Uravnotežena prehrana domačih mačk

(10.08.2015) Domačo mačko uvrščamo v red zveri. Zanj je značilno, da so večinoma plenilci in po večini uživajo meso, kar še posebej velja za mačke.

Znanstvena klasifikacija:

 • Kraljestvo: Živali,
 • Deblo: Strunarji,
 • Razred: Sesalci,
 • Red: Zveri,
 • Družina: Mačke,
 • Rod: Male mačke,
 • Vrsta: Divja mačka,
 • Podvrsta: Domača mačka


mačka

Iz znanstvene klasifikacije je razvidno, da domačo mačko uvrščamo v red zveri. Zanj je značilno, da so večinoma plenilci in po večini uživajo meso, kar še posebej velja za mačke. Njihova značilnost je kratko črevesje, ki ne more optimalno izkoristiti rastlinske hrane, kar pa še zdaleč ne pomeni, da tega ne zaužijejo.

Če se poglobino v plen divje mačke, ugotovimo, da divja mačka sprva poje drobovino in njeno delno prebavljeno vsebino, ki je po večini delno rastlinskega izvora in nato zaužije meso. Prav tako med hranjenjem s plenom poje nekaj dlake in kože, ki so vir vlaknin.

mačka

Za optimalno zdravo in dolgo življenje mačke je pomembno, da zaužije velike količine beljakovin živalskega izvora. Le teh potrebuje v dnevnem obroku od 28 – 33 %. So vir zelo pomembne aminokisline – tavrina, ki ga od razlike od psov in ljudi, mačke ne morejo proizvajati same.

Tavrin* je pomemben za boljši vid in za optimalno rast ter obnavljanje telesnih tkiv in mišic (srca). Prav tako so beljakovine pomemben vir energije. Iz beljakovin so sestavljeni encimi, hormoni in protitelesa.

*Tavrin ali kemijsko rečeno 2-aminoetansulfonska kislina je dobilo ime po latinski besedi taurus, ki pomeni govedo oz vol. Prvič sta ga izolirala nemška znanstevnika Friederich Tiedemann in Leopold Gmelin iz volovskega žolča, leta 1827 in ravno zaradi tega slovi po besedi tavrin. Ker tavrin nima karbonske skupine ga v ožjem smislu ne smemo uvršati med amino kisline, vendar pa se ga pogosto tako imenuje v znanstveni literaturi. Ker vsebuje sulfatno skupino se ga lahko imenuje amino sulfonska kislina.

Taurin herzen

Priboljški OrganicVet TAURIN-HEARTS so lahka visokokakovostna nagrada za vse mačke, z visoko vsebnostjo tavrina.

Več o izdelku na: http://organicvet.si/prehrana-za-ma/pribolj.html

Poleg beljakovin so v mačjem obroku pomembne tudi druge hranilne snovi, kot so:

 • maščobe (vir energije, maščobnih kislin in maščobno topnih vitaminov, kot so vitamin A, D, E in K; pomembno vlogo imajo pri izgradnji celičnih membran, sintezi hormonov in toplotni izolaciji ter za zdravo kožo in sijočo dlako; pripomorejo k optimalnemu delovanju ledvic)
 • ogljikovi hidrati (vir dodatne energije in vlaknin, ki so pomembe za zdravo prebavo in črevesje; ustvarjajo glikogen v mišicah in predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem)
 • vitamini (pomembni za presnovne procese in za vzdrževanje zdravja; sodelujejo pri celičnem razmnoževanju in delujejo kot antioksidanti, povečujejo odpornost organizma, pospešujejo rast, ščitijo vid, kožo in sluznico) za zdravje mačk so nujno potrebni naslednji vitamini: A, B1, B2, B6, C, D, K in E,
 • minerali (nujno potrebni za razvoj in vzdrževanje zdravja kosti (kalcij, fosfor), dlake, kože, za rast in delitev celic, za spolno dozorevanje, reprodukcijo, celjenje ran, za funkcije v imunskem sistemu, delovanju čutil, sestavi krvi (železo – mineral prisoten v hemoglobinu v rdečih krvnih celicah in v mišicah, kjer je kot del specializiranih molekul soodgovoren za vezavo, shranjanje in transport kisika) in na vse zadnje tudi
 • voda (za preživetje organizma kritična hranljiva snov in uravnava vse telesne funkcije. Je topilo, pomaga pri uravnavanju telesne temperature, prenaša hranila po vsem telesu), zlasti pri mačkah je potrebno poskrbeti, da ima na voljo dovolj sveže vode.

senzitive

Zaradi specifikacij, ki smo jih predhodno omenili, bodo lastniki za svoje mačke zelo težko doma pripravili optimalni uravnotežen dnevi obrok. Zato je še posebej pri mačkah zelo primerno in pomembno, da jim ponudijo kakovostno in naravno pripravljeno hrano. Le ta hrana vsebuje vsa dragocena hranila v optimalnih razmerjih za dolgo, aktivno in zdravo življenje. Prav tako je pomembno, da mački ponudijo tako popolno suho hrano (80 %) - brikete, s pomočjo katerih si čisti zobovje in učvrsti žvekalne mišice, kot tudi popolno mokro hrano (20 %), s pomočjo katere užije večjo količino tekočine.

