Določanje referenčnih vrednosti orangutana

(30.09.2013) Abaxis sodeluje pri številnih projektih za pomoč in zaščito divjih živali. Tokrat objavljamo povzetek projekta za določanje referenčnih vrednostih pri orangutanih iz rezervata Nyaru Menteng Orngutan Reintroduction Center v Indoneziji.   

Avtorji: Baerbel Koehler, dr. Meriam Sirupang, dr. Fransiska Sulistyo, dr. Agus Fahroni, dr. Agus Irwanto, dr. Maryos V. Tandang

Orangutani

Do današnjega dne sta preživeli le dve vrsti orangutana, obe sta kritično ogroženi:

  • Bornejski orangutan (Pongo pygmaeus), ki se deli na severnozahodno populcijo (Pongo pygmaeus pygmaeus), vzhodno populacijo (Pongo pygmaeus morio) in jugozahodno populacijo (Pongo pygmaeus wurmbii)
  • Sumatranski orangutan (Pongo abelii)

Ime orangutan izvira iz malajskih besed „orang“ (človek) in „hutan“ (gozd) in torej pomeni gozdnega človeka. V stoji je povprečna višina orangutana med 1,2 in 1,5 metra, težki so od 33 do 82 kg.

Samci dosegajo celo telesne teže do 110 kg ali več. Največji samci imajo razpon rok okoli 2 m. Njihove roke so daljše kot pri ostalih vrstah velikih opic, barva dlake pa je tipično rdečkasto-rjava, pri čemer ima sumatranski orangutan redkejšo in svetlejšo dlako.

Orangutani preživijo večino življenja na drevesih ter si dnevno izdelajo spalne vreče iz vej in listja. Živijo do 50 let, od svoje matere so odvisni do starosti 6 ali 8 let. Samice rodijo le vsakih 6 do 11 let ter imajo tako v svoji življenjski dobi le 4 ali 5 potomcev.

Prehrano orangutanov v 65-90 odstotkih predstavlja sadje. Bornejski orangutani jedo vsaj 317 raznovrstnih živil, med drugim tudi mlado listje, poganjke, lubje, žuželke, med in ptičja jajca. Pri iskanju hrane uporabljajo posebna orodja za brskanje insektov iz drevesnih votlin in nabiraje semen.

Življenjski prostor orangutanov je močno ogrožen zaradi ilegalnega poseka, miniranja, lova in nelegalne prodaje ter gozdnih požarov, ki jih zanetijo z namenom spreminjanja požganih območij v nasade oljnih palm zaradi zmeraj večjega povpraševanja mednarodnega trga po palminem olju, ki se uporablja v prehranski in kozmetični industriji ter kot biogorivo.

Orangutane tudi ubijajo za prehrano, matere z mladiči pa ubijejo, da lahko mladiče prodajo kot ljubljenčke. Mnogo mladih orangutanov kasneje pogine brez svojih mater. Za učenje teh sirot preživetja v naravi skrbi Borneo Orangutan Survival Fundation (BOS) s svojimi številnimi projekti za rehabilitacijo in ponoven izpust orangutanov v divjino.


Projekt določanja referenčnih vrednostih orangutanov

Smo zdravstvena ekipa centra Nyaru Menteng Orangutan Reintroduction Center, ki je pod okriljem fundacije BOS ter se nahaja v centralnem Borneu v Indoneziji. Trenutno skrbimo za približno 600 orangutanov, ki so razporejeni po različnih oddelkih, kot so karantena, prehodna hiša, otroška hiša, gozdna šola ter petih rečnih otokov, kjer so živali tik pred izpustom v naravo.

Na vsakem oddelku je zmeraj prisoten vsaj en veterinar. Naša klinika z laboratorijem se nahaja na oddelku karantene. Preden smo se opremili z Abaxis analizatorji je naš laboratorij imel le možnost hematoloških pregledov, resne težave pa nam je predstavljal biokemijski pregled vzorcev krvi. Morali smo jih namreč pošiljati v komercialni laboratorij v centru mesta, ob tem pa smo rezultate preiskav čakali najmanj en dan.

To je bilo občutno preveč za urgentne paciente. Odkar uporabljamo Abaxis imamo hitrejše in natančnejše rezultate kot kadarkoli prej. Z uporabo Abaxis HM5 in VetScan VS2 držimo v rokah rezultate kompletne krvne slike in biokemijskih preiskav v le nekaj minutah. Lahko se tudi odločamo za uporabo primernih biokemijskih profilov glede na posameznega pacienta, najraje pa uporabljamo „Comprehensive Diagnostic Profile“ (ALB, AP, ALT, AMY, BUN, Ca, PHOS, CREA, GLU, Na, K, TBIL, TP, GLOB), saj vsebuje vse potrebne parametre. VetScan VS2 nam izjemno koristi v laboratoriju, predvsem v urgentnih primerih.

Novejši Abaxis proizvod, analizator i-STAT1, je prav tako fantastičen pripomoček, ki nam zelo koristi. Je enostaven za uporabo in prenosen, zaradi česar ga lahko uporabljamo na terenu. Pri urgentnih pacientih, predvsem na enoti za intenzivno nego, tako ni več potrebe po pošiljanju vzorcev do laboratorija, osnovne krvne preiskave lahko opravimo kar neposredno v nekaj minutah.

