Spoznajte nevarnost trave, ki lahko poškoduje psa ali mačko!

(18.09.2015) V poletnem času preži na psa oz. mačko nevarnost, ki je za marsikaterega lastnik ne poznana. In kje se skriva ta večno prisotna a nepoznana nevarnost?

Trave (Poaceae) so po večini zelnate trajnice ali enoletnice. Zanje je značilno, da so sestavljene iz korenine, nodijalnega stebla, listov in socvetja. So kritosemenke, za katere je značilno, da se semenska zasnova nahaja v plodnici.

OrganicVet

Poznamo jih preko 9000 vrst. Med nje spadajo tudi vse vrste žit, ki jih uporabljamo v prehrani, sladkorni trs, bambus, trstike in mnoge druge. Razširjene so po vsem svetu in pokrivajo približno 20 % kopnega.Plod trav je orešek, ki mu pravimo zrno. Ob zrelosti lahko zrno pade iz klaska (golec) ali pa odpade obdano s plevami (plevenec), slika 1. Pri razširjanju plevencev imajo pomembno vlogo rese, elajosomi in kalus.

Rese so lahko oblikovane kljukasto, lepljive, imajo navzdol obrnjene bodičke ali pa so dolge in dlakave. Kalus je del klaskove osi, odpade skupaj s plevencem, lahko je koničast in z nazaj obrnjenim bodičkami (pomaga pri prodiranju v tla) ali pa so na njem razvite dolge dlake.

Prav zaradi kalusov in res je trava oz. plevenec nevaren za živali!

Ko se žival dotakne klaska, lahko s seboj odnese plevenec. Ob gibanju živali prične plevenec potovati po živali. Zaradi nazaj ali navzdol obrnjenih bodičk se plevenec premika zgolj samo v eno smer.

Bolj izpostavljene k poškodbi so živali, ki imajo viseče uhlje in dolgo dlako. Plevenec se skrije v dolgo dlako in potuje proti koži. Lahko prodre skozi kožo, zaide v nos, v oko ali v sluhovod. Ker potuje le v eno smer je pomembno, da ga predčasno opazimo.

V kolikor ga ne opazimo lahko prodre na predelih tanke kože (med prsti, pod pazduho,…) in prične potovanje znotraj pasjega ali mačjega organizma ali pa se prične pomikati po sluhovodu v notranjost ušesa,….

Plevenec lahko povzroči abscese, otekline, bolečine, omotičnost, izguba ravnotežja in na vse zadnje lahko tudi smrt.

ječmen3; Vir slike: Organicvet

Vrsta trave, ki je še posebej znana po temu, da ima najbolj agresivne plevence je divji ječmen.

divji ječmen; Vir slike: Organicvet

Simptomi, ki se pojavijo, ko plevenec prodre v organizem psa oz mačke

1. Plevenec prodre skozi kožo med prsti:

Žival lahko prične šepati, si liže taco, jo rahlo grizlja ali jo dviguje. Med prsti je lahko opazna oteklina ali gnojna bula (absces)...


2. Plevenec prodre v sluhovod:

trava v ušesu; Vir slike: Organicvet

Žival otresa z glavo, glavo nagne na stran, se neprestano praska, cvili,…    

V primeru, da zrno trave ne odstranimo pravočasno, nadaljuje potovanje po sluhovodu do bobniča in ga predre, žival izgubi ravnotežje in postane omotična. Če ne ukrepamo takoj lahko tudi pogine.

3. Plevenec pride v oko:

Oko postane rdeče, pojavi se izcedek, lahko oteče, pes ali mačka z očesom mežika.

eye_foxtailcloseup ; Vir slike: Organicvet

4. Plevenec pride v nos:

Žival prične kihati, pojavi se izcedek, lahko prične tudi cviliti.

trava v nosu; Vir slike: Organicvet

Opozorilo: Plevenec lahko potuje vse do večjih žil, možganov, pljuč in hrbtenice. Lahko povzroči tako hude poškodbe, da pes oz mačka pogine.

Psi so zaradi vedenjskih (bolj igrivi, radi se povaljajo po travi,…) in morfoloških značilnosti (velika ali viseča ušesa, velikost organizma…) bolj dovzetni za te poškodbe kot mačke. Vendar kljub temu moramo biti pozorni tudi pri mačkah.

Nasveti za lastnike

Priporočljivo je, da v času cvetenja trave (od Aprila do Avgusta) ne obiskujejo takih krajev, kjer lahko naletijo predvsem na divji ječmen (bolj razširjen na primorskem). V kolikor se sprehajajo ob takih krajih, morajo psa obvezno po vsakem sprehodu temeljito pregledati, tudi med prsti in oba sluhovoda.

Priporočljivo je, da ga pri tem tudi skrtačijo. Vredno je omeniti, da se lastnike opozori, da v kolikor imajo travo, podobno divjemu ječmenu, v domači okolici, da jo odstranijo.

Pomoč pri tovrstnih težavah!

Za oči - OrganicVet EyeCare

Je izjemno učinkovito naravno sredstvo za čiščenje in nego pasjih in mačjih oči. Sestavljeno je iz izotonične raztopine, kuhinjske soli, smetlike, nepozebnika in trepetlike.

Kdaj in kako se uporablja?

Če je v očesu tujek, vanj kanite 1-2 kapljici in ga tako odstranite.

Pri čiščenju očesnih kotičkov in predela okoli oči, kanite 1 kapljico sredstva na kosem vate in z njim očistite predel okoli oči.

Eye care

Za ušesa - OrganicVet EarCare

Še eno izjemno učinkovito naravno sredstvo za čiščenje in nego zunanjega sluhovoda ter uhlja.

Sestavljeno je iz izotonične raztopine, kuhinjske soli, sivke (lavandula angustifolia), dišeče pelargonije (pelargonium graveolens) in čajevca (melaleuca alternifolia) (0,1 %). Ne vsebuje alkohola!

Kdaj in kako se uporablja?

Če je v ušesu večja količina ušesnega masla ali tujek po potrebi kanite pri psu 3 - 4 kapljice oz. pri mački 1-2 kapljici 2 x dnevno v zunanji sluhovod in vtrite.

Ear care

Živa Vengust

 

www.organicvet.si

Sorodni članki

Uravnotežena prehrana domačih mačk

Uravnotežena prehrana domačih mačk

Domačo mačko uvrščamo v red zveri. Zanj je značilno, da so večinoma plenilci in po večini uživajo meso, kar še posebej velja za mačke
preberi več