Veterinarska oskrba, ki je iz ujetništva rešenim indijskim plešočim medvedom omogočila novo in lepše življenje

(06.08.2013) Britanska organizacija za zaščito in dobrobit živali International Animal Rescue (IAR) v sodelovanju s strokovnjaki za veterinarsko stomatologijo in oftalmologijo pomaga rešenim plešočim medvedom zavetišča na jugu Indije.   

Avtorja: Lis Key in Alan Knight, OBE

Ko so decembra leta 2009 v južnoindijsko zavetišče pripeljali plešočega medveda z imenom Raju, je za dobrobit živali to pomenilo prav poseben trenutek. Raju je bil namreč zadnji plešoči medved v Indiji, rešila pa ga je manjša koalicija mednarodnih skupin za zaščito živali pod vodstvom indijske dobrodelne organizacije Wildlife SOS.


Skupina je v predhodnih sedmih letih rešila na stotine medvedov ter jih za zmeraj nastanila v zavetiščih na severu in jugu države. Osvoboditev medveda Raju je pomenila konec stoletne tradicije grozljivega in krutega ravnanja s tisočimi ogroženimi termitskimi medvedi (Melursus ursinus).

Po prihodu medvedov v zavetiške objekte se lahko prične proces njihove rehabilitacije. Večina pripeljanih živali mora živeti s hudimi fizičnimi in psihičnimi brazgotinami iz svojega predhodnega življenja na ulici. Na poti do rehabilitacije jim je v pomoč strokovna veterinarska oskrba in veliko potrpljenja.

Ko so medvedi bili še mladički, so jim njihovi lastniki posekali kremplje do živega tkiva ter jim zobe izbijali z železnimi palicami tako, da so medvedki postali popolnoma nemočni do brutalnega ravnanja lastnikov.

Zobne korenine odbitih zob so se vnele in inficirale, kar je za medveda predstavljalo grozne bolečine. Kljub mučnim bolečinam, ki so jo povzročale zagnojene rane, medvedov revni in neizobraženi nomadi Kalandar niso zdravili. Medvede so nato uporabljali za pomoč pri beračenju med turisti.

Veliko olajšanje za medvede je prineslo leto 2005, ko si je angleški stomatolog vzel čas za obisk Indije, kjer je pričel s kirurškim zdravljenjem abscesov in poškodb v ustnih votlinah rešenih medvedov. 


Stomatolog Paul Cassar je član dobrodelne organizacije International Animal Rescue (IAR), ki je odigrala vodilno vlogo pri reševanju medvedov ter s svojimi partnerji iz Indije, Avstralije in Francije tudi nadaljuje financiranje rehabilitacije in doživljenjske oskrbe teh živali.

Paul in njegova kolegica Lisa Milella sta prostovoljno opravljala zdravljenje zobnih kanalov in druge stomatološke posege. Ob tem sta tudi organizirala usposabljanje veterinarjev reševalnega centra v Indiji, da bodo lahko v prihodnje sami pomagali medvedom s podobnimi težavami.

Alan Knight, izvršni direktor IAR je bil ravno na obisku v zavetišču Agra Bear Rescue Facility (ABRF), ko so se ugotovile težave v ustih medvedov. „Rešili smo dva termitska medveda iz živalskega vrta v bližini province Goa, ki sta živela v zares zaskrbljujočih pogojih. Po začetnem obdobju okrevanja v zavetišču smo jih anestezirali, da bi odstranili obroče iz nosov in oskrbeli rane. Ko sta še bila pod vplivom anestetikov smo jima pregledali tudi ustni votlini ter dobili vpogled v obsežnost poškodb, ki jih je za seboj pustilo lomljenje zob tik ob dlesnih.

Vsi vemo, kakšno agonijo lahko povzroči zobobol – medvedi so morali trpeti grozljive bolečine, ne le zaradi odprtih ran, ki so jih povzročali obroči v nosovih, temveč tudi zaradi mutilacije zob in dlesni,“ razlaga Alan Knight.

