Naraven način premagovanja znakov stresa in tesnobe pri psih in mačkah

(11.12.2017) S feromoni sproščeno in brez stresa v prazničnem času!


Decembrski čas je čas praznikov, čas okraševanja in druženja. Čeprav ga mnogi izmed nas pričakamo z navdušenjem, pa naši psi in mačke nad prazničnim obdobjem niso vedno navdušeni. Pravzaprav spremembe v okolju, glasni zvoki in obiski našim ljubljencem lahko povzročijo stres in tesnobo.

Dokazano je, da se v več kot 80% populacije domačih ljubljencev, lahko pojavi strah pred glasnim pokanjem. Zelo pomembno je, da se lastniki takih živali na njihovo tesnobo pravilno odzovejo. Da živali ne tolažijo, božajo ali kregajo.

Vsekakor se je znakom stresa in tesnobe priporočljivo pravočasno posvetiti, da se le ti ne razvijejo v resne vedenjske motnje kasneje v življenju psa ali mačke.

Uporaba sintetičnih feromonov  ter upoštevanje nekaterih vedenjskih vzorcev živali, lastnikom psov in mačk uspešno pomaga kontrolirati pojav tesnobe in stresa.


Kako se kažejo znaki tesnobe in stresa pri živalih?

Odvisno od značaja živali ter situacije, v kateri se znajdejo, psi in mačke izražajo različne znake tesnobe in stresa. Najpogosteje se znaki pokažejo kot:

 • Tresenje
 • Postopanje
 • Iskanje lastnikove bližine
 • Oblizovanje ali povečano slinjenje
 • Skrivanje
 • Izguba apetita
 • Pretirano oglašanje
 • Praskanje
 • Panika


Kaj storiti, da bodo psi in mačke v prazničnem času brezskrbni in zadovoljni?

Pes ali mačka naj imata stalen dostop do prostora, kjer se počutijo varno (kletka, košara,    prostor pod mizo, posteljo…)

 • Ne kažemo svojega nelagodja, strahu
 • Živali ne namenjamo dodatne pozornosti in je tudi ne kaznujemo
 • Prilagodimo urnik sprehodov in na daljši sprehod odidemo v urah, ko je verjetnost pokanja manjša
 • Zagrnemo zaveze ali spustimo roloje
 • Prižgemo radio ali televizor (enakomerni, pomirjujoči ritmi)
 • Preusmerimo pozornost živali na igro, trikce, najljubšo igračo ali priboljšek
 • Uporabimo električni razpršilec s feromoni, namestimo ga čim bližje ležišču ali skrivališču oz. prostoru, kjer pes ali mačka preživita največ časa

Pravočasna uporaba sintetičnih feromonov lahko omili tesnobo ter odziv vašega psa ali mačke na glasne zvoke in vam pomaga prebroditi stresno praznično obdobje. Feromoni se postopoma sproščajo v zrak in ustvarjajo domač občutek varnosti, udobja in umirjenosti ter zmanjšajo znake tesnobe in stresa.

Kaj so feromoni?

Feromoni so ''kemični signali'', ki jih osebki iste vrste uporabljajo za izmenjavo informacij in povzročijo značilne, podzavestne vedenjske in čustvene spremembe.

Feromoni imajo pomembno vlogo pri:

 • gonitvi (spolni feromoni, najbolj poznani, psica z njimi privablja samce)
 • označevanju teritorija
 • vzdrževanju odnosov v skupini živali
 • čustveni stabilizaciji živali
 • opozarjanju na nevarnost
 • utrditvi vezi med mladiči in psico

Izločajo jih različne žleze in so prisotni v urinu, iztrebkih, slini. Žival jih zazna preko posebnega vomeronazalnega organa, ki leži na nebu med nosno in ustno votlino. Zaznavanje feromonov navadno opazimo kot drgetanje ustnic, ko žival med vohljanjem dvigne glavo, priviha ustnico in ''pumpa'' zrak.

Sintetični feromoni posnemajo naravne feromone, ki jih doječa psica oddaja iz žleba mlečne žleze in jih mladiči povežejo z varnostjo, udobjem in materino toplino oz. gre za obrazne feromone, ki jih mačka z drgnjenjem strani obraza ob predmete odlaga na površine in zaznamuje svoj teritorij.

Učinek teh feromonov se ohrani tudi v odrasli dobi in tako se sintetične feromone lahko s pridom uporablja pri odpravljanju tesnobe in strahu pri psih in mačkah v stresnih situacijah. Prisotnost feromonov da živali občutek varnosti, udobja in umirjenosti.

Nadvse pomembna je pravočasna uporaba, saj traja kak teden ali dva, da se v zraku nabere zadostna koncentracija feromonov. Navadno se jih namesti v prostor, kjer žival preživi največ časa oz., kjer žival najraje počiva.


Kdaj je priporočljiva uporaba sintetičnih feromonov?

