Kakšno zaščito proti klopom bi izbrali zase? Zaščito brez ugriza!

(25.04.2019) Zajedavci, kot so klopi, bolhe, muhe, flebotomi (komarjem podobne žuželke) in komarji, ugriznejo in vbodejo psa ter se hranijo z njegovo krvjo.

Ugrizi in vbodi zajedavcev so lahko okuženi in povzročijo nelagodje, srbenje in stres. Na tak način se lahko prenesejo nevarne, pogosto smrtonosne kužne bolezni. Najpogostejše bolezni, ki jih ti zajedavci prenašajo, so lišmanioza, babezioza, dirofilarioza, anaplazmoza in erlihioza. Nekatere od teh bolezni se lahko prenesejo tudi na ljudi – so zoonoze.

Repelent po definiciji pomeni substanco, ki odganja insekte. Zakaj je pomembno, da ima preparat repelentni učinek na zunanje zajedavce? Kožne kapljice ali ovratnica preprečijo zunanjim zajedavcem, da bi se prehranjevali s krvjo vašega psa. Zajedavce odženejo še preden uspejo ugrizniti psa, s tem pa preprečijo možnost za prenos bolezni.


Klopi in bolhe v kontaktu z učinkovino (katera se nahaja v koži in dlaki) zelo hitro poginejo preden ugriznejo vašega psa. Z enkratnim nanosom kožnih kapljic zaščitimo psa za 4 tedne, z uporabo ovratnice pa kar za 8 mesecev. Prednost je ta, da je večina preparatov vodoodpornih.

Študije so pokazale, da bo pes zaščiten tudi, če je izpostavljen vodi. Pomemben podatek je tudi, da aktivna učinkovina ne vstopi v krvotok psa, zato je minimalna možnost stranskih učinkov aktivne učinkovine na psa.

Delovanje učinkovin, ki jih ti preparati vsebujejo, je insekticidno, akaricidno in repelentno.

Zdravilo zagotavlja repelentno učinkovanje na klope, muhe in komarje; tako preprečuje odgnanim parazitom sesanje krvi in zmanjšuje tveganje za pasje vektorsko prenosljive bolezni (CVBD).

Včasih se z enim samim ugrizom klopa prenese več različnih patogenov. Najpomembnejši bolezni sta erlihioza ter babezioza. Erlihioza se razvije postopoma, lahko tudi več let po počitnicah, ki ste jih preživeli v sredozemski regiji.

Pojavijo se znaki, kot so brezvoljnost, otožnost in zavračanje hrane. Krvavitve iz nosu so pogosto znak, da je bolezen napredovala. Če bolezni ne zdravimo, se lahko končna s poginom živali.

Ena od izjemno nevarnih bolezni, ki jih je težko zdraviti, je tudi okužba s srčno glisto oz. Dirofilario immitis. Ta je razširjena zlasti v Sredozemlju (tudi v Sloveniji). Mikroskopsko majhne ličinke glist prenašajo komarji. Ličinke srčne gliste prodrejo skozi kožo psa, ki ga piči okužen komar. Za tem pa se v 120 dneh prebijejo do glavnih arterij. V primeru hude okužbe je bolezen smrtno nevarna.

Letos je pomlad prišla (pre)kmalu, zato je potrebno živali zaščiti kar se da hitro. Če bi živali lahko izbirale, bi zase izbrale zaščito, pri kateri do ugriza zajedavca sploh ne bi prišlo in to takoj, ko se temperature dvignejo nad ledišče. Poskrbimo, da bo pomlad brez srbenja in skrbi.

Zala Rihar, dr.vet.med.ADVANTIX kožni nanos - zaščita proti klopom, bolham, muham, flebotomom in komarjem pri psih

FORESTO ovratnica - neprekinjena zaščita pred klopi in bolhami v obdobju 8 mesecev


Za vse ostale informacije pokličite na Salus Veletrgovina d.o.o.:

Zala Rihar, 040 471 773 ali 01 589 9 243
Mirjam Martinec Jagodič, 051-23 77 37 ali 01 589 9 189


Sorodni članki

Predavanje Prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah

Predavanje Prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah

Salus, Veletrgovina, d.o.o., oddelek Veterine, v sodelovanju s podjetjem ELANCO, Vas vabi v četrtek, 20.4.2023 ob 17. uri na predavanje z naslovom prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah.
Predavanje bo potekalo v GOSTILNI GROF, ČEPLJE 12, VRANSKO
preberi več

Salus

SALUS-ov Onkološki večer v Ljubljani

SALUS, Veletrgovina d.o.o. Vas v sodelovanju s SZVMŽ vljudno vabi na Onkološki večer, ki je planiran za četrtek, 1. decembra 2022
preberi več

Salus

Salusov kostanjev piknik

Salus, Veletrgovina, d.o.o., oddelek Veterine, vabi vse kolege veterinarje v sredo, 19.10.2022, ob 17.00  uri na Salusov kostanjev piknik
preberi več

Elanco predstavlja nov kratek izobraževalni animirani video o ketozi

Elanco predstavlja nov kratek izobraževalni animirani video o ketozi

Ketoza je obolenje, povezano z visokimi stroški1 in številnimi posledicami za zdravje2, dobrobit in proizvodnjo krav molznic
preberi več

Odlična predavanja Polone Padežnik v Vitanju

Odlična predavanja Polone Padežnik v Vitanju

V mesecu maju sta podjetji Felivet d.o.o. in Slaus, Veletrgovina, d.o.o. skupaj organizirali brezplačna strokovna predavanja o pregledu in obravnavi kardiološkega pacienta
preberi več

Polona Padežnik

Brezplačna predavanja o pregledu in obravnavi kardiološkega pacienta

Felivet d.o.o. in Salus, Veletrgovina, d.o.o. vas vabita na skupna brezplačna predavanja z naslovom Preventivni kardiološki pregled in nadaljnja obravnava kardiološkega pacienta
preberi več

SALUS

SALUS išče novega strokovnega sodelavca veterine

Podjetje SALUS, Veletrgovina, d.o.o. na oddelku Veterina v svoje delovno okolje vabi novega sodelavca na delovnem mestu Strokovni sodelavec veterine (m/ž). Prijavite se lahko do 24.4.2022
preberi več

Foresto

Obvladovanje bolh pri mačkah

Bolhe so na žalost dokaj pogosta težava za mačke in njihove lastnike
preberi več

Znanost

novice

Novice podjetij