Paul Cassar je vložil ogromno truda v raziskovanje kako bi bilo najbolje zdraviti medvede ter za pridobitev potrebnega specialističnega inštrumentarija za posege. Pred prvim obiskom zavetišča v Indiji je povedal: „Naučiti sem se moral popolnoma novih pristopov, da sem se pripravil na kirurško zdravljenje medvedov, ob tem sem največ vadil v ustnih votlinah psov kot so bulmastifi, saj imajo izmed vseh pasem psov ustno votlino v največji meri podobno termitskemu medvedu.


Uspelo mi je tudi zbrati osnovno veterinarsko zobozdravstveno opremo, ki smo jo do Indije poslali že vnaprej. Kot član IAR me izjemno zanimajo njene akcije in sem navdušen, da sem ob tej enkratni priložnosti lahko sodeloval z nudenjem neposredne pomoči in uporabil svoje lastne izkušnje in strokovno znanje.“ Kirurški posegi v ustnih votlinah so medvedom tako izboljšali zdravstveno stanje, da se Paul in Lisa redno vračata v Indijo kjer izvajata stomatološke posege na čim večjem številu živali.

Pred kratkim se je ponovno pojavila nova priložnost za izboljšanje kakovosti življenja rešenih živali. Zaradi slabe prehrane ali v nekaterih primerih tudi zaradi pretepanja in namernih močnih udarcev v glavo, so nekateri medvedi oslepeli ali postali slabovidni. Oftalmološki posegi so v preteklosti že izboljšali vid medvedov na Kitajskem, zato člani IAK upajo, da lahko na ta način pomagajo tudi nekaterim medvedom v Indiji.

Dr. Claudia Hartley, oftalmološka veterinarska kirurginja se je strinjala z obiskom Indije z namenom izvajanja oftalmoloških operacij, ki bi lahko slepim živalim pomagale ponovno spregledati. Posegi bi lahko popolnoma spremenili vsakdan teh čudovitih živali, ki bi se tako enostavneje gibali po prostoru in plezali ter tako v splošnem živeli mnogo kvalitetnejša življenja.

Slepi medvedi potrebujejo posebno nego, da bi se počutili varno in samozavestno. Zaradi tega morajo živeti v ločenih, manjših ogradah, kjer se naučijo prepoznavanja določenih mejnikov in ovir. Kljub vsemu se zaradi svoje hibe pogosto izolirajo od okolice, kar lahko vodi v neobičajne vzorce obnašanja, kot je prestopanje ter zibanje sem in tja. Navadno se skrivajo v svojih brlogih in jih zapustijo ter raziskujejo okolico le ob intenzivnem nagovarjanju. Slepi medvedi so na splošno bolj plašljivi in potrebujejo veliko dlje za izgradnjo odnosov s svojimi skrbniki in vrstniki.

V primeru vrnitve vida bi medvedi lahko živeli kot drugi, iskali hrano in v polnem razmahu uživali v zavetišču, kjer je poskrbljeno za obogateno življenjsko okolje z namenom stimulacije in zabave živali. V primeru uspešnih oftalmoloških posegov lahko medvede premestijo v večje ograde v zavetišču, kjer se lahko več in bolj sproščeno gibajo. Nekateri od teh medvedov bodo namreč živeli še naslednjih 20 let in njihovo življenje bo veliko lepše, če bodo lahko ponovno videli svojo okolico.    

Prvi korak k temu cilju je popolna ocena zdravstvenega stanja vsakega slabovidnega medveda. Nato bo lahko dr. Hartley ocenila, katera terapija je za vsako posamezno žival najprimernejša. Posegi lahko variirajo od relativno enostavnih korektivnih postopkov pa vse do kompleksnih ekstrakcij katarakte. V zavetišču je okoli 40 medvedov, ki bi lahko bolje videli in posledično veliko pridobili z operativnim posegom.

IAR se na vse pretege trudi z zbiranjem zadostnih donacij za nakup opreme in zdravil, potrebnih za tako zahtevne operacijske posege, ob tem pa dr. Hartley in njena ekipa velikodušno darujejo svoj čas in znanje, da bi kar se da pomagali pri nižanju stroškov.