Zares enostaven in enkraten pripomoček. Reagentne kartuše lahko dolgo shranjujemo v hladilniku ali jih imamo 14 dni kar na sobni temperaturi. Navadno uporabljamo i-STAT1 profila „Chem8+“ (Hct, Hgb, BUN, Crea, iCa, Glu, Cl, Na, K, tCO2, anionska vrzel) in „EC8+“ (Hct, Hgb, BUN, Glu, Cl, Na, K, pH, pCO2, HCO3, tCO2, anionska vrzel, presežek baz).

V centru se srečujemo tudi s težavo različnih lokacij. Po vsakem odvzemu vzorcev krvi orangutanov bi jih morali prenesti do laboratorija  za celoten pregled. Od otroške hiše je laboratorij oddaljen okoli 2 km, ostali oddelki pa so še dlje.

Tako je za transport potrebnega kar nekaj časa, med tem pa lahko pride tudi do sprememb ali poškodb vzorcev. S pomočjo i-STAT1 analizatorja lahko sedaj pregledamo vzorec kar na terenu, ker je izjemnega pomena.  

Ta mesec imamo dva nova orangutana, ki smo jih prejeli s programom odvzema pri nelegalnih lastnikih. Standarden postopek pri nas je, da je vsak nov orangutan najprej sprejet v karanteno.

Pri teh tudi zmeraj opravimo vse osnovne rutinske teste, kot so fizični pregled in pregled krvnih parametrov.  Ponovno nam je v tem primeru i-STAT1 izjemno koristil. Rutinske preiskave pri novih živalih lahko z njim opravimo hitreje in učinkoviteje.

Abaxis proizvodi so v veliko pomoč našemu delu in delu BOS fundacije. V februarju 2010 nas je obiskala tudi ga. Baerbel Koehler, vodja poslovnega razvoja Evropske enote Abaxis, ki nam je veliko svetovala in nam pomagala na terenu. Uspelo ji je tudi poenostaviti carinske postopke, ki so nam v preteklosti pogosto delali težave ter smo zaradi njih velikokrat izgubili različne proizvode.  

Referenčne vrednosti, ki so jih določili v centru Nyaru Menteng s fundacijo BOS ob uporabi analizatorja Abaxis i-STAT1Za dodatne informacije o Borneo Orangutan Survival Fundation in njihovem delu lahko obiščete njihovo uradno spletno stran na povezavi  http://orangutan.or.id/. Za dodatne informacije o uporabljenih analizatorjih Abaxis za napredno veterinarsko diagnostiko pa lahko obiščete spletno stran proizvajalca na www.abaxis.com ali kontaktirate lokalno zastopništvo za Slovenijo in Hrvaško preko [email protected] ali na 040 887 803.


Sorodni članki

DAVID C. TWEDT

Ogled posnetka webinarja Liver made easy

Nedavno smo se lahko udeležili odličnega webinarja z naslovom Liver Made easy. Za vse, ki niste utegnili sodelovati, je še nekaj časa na voljo posnetek predavanj
preberi več

DAVID C. TWEDT

Webinar Liver made easy

Felivet d.o.o. vas v sodelovanju z Zoetis vabi k udeležbi na webinarju z naslovom Liver made easy: a simplified approach to diagnosing liver disease. Webinar se bo odvijal 22. februarja 2022
preberi več

MYLES MCKENNA - ANNETTE LITSTER

Webinar The old cat in the clinic

V lanskem novembru je za uporabnike VetScan diagnostične opreme bil organiziran zanimiv webinar v živo, katerega posnetek je sedaj dostopen tudi vsem ostalim kolegom!
preberi več

FELIVET

Podaljšanje razpisa za prodajnika na Hrvaškem!

Podjetje Felivet d.o.o. išče novega strokovnega sodelavca ali sodelavko za prodajo veterinarskim organizacijam na Hrvaškem. Rok za prijave podlajšujemo do donca meseca februarja!
preberi več

Vpliv poroda na novorojene pse  povabilo k sodelovanju v raziskavi; Vir slike: doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med.

Vpliv poroda na novorojene pse – povabilo k sodelovanju v raziskavi

Klinika za male živali Veterinarske fakultete vas vljudno vabi, da jim pomagate pri raziskavi “Vpliv poroda na novorojene pse“
preberi več

Klinična študija opic družine Callitrichidae v Loro parku

Klinična študija opic družine Callitrichidae v Loro parku

Veterinarski oddelek Loro parka na Kanarskih otokih je ob podpori diagnostične opreme Abaxis izvedel študijo za pridobivanje dodatnih kliničnih informacij o ogroženih opicah iz družine Callitrichidae
preberi več

Dr. Methode Bahizi (levo) in dr. Jean Bosco Noheli (desno) uporabljata analizator Abaxis VS2 za biokemijski pregled najdenih mladičev goril; Vir slike: Abaxis

ABAXIS podpira zdravje in preživetje gorskih goril

Donacija diagnostičnih aparatov mednarodni organizaciji Gorilla Doctors je njenim članom pomagala pri izvajanju misije zagotavljanja zdravja in preživetja vsake gorske gorile s pomočjo veterinarskih in humanih iniciativ
preberi več

Veterinarska oskrba, ki je iz ujetništva rešenim indijskim plešočim medvedom omogočila novo in lepše življenje ; Vir slike: www.internationalanimalrescue.org

Veterinarska oskrba, ki je iz ujetništva rešenim indijskim plešočim medvedom omogočila novo in lepše življenje

Britanska organizacija za zaščito in dobrobit živali International Animal Rescue (IAR) v sodelovanju s strokovnjaki za veterinarsko stomatologijo in oftalmologijo pomaga rešenim plešočim medvedom zavetišča na jugu Indije
preberi več