Klorheksidin – protimikrobna učinkovina s samodejnim učinkom podaljšanega delovanja

(21.08.2016) Prve omembe klorheksidina so se dogajale že v letu 1954, od takrat so ga kmalu pričeli uporabljati pri uroloških pacientih in za zdravljenje očesnih infekcij, od leta 1970 pa je v uporabi tudi v zobozdravstvu.

Dandanes je znan kot najbolj učinkovito sredstvo v boju z zobnim plakom in gingivitisom ter je tako dobil tudi naziv „zlatega standarda“ in „kemične zobne ščetke“.

Širok spekter in specifični učinek podaljšanega delovanja zaradi visoke substantivnosti

Klorheksidin ima širok protimikrobni spekter, saj deluje proti gramsko pozitivnim in gramsko negativnim aerobnim in anaerobnim bakterijam ter glivam, kvasovkam in virusom.

Za svoje močno protimikrobno delovanje se lahko zahvali svoji kationski naravi, saj s svojim pozitivnim nabojem molekule klorheksidina privlačijo negativno nabite strukture bakterijskih sten, katerim sledi uničenje celic.

Iz enakega vzroka se klorheksidin dobro veže na negativno nabite proteine ustne sluznice. Po nalaganju v mukozo se zaradi vezanja s kalcijevimi ioni v slini postopoma sprošča 8 – 12 ur. Zaradi tega specifičnega samodejnega podaljšanega delovanja je mogoče, da se samo ob spiranju z vodno-viskozno raztopino lahko dosega dolgotrajen antiseptični učinek.

Bakterijski plak in zobni kamen – predispozicija za gingivitis in parodontitis

Bakterije v ustni votlini so se v 24 do 36 urah sposobne učvrstiti na čisto zobno površino in s svojo akumulacijo povzročiti nastajanje zobnega plaka ter posledično povzročiti parodontitis na obzobnih tkivih.

Plak ima kompleksno sestavo: gradijo ga bakterijske celice, usidrane v glikoproteinski matriks, ekstracelularni polisaharidi pomešani z epitelnimi celicami, ogljikovi hidrati, makrofagi, maščobe, anorganski gradniki in voda.

Najpomembnejše bakterije, ki pri psih prispevajo k nastanku plaka so anaerobne bakterije, kot na primer Prevotella sp., Porphyromonas sp., Bacterioides sp. in Fusobacterium, pri mačkah se dodatno še pojavlja Peptostreptococcus sp..

Z mineralizacijo bakterijskega plaka se nad in pod dlesnijo ustvarja zobni kamen, ki povzroča otekanje dlesni in s svojo grobo površino zagotavlja idealne pogoje za nadaljnjo nalaganje plaka.

Klorheksidin za preventivo in terapijo

S svojo visoko protimikrobno aktivnostjo klorheksidin drastično reducira število bakterij v slini. Za zmanjšanje števila mikrobov pred vsakim zobozdravstvenim posegom se priporoča spiranje ustne votline z 0,1-0,2% raztopino klorheksidina.

S tem dosegamo zmanjšanje obremenitve ustne votline z bakterijami ter redukcijo teh v aerosolu. Ukrep je pomemben za preprečevanje prenosa bakterij na ekipo veterinarjev, ki opravljajo poseg, za manjšanje nevarnosti post operativnih bakteriemij in za pospeševanje celjenja ran.

Ker klorheksidin pobija bakterije v plaku je uporabne za podporno terapijo vseh s plakom induciranih obolenj, kot so gingivitis in parodontitis, pri katerih pa je v prvi vrsti pomembno mehanično odstranjevanje plaka z vseh površin.

Viskozna klorheksidinska raztopina za spiranje celsusMED ne vsebuje alkohola in ksilita ter je tako posebej primerna za uporabo pri živalih

S priročnim pakiranjem v kapljičnem razpršilu je tekočina primerna tako za izpiranje večjih površin v ustni votlini pred zobozdravstvenimi posegi, kot tudi za ciljano uporabo v primeru podporne terapije pri gingivitisu, parodontitisu in stomatitisu.

REDNA ZOBNA HIGIENA S STRANI LASTNIKA ŽIVALI JE OSNOVA ZA ZDRAVO ZOBOVJE: s tem namenom lahko naročite tudi brošuro za lastnike živali, ki vam bo pomagala pri pojasnjevanju nastanka in zdravljenja obolenj obzobnih tkiv.

Proizvaja in prodaja: celsusMED KG, 1020 Dunaj, Avstrija

Informacije o izdelku, predstavitev ponudbe in brošure za lastnike živali lahko naročite pri našem zastopniku VetConsult Pharma d.o.o. na brezplačni telefonski številki 080 13 15 ali na [email protected]

 

Sorodni članki

VeyFo Multi-C-Mulgat

VeyFo Mulgat vitaminska emulzija – zakaj izbrati emulgirane vitamine?

Vitamini so organske snovi, ki so nepogrešljive za normalne presnovne procese živalskega organizma. Ključnega pomena so za ohranjanje zdravja in uspešnosti in jih je potrebno v telo vnesti s krmo
preberi več

EERVC 2020

EERVC 2020 – vabilo na praktični delavnici predkongresnega dne 06.05.2020

V sklopu konference EERVC, ki bo potekala od 7. – 9. maja v Ljubljani, bosta v sodelovanju s podjetji Jorgen Kruuse, Eickemeyer, Vetconsult pharma d.o.o. ter SZVMŽ in Veterinarsko fakulteto organizirani dve praktični delavnici, stomatološka in oftalmološka
preberi več

Vetconsult

Vetconsult predstavlja nov antibiotik na tržišču!

Predstavniki podjetja Vetconsult Pharma d.o.o. vam v sodelovanju s podjetjem Interchemie Werken De Adela predstavljajo novost na slovenskem tržišču - enrofloksacin raztopino za injiciranje za govedo, ovce, koze in prašiče
preberi več

Visoka kakovost za zdravje čebel

Visoka kakovost za zdravje čebel

APIVAR – unikaten, dokazano učinkovit, vreden zaupanja
preberi več

FLORYBOOST PET

Podpora črevesja - umirite podivjano črevesno mikrofloro pri psih in mačkah

Z uporabo ustreznih prehranskih dodatkov s probiotičnim delovanjem lahko zagotovimo ustrezno razmerje bakterij v črevesju psa ter s tem zdrav prebavni sistem psa
preberi več

INTROVIT A+ ORAL  ultimativni multivitamin

Vitamini, minerali in aminokisline za optimalno zdravje rejnih živali

Bi radi pripomogli k dobremu vsesplošnemu počutju živali, izboljšali imunost ter stimulirali rast?
preberi več

CALMOGEL

Nega, zaščita ter blaženje kože

Vetconsult pharma d.o.o., v sodelovanju s podjetjem Ruvera UAB/Inobio predstavlja paleto novih oz. ponovno prisotnih izdelkov za nego, zaščito ter pomoč koži
preberi več

Otitis externa  zelo pogosta težava!

Otitis externa – zelo pogosta težava!

S prevalenco 10–20 % pri psih in 2–6 % pri mačkah* je vnetje zunanjega sluhovoda en glavnih vzrokov obiska veterinarja pri naših ljubljencih
preberi več