Advanced integrated diagnostics: The VetScan® Family

V rehabilitacijskem centru za primate IAR v Indoneziji, kjer izvajajo kirurške posege na rešenih počasnih lorisih (rod Nycticebus), se je že kot izjemno učinkovit in priročen kos opreme izkazal biokemijski analizator VetScan VS2, ki so ga prejeli od proizvajalca Abaxis.

Ta aparat bi nedvomno izjemno koristil tudi v ostalih zavetiščih za divje živali ter pri oftalmoloških posegih plešočih medvedov.

Za dodatne informacije o International Animal Rescue in njihovem delu lahko obiščete uradno spletno stran organizacije na povezavi  www.internationalanimalrescue.org.

Za dodatne informacije o uporabljenih analizatorjih Abaxis za napredno veterinarsko diagnostiko lahko obiščete spletno stran proizvajalca na www.abaxis.com ali lokalno zastopništvo za Slovenijo in Hrvaško, katerega kontaktne podatke boste našli na povezavi www.felivet.si.

Sorodni članki

DAVID C. TWEDT

Ogled posnetka webinarja Liver made easy

Nedavno smo se lahko udeležili odličnega webinarja z naslovom Liver Made easy. Za vse, ki niste utegnili sodelovati, je še nekaj časa na voljo posnetek predavanj
preberi več

DAVID C. TWEDT

Webinar Liver made easy

Felivet d.o.o. vas v sodelovanju z Zoetis vabi k udeležbi na webinarju z naslovom Liver made easy: a simplified approach to diagnosing liver disease. Webinar se bo odvijal 22. februarja 2022
preberi več

MYLES MCKENNA - ANNETTE LITSTER

Webinar The old cat in the clinic

V lanskem novembru je za uporabnike VetScan diagnostične opreme bil organiziran zanimiv webinar v živo, katerega posnetek je sedaj dostopen tudi vsem ostalim kolegom!
preberi več

FELIVET

Podaljšanje razpisa za prodajnika na Hrvaškem!

Podjetje Felivet d.o.o. išče novega strokovnega sodelavca ali sodelavko za prodajo veterinarskim organizacijam na Hrvaškem. Rok za prijave podlajšujemo do donca meseca februarja!
preberi več

Vpliv poroda na novorojene pse  povabilo k sodelovanju v raziskavi; Vir slike: doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med.

Vpliv poroda na novorojene pse – povabilo k sodelovanju v raziskavi

Klinika za male živali Veterinarske fakultete vas vljudno vabi, da jim pomagate pri raziskavi “Vpliv poroda na novorojene pse“
preberi več

Klinična študija opic družine Callitrichidae v Loro parku

Klinična študija opic družine Callitrichidae v Loro parku

Veterinarski oddelek Loro parka na Kanarskih otokih je ob podpori diagnostične opreme Abaxis izvedel študijo za pridobivanje dodatnih kliničnih informacij o ogroženih opicah iz družine Callitrichidae
preberi več

Dr. Methode Bahizi (levo) in dr. Jean Bosco Noheli (desno) uporabljata analizator Abaxis VS2 za biokemijski pregled najdenih mladičev goril; Vir slike: Abaxis

ABAXIS podpira zdravje in preživetje gorskih goril

Donacija diagnostičnih aparatov mednarodni organizaciji Gorilla Doctors je njenim članom pomagala pri izvajanju misije zagotavljanja zdravja in preživetja vsake gorske gorile s pomočjo veterinarskih in humanih iniciativ
preberi več

Določanje referenčnih vrednosti orangutana

Določanje referenčnih vrednosti orangutana

Abaxis sodeluje pri številnih projektih za pomoč in zaščito divjih živali. Tokrat objavljamo povzetek projekta za določanje referenčnih vrednostih pri orangutanih iz rezervata Nyaru Menteng Orngutan Reintroduction Center v Indoneziji
preberi več

Znanost

novice

Novice podjetij