Sintetične feromone je priporočljivo uporabiti v vsaki situaciji, ki je za psa ali mačko nepoznana ali stresna. Predvsem pa se uporaba priporoča v naslednjih situacijah:

 • Ob prihodu pasjega ali mačjega mladička v nov dom
 • Ob socializaciji mladega psa
 • Ob privajanju na kletko ali boks
 • Ko pes ali mačka ostane sama doma
 • Ob vožnji z avtomobilom ali na potovanjih
 • Ob selitvi
 • Ob prihodu novega družinskega člana ali nove živali
 • Ob pokanju petard, ognjemetov, ob nevihtah
 • V zavetiščih, hospitalih, veterinarskih ambulantah

Feromoni so na voljo v različnih pakiranjih

Adaptil/Feliway električni razpršilec

Namestimo ga v električno vtičnico v prostoru, kjer se pes ali mačka najraje zadržuje. Zadostuje za približno 70 kvadratov in za do 4 tedne uporabe. Razpršilec naj bo vključen ves čas.

Priporočena je uporaba ob prihodu mladička v nov dom, za umiritev več psov v enem

domu, med sezono pokanja petard in ognjemetov…
Adaptil/Feliway polnilo

Polnilo je namenjeno uporabi samo z električnim razpršilcem Adaptil ali Feliway in ga zamenjamo na približno 4 tedne. Vsaj enkrat letno je priporočljivo zamenjati celoten električni razpršilec.


Adaptil/Feliway sprej

Priročen je za kratkotrajno uporabo na potovanjih. Učinek traja 4 do 5 ur. Popršite ga lahko na pasje ležišče, v boks, avto, na rutko. Nikoli ne pršite po živali!
Adaptil ovratnica

Na voljo je v dveh velikostih. Priročna je v situacijah stran od doma, na potovanjih ali na vsakodnevnih sprehodih. Namestite jo tesno okrog vratu, saj telesna toplota zagotavlja enakomerno sproščanje feromonov. Učinek traja do 4 tedne.


Sintetični feromoni so vrstno specifični in ne povzročajo sedacije.

S posnemanjem signala udobja in varnosti, sintetični feromoni ADAPTIL in FELIWAY pomagajo omiliti s strahom in stresom povezane znake pri mladičih in odraslih psih in mačkah ter omogočajo hitrejše prilagajanje na nepoznano okolje ali situacije.

Prazniki bodo vsekakor lepši, če jih boste sproščeno in brez skrbi lahko preživeli v družbi svojih ljubljencev in družine. Srečno!

Za več informacij ter posebno decembrsko ponudbo feromonov, se na nas lahko obrnete na brezplačni telefonski številki 080 13 15 ali po emajlu info@vet4you.com.


Sorodni članki

Antibiotik za pse in mačke v obliki okusnih tablet

Antibiotik za pse in mačke v obliki okusnih tablet

Visoko kvalitetna formulacija amoksicilina ter klavulanske kisline v obliki okusnih tablet, ki jih tako psi kot mačke radi sprejmejo
preberi več

VeyFo Multi-C-Mulgat

VeyFo Mulgat vitaminska emulzija – zakaj izbrati emulgirane vitamine?

Vitamini so organske snovi, ki so nepogrešljive za normalne presnovne procese živalskega organizma. Ključnega pomena so za ohranjanje zdravja in uspešnosti in jih je potrebno v telo vnesti s krmo
preberi več

EERVC 2020

EERVC 2020 – vabilo na praktični delavnici predkongresnega dne 06.05.2020

V sklopu konference EERVC, ki bo potekala od 7. – 9. maja v Ljubljani, bosta v sodelovanju s podjetji Jorgen Kruuse, Eickemeyer, Vetconsult pharma d.o.o. ter SZVMŽ in Veterinarsko fakulteto organizirani dve praktični delavnici, stomatološka in oftalmološka
preberi več

Vetconsult

Vetconsult predstavlja nov antibiotik na tržišču!

Predstavniki podjetja Vetconsult Pharma d.o.o. vam v sodelovanju s podjetjem Interchemie Werken De Adela predstavljajo novost na slovenskem tržišču - enrofloksacin raztopino za injiciranje za govedo, ovce, koze in prašiče
preberi več

FLEXADIN – naslednja generacija zaščite sklepov je tu

FLEXADIN – naslednja generacija zaščite sklepov je tu

Celovita linija prehranskih dopolnil FLEXADIN je posvečena podpori sklepov ter nadzoru nad osteoartritisom pri psih in mačkah
preberi več

Visoka kakovost za zdravje čebel

Visoka kakovost za zdravje čebel

APIVAR – unikaten, dokazano učinkovit, vreden zaupanja
preberi več

FLORYBOOST PET

Podpora črevesja - umirite podivjano črevesno mikrofloro pri psih in mačkah

Z uporabo ustreznih prehranskih dodatkov s probiotičnim delovanjem lahko zagotovimo ustrezno razmerje bakterij v črevesju psa ter s tem zdrav prebavni sistem psa
preberi več

INTROVIT A+ ORAL – ultimativni multivitamin

Vitamini, minerali in aminokisline za optimalno zdravje rejnih živali

Bi radi pripomogli k dobremu vsesplošnemu počutju živali, izboljšali imunost ter stimulirali rast?
preberi več