ABAXIS podpira zdravje in preživetje gorskih goril

(04.03.2014) Donacija diagnostičnih aparatov mednarodni organizaciji Gorilla Doctors je njenim članom pomagala pri izvajanju misije zagotavljanja zdravja in preživetja vsake gorske gorile s pomočjo veterinarskih in humanih iniciativ.

Skupina Amahoro je bila deležna zdravstvene oskrbe članov Gorilla Doctors

Organizacijo Gorilla Doctors, katere delovanje omogoča neprofitni projekt Mountain Gorilla Veterinary Project in univerza University of California Davis, sestavlja mednarodna ekipa veterinarjev, ki delajo v vseh treh državah, kjer se še nahajajo gorske gorile: Rwanda, Uganda in Demokratična republika Kongo.

Gorilla Doctors so edini predstavniki, ki nudijo kritično ogroženim divjim gorslim gorilam neposredno, življenjsko pomembno veterinarsko oskrbo.


9 let star predstavnik goril v nacionalnem parku Volcanoes, na gorovju Virunga v Rwandi

Ocenjeno število preživelih gorskih goril (Gorilla beringei beringei) na svetu je 880. Za vsako individualno predstavnico se tako trudijo veterinarji organizacije Gorilla Doctors, da bi ji zagotovili primerno zdravstveno stanje ter dobro počutje.

Sočasno ob nudenju medicinske pomoči in zdravstvene podpore, člani skupine monitorirajo splošno zdravstveno stanje vzhodnih nižinskih goril (Gorilla beringei graueri) v Kongu ter poskrbi za obolele predstavnike kadarkoli je to mogoče. Kot neprofitna organizacija so pri svojem delu popolnoma odvisni od finančnih podpor in donacij.

Kljub temu, da so kritično ogrožene, so gorske gorile edine predstavnice velikih opic, katerih število narašča. Popis predstavnikov vrste, ki so ga leta 2010 izvedli na območju gorovja Virunga, ki predstavlja glavno zavetišče gorskih goril, je pokazal občutno povečanje števila populacije za 26,3% v obdobju zadnjih sedmih let. 


Samica s svojim mladičem (levo), skupina goril (zgoraj desno), odrasel samec z družinskim članom (spodaj desno)

Študija iste populacije v letu 2011 je pokazala, da se je v času 22 let število umetno naseljenih goril, ki na tem območju predstavljajo okoli 70% celotne svetovne populacije, povečalo v povprečju za 4,1% letno, medtem ko se je število naravno naseljenih povečalo za 0,7% vsako leto.

Opazna razlika v obeh stopnjah rasti je posledica prednosti, ki jo uživajo naseljene gorile glede 'ekstremnih konzervacijskih ukrepov', kot je na primer stalna veterinarska oskrba.

Pravzaprav predvidevajo, da je veterinarski program odgovoren za do 40% razlike, ki se pojavlja med obema skupinama živali. V primeru, da se bo ogranizacija Gorilla Doctors še naprej tako uspešno spopadala z izzivi zaščite posameznikov, ima ta ogrožena vrsta dobre možnosti v boju za preživetje. (*PLoS One 6(6) e19788)

Zdravstveni program organizacije Gorilla Doctors sestavljajo:

  • Monitoriranje zdravstvenega stanja gorskih in vzhodnih nižinskih goril za omogočanje zgodnjega odkrivanja bolezni in poškodb.
  • Nudenje zdravstvene in antibiotične podpore bolnim živalim ter anesteziranje in zdravljenje goril z življenjsko nevarnimi traumatskimi poškodbami ali poškodbami, ki so jih povzročili ljudje.
  • Reševanje in veterinarska oskrba mladičev, ki so osiroteli zaradi divjih nelegalnih lovcev.
  • Dokumentiranje in proučevanje zdravstvenih stanj za lažje predvidevanje pojavov nalezljivih bolezni.
  • Posmrtni pregledi goril z namenom pridobivanja podatkov o njihovih zdravstvenih težavah, ki povzročajo pogine.
  • Shranjevanje tkivnih in tekočinskih vzorcev za uporabo v študijah za preiskovanje zdravstvenih težav primatov.

Za nudenje kakovostne zdravstvene oskrbe teh kritično ogroženih živali veterinarji organizacije Gorilla Doctor potrebujejo kvalitetno in učinkovito laboratorijsko opremo.

Divje gorile navadno zdravijo v gozdovih, pogosto na posebno zahtevnih terenih in prepuščeni različnih vremenskim razmeram. Tako jim veliko pomeni čvrsta, odporna in prenosna diagnostična oprema, ki je ob vsem še enostavna za uporabo ter v kratkem času posreduje zanesljive rezultate preiskav.

Diagnostična oprema, analizatorja i-STAT in VS2,  ki ju je doniral Abaxis, je tako nepogrešljiva za delo, ki ga opravljajo zdravniki za gorile.

Abaxis je prvič pričel s svojim sodelovanjem v letu 2011 z donacijo prenosnega nalizatorja i-STAT, ki mi je kmalu sledila tudi instalacija biokemijskega analizatorja VS2 z doniranimi reagenti.

