje s svojo eleganco, močjo, ponosom in talentom za figure klasične dresure, je vedno znova vir navdiha. Zgodba o 440 letih Kobilarne Lipica povezuje in daje navdih, obenem pa spodbuja na poti rasti in novih izzivov,« je jubilej pospremil direktor Kobilarne Lipica Matej Oset.

V nedeljo, 13. septembra, se bodo s svojim umetniškim izrazom lepoti lipicanca na svoj način priklonili tudi sopranistka Ernestina Jošt, tenorist Gregor Ravnik, dramski igralec Pavle Ravnohrib in režiser gala predstave Tomaž Letnar.

Lipicanec je vir navdušenja in občudovanja tudi za družine z otroki, zato bo nedelja, 13. septembra, priložnost za doživetje celodnevnega programa med več kot 300 lipicanci. Pravzaprav bo v svet lipicancev vabil tridnevni program Dnevov Kobilarne Lipica od 11. do 13. septembra z več kot 440 razlogi za obisk Lipice.


Doživetja z lipicanci se bodo vse tri dni začela s spustom lipicanskih kobil in žrebet na pašo in nadaljevala s predstavitvijo vožnje vpreg, vodenim stikom z lipicancem, delavnico s poniji in vodnim kolesarjenjem z električnimi kolesi projekta MobiTour po lipiških drevoredih, obenem pa se bo vsak dan dogajalo še veliko zanimivega.

V soboto, 12. septembra, ob 9. uri se bo pri vhodu na lipiško posestvo iz smeri Škibinov začela prva akcija kraške suhozidne gradnje v sodelovanju s Partnerstvom za kraško suhozidno gradnjo. Udeleženci se bodo zbrali pri mogočnem kamnitem suhozidu, ki že stoletja varuje lipicance na pašnikih.

Pod strokovnim vodstvom bo lahko vsak prispeval k obnovi tega pomembnega elementa kulturne dediščine. Otrokom in družinam bo 10. uri na grajskih vrtovih v Lipici namenjena predstavitev knjige Žrebiček junak in čarobni korak, ob 15. uri pa bo v prireditveni jahalnici sledila prva predstavitev prodaje lipicancev iz Lipice.

Program Dnevov Kobilarne Lipica 2020

Doživetja v petek, 11. septembra, od 9:30 do 21.00:
spust kobil na pašo, predstavitev vožnje kočij, stik s konjem, delavnica s poniji, s kolesi po drevoredih, razišči zgodovinsko jedro, kulinarično doživetje Karsolicious, vodeni ogled kobilarne, predstava klasične šole jahanja, spoznaj Jubilejni hlev, degustacija kraških dobrot, delavnica gozdne terapije, zvočno popotovanje z gongi, predstavitev kraške suhozidne gradnje.

Doživetja v soboto, 12. septembra, od 9:30 do 18.30:
akcija suhozidne gradnje, predstavitev knjige Žrebiček junak in čarovni korak, prva predstavitev prodaje lipicancev iz Lipice, spust kobil na pašo, predstavitev vožnje kočij, stik s konjem, delavnica s poniji, s kolesi po drevoredih, razišči zgodovinsko jedro, kulinarično doživetje Karsolicious, vodeni ogled kobilarne, predstavitev kovanja, nordijska hoja, spoznaj Jubilejni hlev, degustacija kraških dobrot.

Doživetja v nedeljo, 13. septembra, od 9:30 do 18.30:
gala predstava na hipodromu, spust kobil na pašo, predstavitev vožnje kočij, stik s konjem, delavnica s poniji, s kolesi po drevoredih, razišči zgodovinsko jedro, kulinarično doživetje Karsolicious, vodeni ogled kobilarne, otroška predstava, degustacija kraških dobrot.

Več na www.lipica.org


Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več