Več o izdelkih na: http://organicvet.si/index.php/prehrana-za-ma/suha-hrana.html

Nasveti za lastnike

1. Obroki odrasle mačke

Način prehranjevanja je odvisen od mačke do mačke. Pomembno je, da mački ponudijo vsaj dva obroka dnevno. Glede na to, da mačke nimajo navade, da pojedo vso hrano naenkrat, kot psi, jim lahko brikete pustijo v posodi, kar pa velja zgolj za aktivne mačke. V kolikor ima mačka težave s prekomerno telesno težo, ji obroke in količino hrane nadzorujemo.

Mačka mora imeti na razpolago neprestano svežo vodo. Zaradi pomanjkanja vode v telesu lahko pride do okvare ledvic.

mačka

2. Česa mačka ne sme:

 • svežega mleka – le ta lahko povzroči diarejo;
 • surove ribe – vsebujejo encim, ki uničuje vitamin B1, kar lahko sproži okvare na živčevju;
 • sveže jajce – beljak vsebuje encim avidin, ki veže biotin, kar povzroči pomanjkanje prostega biotina v telesu in posledično manj sijočo dlako in suho  kožo; kuhan rumenjak lahko ponudimo mački, ker je dober vir beljakovin:
 • termično obdelanih perutninskih kosti (kuhane ali pečene) – pri drobljenju nastanejo ostri končki, ki se lahko zapičijo v stene prebavnega traku;
 • pasje hrane – neprimerno razmerje hranljivih snovi;
 • V kolikor naša mačka je kakovostno hrano, ji ne dodajamo dodatnih vitaminov ali mineralov –hipervitaminoza (zastrupitev s prevelikimi odmerki vitaminov);
 • surovo meso – če ga ponudimo, naj bo le to neoporečno; surovo goveje meso lahko povzroči zaprtje, drobovina diarejo, jetra pa lahko zaradi prevelike vsebnosti vitamina A posledično povzročijo hipervitaminozo.

Preventiva je najboljše zdravilo za zdravo, aktivno in dolgo življenje mačk.


www.organicvet.si


Sorodni članki

AdTab

AdTab -  žvečljive tablete proti bolham in klopom brez recepta

Novo zdravilo brez recepta proti zajedavcem v obliki tablete za pse in mačke 
preberi več

FLEE PRŠILO

NOVO – FLEE PRŠILO

V Salusu je na voljo nov proizvod – Flee pršilo. Namenjen je lastnikom živali, ki se doma spopadajo z infestacijo bolh, da se učinkovito znebijo te nadloge
preberi več

Kužkov album in Kužkov koledar

Kužkov album in Kužkov koledar

Salus z veseljem predstavlja njihova najnovejša izdelka – Kužkov album in Kužkov koledar, ki sta namenjena strankam in njihovim ljubljenčkom
preberi več

Imaverol

Webinar - Uporaba enilkonazala pri zdravljenju dermatofitoz

V sodelovanju s podjetjem AUDEVARD, Vas podjetje Salus, Veletrgovina d.o.o., oddelek Veterine, vabi na webinar, ki bo v torek, 27.6.2023 ob 10. uri 
preberi več

VetHealth Broad spectrum kapljice za ljubljenčke

VetHealth Broad spectrum kapljice za ljubljenčke

Salus, Veletrgovina, d.o.o. vam, predstavlja novost na tržišču - VetHealth Broad spectrum kapljice s CBD
preberi več

Ubera dry

Uporaba zunanjih seskovih barier pri presuševanju krav molznic

Doba presušitve je ključno obdobje za vzdrževanje zdravstvenega stanja vimena pri kravah molznicah. V tem obdobju se vimenski parenhim regenerira in vime se pripravi na novo laktacijo. 
preberi več

Z zmanjšanjem populacije muh do boljših pogojev reje

Z zmanjšanjem populacije muh do boljših pogojev reje

Nadloga, ki preko poletnega obdobja dela veliko preglavic živalim in ljudem, so muhe. Visoka vlaga, vročina ter veliko organske snovi v okolju predstavljajo dobre pogoje za razvoj muh, pri čemer je, zaradi hitrega razmnoževanja, njihovo zatiranje težavno 
preberi več

Diarsanyl+TouchMe PET BLUE , GOLD in RED

TouchMe PET BLUE , GOLD in RED

SALUS, Veletrgovina, d.o.o. vam predstavlja novost na tržišču – inoativne vonjave TouchMe PET, ki temeljijo na nano tehnologiji 
preberi več