V obeh primerih so veterinarji Gorilla Doctors bili veseli sočasnega obiska gospe Bärbel Köhler, odgovorne za razvoj evropskega podjetja Abaxis Europe, saj je veterinarje naučila uporabljati in vzdrževati opremo ter na samem terenu demonstrirala njihovo uporabnost.

Veterinarje je celo spremljala pri odpravi z namenom opravljanja ovarihisterektomije na lokalni domači mački, ki je le en od mnogih živih dokazov, kako predstavniki Gorilla Doctors nudijo tudi podporo in pomoč lokalnim veterinarjem.


Dr. Methode Bahizi (levo) in dr. Jean Bosco Noheli (desno) uporabljata analizator Abaxis VS2 za biokemijski pregled najdenih mladičev goril

Laboratorijska oprema se je izkazala za izjemno koristno pri mnogih kliničnih primerih.

Med drugim so jo uporabljali tudi za pomoč šibki in shirani starejši samici v ugandskem naravnem parku Bwindi, mladi samici s povečanim jezikom, ki ni mogla zauživati hrane v ewandskem nacionalnem parku Volcanoes ali na primer pri dveh juvenilnih vzhodnih nizkogorskih gorilah, ki sta se ujeli v žične pasti, nastavljene v naravnem parku Kahuzi-Biega v Kongu, če omenimo le nekaj najaktualnejših primerov.


VetScan VS2 je inovativen biokemijski, elektrolitski in imunološki analizator, ki poda rezultate iz le dveh kapljic krvnega vzorca. VetScan i-STAT je popolnoma prenosen ročni analizator, ki nudi idealno rešitev za urgentno nego, monitoriranje med kirurškimi posegi ali za raziskovalne namene na terenu
Poleg rešenih sirot so zaradi opreme lahko pomagali tudi redki zlati opici (Cercopithecus kandti), ki živi le v Rwandi ter številnim domačim živalim v vseh treh državah, kjer so aktivni veterinarji organizacije Gorilla Doctors.

Ob zvišanju finančnih prispevkov v prihodnje, veterinarju upajo, da bodo lahko izkoristili vse prednosti, ki jih ponuja pridobljena oprema Abaxis glede dokumentiranja osnovnih normalnih biokemijskih vrednosti pri divjih gorskih gorilah in glede raziskovanj prevalence raznih bolezni (na primer z uporabo pregleda kardialnega troponina za določanje kardialnih okvar).

Dr. Dawn Zimmermann

Sorodni članki

DAVID C. TWEDT

Ogled posnetka webinarja Liver made easy

Nedavno smo se lahko udeležili odličnega webinarja z naslovom Liver Made easy. Za vse, ki niste utegnili sodelovati, je še nekaj časa na voljo posnetek predavanj
preberi več

DAVID C. TWEDT

Webinar Liver made easy

Felivet d.o.o. vas v sodelovanju z Zoetis vabi k udeležbi na webinarju z naslovom Liver made easy: a simplified approach to diagnosing liver disease. Webinar se bo odvijal 22. februarja 2022
preberi več

MYLES MCKENNA - ANNETTE LITSTER

Webinar The old cat in the clinic

V lanskem novembru je za uporabnike VetScan diagnostične opreme bil organiziran zanimiv webinar v živo, katerega posnetek je sedaj dostopen tudi vsem ostalim kolegom!
preberi več

FELIVET

Podaljšanje razpisa za prodajnika na Hrvaškem!

Podjetje Felivet d.o.o. išče novega strokovnega sodelavca ali sodelavko za prodajo veterinarskim organizacijam na Hrvaškem. Rok za prijave podlajšujemo do donca meseca februarja!
preberi več

Vpliv poroda na novorojene pse  povabilo k sodelovanju v raziskavi; Vir slike: doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med.

Vpliv poroda na novorojene pse – povabilo k sodelovanju v raziskavi

Klinika za male živali Veterinarske fakultete vas vljudno vabi, da jim pomagate pri raziskavi “Vpliv poroda na novorojene pse“
preberi več

Klinična študija opic družine Callitrichidae v Loro parku

Klinična študija opic družine Callitrichidae v Loro parku

Veterinarski oddelek Loro parka na Kanarskih otokih je ob podpori diagnostične opreme Abaxis izvedel študijo za pridobivanje dodatnih kliničnih informacij o ogroženih opicah iz družine Callitrichidae
preberi več

Določanje referenčnih vrednosti orangutana

Določanje referenčnih vrednosti orangutana

Abaxis sodeluje pri številnih projektih za pomoč in zaščito divjih živali. Tokrat objavljamo povzetek projekta za določanje referenčnih vrednostih pri orangutanih iz rezervata Nyaru Menteng Orngutan Reintroduction Center v Indoneziji
preberi več

Veterinarska oskrba, ki je iz ujetništva rešenim indijskim plešočim medvedom omogočila novo in lepše življenje ; Vir slike: www.internationalanimalrescue.org

Veterinarska oskrba, ki je iz ujetništva rešenim indijskim plešočim medvedom omogočila novo in lepše življenje

Britanska organizacija za zaščito in dobrobit živali International Animal Rescue (IAR) v sodelovanju s strokovnjaki za veterinarsko stomatologijo in oftalmologijo pomaga rešenim plešočim medvedom zavetišča na jugu Indije
preberi več