Klinična študija opic družine Callitrichidae v Loro parku

(01.04.2015) Veterinarski oddelek Loro parka na Kanarskih otokih je ob podpori diagnostične opreme Abaxis izvedel študijo za pridobivanje dodatnih kliničnih informacij o ogroženih opicah iz družine Callitrichidae.

Callitrichidae so t.i. opice Novega sveta, ki naseljujejo tropske gozdove Srednje in Južne Amerike.

V družino štejemo štiri rodove, vsi predstavniki pa se uvrščajo med ogrožene vrste zaradi uničevanja tropskih gozdov.

V Loro parku so naseljene tri vrste opic Callitrichidae, tamarink Saguinus inperator in Saguinus midas ter marmozetka Callithrix geoffroyi.

Vse predstavnice so vključene v evropski program EEP (European conservation breeding program).

Osnovni namen programa je vzreja zdravih in samostojnih populacij v živalskih vrtovih z dolgoročnim ciljem vračanja živali v naravno okolje ter posledičnim podpiranjem in obnavljanjem divje populacije. Loro park se aktivno vključuje v vzrejni program EEP in že dalj časa uspešno vzreja ogrožene vrste živali.

Callitrichidae

Callitrichidae predstavljajo eno od petih družin opic Novega sveta. Družino sestavlja več rodov, med katerimi so tudi marmozetke in tamarinke.

Vsi predstavniki družine živijo na drevesih in so najmanjši antropoidni primati. Prehranjujejo se z insekti, sadjem in drevesnimi smolami.

Občasno se na njihovem jedilniku znajdejo tudi majhni vretenčarji. Pravzaprav pa se marmozetke zelo močno v svoji prehrani oslanjajo na hranilne snovi drevesnih izločkov, ob tem je nekaj vrst (Callithrix jacchus in Cebuella pygmaea) celo obligatornih eksudativorov.


Callitrichidae

Tamarinke

Tamarinke naseljujejo območje od južnega dela Srednje Amerike (Kostarika) do sredine Južne Amerike (porečje Amazonke in severna Bolivija, vendar ne naseljujejo hribovitih predelov). Večina vrst ima obraze poraščene z gostimi brki. Odrasle dosežejo velikosti med 18 in 30 cm, ob tem imajo repe dolge še dodatnih 25 do 44 cm.

Telesna teža tamarink se giba od 220 do 900 gramov. Od marmozetk se razlikujejo predvsem s svojimi podočniki, ki so v spodnji čeljusti občutno daljši od sekalcev. Tamarinke so prebivalke tropskih deževnih gozdov in odprtih gozdnih površin.

So dnevne živali, ki živijo na drevesih v skupinah velikih do največ 40 članov, ki jih sestavlja ena ali več družin. Najpogosteje pa skupino kljub temu sestavlja le 3 do 9 živali.

So omnivore in se prehranjujejo s sadjem ter drugo rastlinsko hrano, kot tudi s pajki, insekti, majhnimi vretenčarji in ptičjimi jajci. Običajno trajanje gestacije tamarink je 140 dni, običajno leglo predstavljajo dvojčki.

Za naraščaj pogosto skrbi oče, ki nosi mladiče do matere, kjer sesajo. Pri starosti okoli meseca dni mladiči pričnejo uživati čvrsto hrano, kljub temu pa jih mati ne odstavi še naslednja dva do tri mesece. Popolno odrasli so po drugem letu starosti. Tamarinke v ujetništvu živijo do 18 let.


Tamarinke

Raziskovalno delo za pridobivanje referenčnih vrednosti

Veterinarski oddelek si ob izvajanju vzrejnega programa prizadeva tudi pridobivati več kliničnih informacij o vrstah. Abaxis je v obdobju zbiranja dodatnih podatkov s področja hematologije in biokemije podpiral delo strokovnjakov v Loro parku.

Z uporabo podarjenih hematoloških analizatorjev Abaxis HM5 in biokemijskih analizatorjev VetScan VS2, so veterinarji lahko razširili utečene klinične preiskave za kompletno krvno sliko in biokemijske parametre razširjenega profila, ter dodali tudi preiskave za določanje krvnih vrednosti tiroksina in holesterola.    

V izvajanju kliničnih raziskav pri vseh 20 predstavnicah so sodelovali veterinarji, veterinarski tehniki in oskrbniki. Osnovni pregledi so namreč zajemali pregled kože in ustne votline, palpacijo abdomna, avskultacijo srca in dihal, kontrolo teže ter vse krvne preiskave.  Rezultati so potrdili, da so vsi predstavniki družine Callitrichidae v Loro parku odličnega zdravja. Obenem so bile postavljene nove referenčne vrednosti za to vrsto opic, ki bodo v prihodnosti veliko prispevale k pravilni interpretaciji krvnih preiskav posameznih predstavnic.

