Zaščitite svoje čebele proti Varozi!

(11.07.2018) Že tisoče let vzgajajo ljudje medonosne čebele kot domače živali in so do danes obdržale pomembno vlogo v kulturni krajini.

V Nemčiji je na primer opraševanje čebel komercialno večjega pomena od vrednosti samega medu, ki ga čebele proizvajajo. Znanstveno je dokazano, da dajejo rastline znatno manjši pridelek, če se oprašujejo same, kot če to naredijo čebele. 

Da bi čebelarjem omogočili še bolj pomembno vlogo v gospodarstvu, nam je skupni cilj zaščititi čebele in njihovo dobro zdravstveno stanje. Da bi to dosegli, je velikega pomena dobro poznavanje njihovega obnašanja, vzreje, ter anatomskih in fizičnih lastnosti.

Varoza je zajedavska bolezen čebel in čebelje zalege, ki jo povzroča pršica Varroa destructor. Ženske pršice živijo na odraslih čebelah in se hranijo s hemolimfo, jajčeca pa izležejo v čebeljo zalego. Razvojne oblike pršice se hranijo s hemolimfo čebelje bube, tako so znaki bolezni vidni na zalegi in na odraslih čebelah. Z naraščanjem števila pršic čebelja družina slabi in na koncu čisto propade.

V boju proti varoze je nujno redno opazovati in nadzorovati čebelje družine ter odvisno od rezultatov planirati zatiranje varoze s primernimi veterinarskimi proizvodi in izvajanjem apitehničnih ukrepov.

Plastična polimerna trakova z 3.6mg ugrajenim flumetrin-om (sintetični piretroid). BAYVAROL 3,6mg trak za čebeljo družino

Plastična polimerna trakova z 3.6mg ugrajenim flumetrin-om (sintetični piretroid).

Ko pridejo čebele v stik s trakom, dobijo na svoju površino aktivno snov flumetrin, ki se nato  preko socialnega kontakta razširi na vse čebele v družini.

Flumetrin je kontaktno sredstvo za Varrozo, ki povzroča paralizo in smrt pršice. Resorbira se skozi povrhnico pršice.

Deluje trenutno ali/in podaljšano.

Flumetrin je izrazito toksičen za vse pršice in Varroo, a netoksičen za sesalce, ptice in koristne insekte.

V normalno razvite družine vstavimo 4 trakove, družinam z zalego in mladim družinam pa vstavimo dva trakova

BAYVAROL 3,6mg Trakove se vstavi med okvire, da prosto visijo.

Priporočljivo zdravljenje je po točenju medu v poznem poletju ali v jeseni. Bayvarol lahko uporabljamo tudi v drugem letnem času za diagnozo ali pri hudih okužbah, če je ogroženo preživetje kolonije.

Karenca za med je 0 dni

Trakove se mora odstraniti po 4-6 tednih, ker se začne aktivnost le teh zmanjševati! Iz istega razloga se trakovi ne bi smeli uporabljati več kot enkrat. V nadaljevanju čebele začenjajo nalagati propolis na trakove, čim le ti začnejo biti neučinkoviti, zato je bolje, da se trakove odstrani pravi čas.

Strokovna navodila za uporabo najdete na tej povezavi!

Za vse ostale informacije pokličite na Salus veletrgovina d.o.o.:
Mirjam Martinec Jagodič 051 237 737 ali 01 589 9 189
Zala Rihar 040 471 773 ali 01 589 9 243

Sorodni članki

AdTab

AdTab -  žvečljive tablete proti bolham in klopom brez recepta

Novo zdravilo brez recepta proti zajedavcem v obliki tablete za pse in mačke 
preberi več

FLEE PRŠILO

NOVO – FLEE PRŠILO

V Salusu je na voljo nov proizvod – Flee pršilo. Namenjen je lastnikom živali, ki se doma spopadajo z infestacijo bolh, da se učinkovito znebijo te nadloge
preberi več

Kužkov album in Kužkov koledar

Kužkov album in Kužkov koledar

Salus z veseljem predstavlja njihova najnovejša izdelka – Kužkov album in Kužkov koledar, ki sta namenjena strankam in njihovim ljubljenčkom
preberi več

Imaverol

Webinar - Uporaba enilkonazala pri zdravljenju dermatofitoz

V sodelovanju s podjetjem AUDEVARD, Vas podjetje Salus, Veletrgovina d.o.o., oddelek Veterine, vabi na webinar, ki bo v torek, 27.6.2023 ob 10. uri 
preberi več

VetHealth Broad spectrum kapljice za ljubljenčke

VetHealth Broad spectrum kapljice za ljubljenčke

Salus, Veletrgovina, d.o.o. vam, predstavlja novost na tržišču - VetHealth Broad spectrum kapljice s CBD
preberi več

Ubera dry

Uporaba zunanjih seskovih barier pri presuševanju krav molznic

Doba presušitve je ključno obdobje za vzdrževanje zdravstvenega stanja vimena pri kravah molznicah. V tem obdobju se vimenski parenhim regenerira in vime se pripravi na novo laktacijo. 
preberi več

Z zmanjšanjem populacije muh do boljših pogojev reje

Z zmanjšanjem populacije muh do boljših pogojev reje

Nadloga, ki preko poletnega obdobja dela veliko preglavic živalim in ljudem, so muhe. Visoka vlaga, vročina ter veliko organske snovi v okolju predstavljajo dobre pogoje za razvoj muh, pri čemer je, zaradi hitrega razmnoževanja, njihovo zatiranje težavno 
preberi več

Diarsanyl+TouchMe PET BLUE , GOLD in RED

TouchMe PET BLUE , GOLD in RED

SALUS, Veletrgovina, d.o.o. vam predstavlja novost na tržišču – inoativne vonjave TouchMe PET, ki temeljijo na nano tehnologiji 
preberi več