Zaščitite svoje čebele proti Varozi!

(11.07.2018) Že tisoče let vzgajajo ljudje medonosne čebele kot domače živali in so do danes obdržale pomembno vlogo v kulturni krajini.

V Nemčiji je na primer opraševanje čebel komercialno večjega pomena od vrednosti samega medu, ki ga čebele proizvajajo. Znanstveno je dokazano, da dajejo rastline znatno manjši pridelek, če se oprašujejo same, kot če to naredijo čebele. 

Da bi čebelarjem omogočili še bolj pomembno vlogo v gospodarstvu, nam je skupni cilj zaščititi čebele in njihovo dobro zdravstveno stanje. Da bi to dosegli, je velikega pomena dobro poznavanje njihovega obnašanja, vzreje, ter anatomskih in fizičnih lastnosti.

Varoza je zajedavska bolezen čebel in čebelje zalege, ki jo povzroča pršica Varroa destructor. Ženske pršice živijo na odraslih čebelah in se hranijo s hemolimfo, jajčeca pa izležejo v čebeljo zalego. Razvojne oblike pršice se hranijo s hemolimfo čebelje bube, tako so znaki bolezni vidni na zalegi in na odraslih čebelah. Z naraščanjem števila pršic čebelja družina slabi in na koncu čisto propade.

V boju proti varoze je nujno redno opazovati in nadzorovati čebelje družine ter odvisno od rezultatov planirati zatiranje varoze s primernimi veterinarskimi proizvodi in izvajanjem apitehničnih ukrepov.

Plastična polimerna trakova z 3.6mg ugrajenim flumetrin-om (sintetični piretroid). BAYVAROL 3,6mg trak za čebeljo družino

Plastična polimerna trakova z 3.6mg ugrajenim flumetrin-om (sintetični piretroid).

Ko pridejo čebele v stik s trakom, dobijo na svoju površino aktivno snov flumetrin, ki se nato  preko socialnega kontakta razširi na vse čebele v družini.

Flumetrin je kontaktno sredstvo za Varrozo, ki povzroča paralizo in smrt pršice. Resorbira se skozi povrhnico pršice.

Deluje trenutno ali/in podaljšano.

Flumetrin je izrazito toksičen za vse pršice in Varroo, a netoksičen za sesalce, ptice in koristne insekte.

V normalno razvite družine vstavimo 4 trakove, družinam z zalego in mladim družinam pa vstavimo dva trakova

BAYVAROL 3,6mg Trakove se vstavi med okvire, da prosto visijo.

Priporočljivo zdravljenje je po točenju medu v poznem poletju ali v jeseni. Bayvarol lahko uporabljamo tudi v drugem letnem času za diagnozo ali pri hudih okužbah, če je ogroženo preživetje kolonije.

Karenca za med je 0 dni

Trakove se mora odstraniti po 4-6 tednih, ker se začne aktivnost le teh zmanjševati! Iz istega razloga se trakovi ne bi smeli uporabljati več kot enkrat. V nadaljevanju čebele začenjajo nalagati propolis na trakove, čim le ti začnejo biti neučinkoviti, zato je bolje, da se trakove odstrani pravi čas.

Strokovna navodila za uporabo najdete na tej povezavi!

Za vse ostale informacije pokličite na Salus veletrgovina d.o.o.:
Mirjam Martinec Jagodič 051 237 737 ali 01 589 9 189
Zala Rihar 040 471 773 ali 01 589 9 243

Sorodni članki

Diarsanyl+

Diarsanyl+ pasta - naravno ravnovesje za urejeno črevesno floro mačk in psov

(27.3.2023) Driska je ena najpogostejših težav, ki se pojavlja pri domačih živalih, nevarna pa je zlasti zato, ker lahko hitro vodi v dehidracijo in oslabljenost organizma. 
preberi več

Mineralno-vitaminska mešanica za rejne živali

Mineralno-vitaminska mešanica za rejne živali

Posebne prehranske potrebe rejnih živali se zelo razlikujejo glede na vrsto živali, starost, težo in druge dejavnike 
preberi več

SALUS

Salus išče nove sodelavce!

SALUS je ena vodilnih veletrgovin na področju celovite oskrbe slovenskega trga z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi farmacevtskimi izdelki
preberi več

Predavanje Prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah

Predavanje Prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah

Salus, Veletrgovina, d.o.o., oddelek Veterine, v sodelovanju s podjetjem ELANCO, Vas vabi v četrtek, 20.4.2023 ob 17. uri na predavanje z naslovom prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah.
Predavanje bo potekalo v GOSTILNI GROF, ČEPLJE 12, VRANSKO
preberi več

Salus

SALUS-ov Onkološki večer v Ljubljani

SALUS, Veletrgovina d.o.o. Vas v sodelovanju s SZVMŽ vljudno vabi na Onkološki večer, ki je planiran za četrtek, 1. decembra 2022
preberi več

Salus

Salusov kostanjev piknik

Salus, Veletrgovina, d.o.o., oddelek Veterine, vabi vse kolege veterinarje v sredo, 19.10.2022, ob 17.00  uri na Salusov kostanjev piknik
preberi več

Elanco predstavlja nov kratek izobraževalni animirani video o ketozi

Elanco predstavlja nov kratek izobraževalni animirani video o ketozi

Ketoza je obolenje, povezano z visokimi stroški1 in številnimi posledicami za zdravje2, dobrobit in proizvodnjo krav molznic
preberi več

Odlična predavanja Polone Padežnik v Vitanju

Odlična predavanja Polone Padežnik v Vitanju

V mesecu maju sta podjetji Felivet d.o.o. in Slaus, Veletrgovina, d.o.o. skupaj organizirali brezplačna strokovna predavanja o pregledu in obravnavi kardiološkega pacienta
preberi več

Znanost

novice

Novice podjetij