Posebej zanimiva je bilo tudi odkritje sodelujočih o vrednostih tiroksina pri družini Callitrichidae. Njegove vrednosti so namreč občutno višje in se med posameznimi individuumi veliko bolj razlikujejo, kot je to značilno pri drugih sesalcih.

Sodelujoči v projektu Loro parka se zahvaljujejo za pomoč predstavnikov za Abaxis, ki so s svojimi donacijami omogočili študijo. Veliko pridobitev kliniki v Loro parku pomenita biokemijski analizator Abaxis VS2 in hematološki analizator HM5.

Tudi izven okvira raziskave so aparati pomemben del vsakodnevnih prizadevanj strokovnjakov za pomoč pri razumevanju in ohranjanju raznolikosti živalskega sveta.

(Kirstin Oberhäuser, DVM; Heiner Müller; Sara Capelli, DVM; Loro Parque in Loro Parque Foundción Tenerife)

Predstavništvo Abaxis analizatorjev za Slovenijo in Hrvaško

 abaxis logo Pri podjetju Felivet smo kot zastopnik veterinarskih analizatorjev Abaxis za Slovenijo in Hrvaško tudi sponzor letošnjega XXVIII. Simpozija o aktualnih boleznih malih živali.

Tako vse veterinarje, študente veterine in druge kolege vljudno vabimo, da nas 10. in 11. aprila obiščete na stojnici v Portorožu, kjer vam bomo z veseljem podrobneje predstavili  kvalitetno diagnostično opremo in vam odgovorili na vsa dodatna vprašanja!

Felivet Za več informacij lahko tudi obiščete našo spletno stran www.felivet.si, nam pišete na [email protected], ali nas pokličete na 041 887 803.

 

 Sorodni članki

DAVID C. TWEDT

Ogled posnetka webinarja Liver made easy

Nedavno smo se lahko udeležili odličnega webinarja z naslovom Liver Made easy. Za vse, ki niste utegnili sodelovati, je še nekaj časa na voljo posnetek predavanj
preberi več

DAVID C. TWEDT

Webinar Liver made easy

Felivet d.o.o. vas v sodelovanju z Zoetis vabi k udeležbi na webinarju z naslovom Liver made easy: a simplified approach to diagnosing liver disease. Webinar se bo odvijal 22. februarja 2022
preberi več

MYLES MCKENNA - ANNETTE LITSTER

Webinar The old cat in the clinic

V lanskem novembru je za uporabnike VetScan diagnostične opreme bil organiziran zanimiv webinar v živo, katerega posnetek je sedaj dostopen tudi vsem ostalim kolegom!
preberi več

FELIVET

Podaljšanje razpisa za prodajnika na Hrvaškem!

Podjetje Felivet d.o.o. išče novega strokovnega sodelavca ali sodelavko za prodajo veterinarskim organizacijam na Hrvaškem. Rok za prijave podlajšujemo do donca meseca februarja!
preberi več

Vpliv poroda na novorojene pse  povabilo k sodelovanju v raziskavi; Vir slike: doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med.

Vpliv poroda na novorojene pse – povabilo k sodelovanju v raziskavi

Klinika za male živali Veterinarske fakultete vas vljudno vabi, da jim pomagate pri raziskavi “Vpliv poroda na novorojene pse“
preberi več

Dr. Methode Bahizi (levo) in dr. Jean Bosco Noheli (desno) uporabljata analizator Abaxis VS2 za biokemijski pregled najdenih mladičev goril; Vir slike: Abaxis

ABAXIS podpira zdravje in preživetje gorskih goril

Donacija diagnostičnih aparatov mednarodni organizaciji Gorilla Doctors je njenim članom pomagala pri izvajanju misije zagotavljanja zdravja in preživetja vsake gorske gorile s pomočjo veterinarskih in humanih iniciativ
preberi več

Določanje referenčnih vrednosti orangutana

Določanje referenčnih vrednosti orangutana

Abaxis sodeluje pri številnih projektih za pomoč in zaščito divjih živali. Tokrat objavljamo povzetek projekta za določanje referenčnih vrednostih pri orangutanih iz rezervata Nyaru Menteng Orngutan Reintroduction Center v Indoneziji
preberi več

Veterinarska oskrba, ki je iz ujetništva rešenim indijskim plešočim medvedom omogočila novo in lepše življenje ; Vir slike: www.internationalanimalrescue.org

Veterinarska oskrba, ki je iz ujetništva rešenim indijskim plešočim medvedom omogočila novo in lepše življenje

Britanska organizacija za zaščito in dobrobit živali International Animal Rescue (IAR) v sodelovanju s strokovnjaki za veterinarsko stomatologijo in oftalmologijo pomaga rešenim plešočim medvedom zavetišča na jugu Indije
preberi več