Kakšno zaščito proti klopom bi izbrali zase? Zaščito brez ugriza!

(25.04.2019) Zajedavci, kot so klopi, bolhe, muhe, flebotomi (komarjem podobne žuželke) in komarji, ugriznejo in vbodejo psa ter se hranijo z njegovo krvjo.

Ugrizi in vbodi zajedavcev so lahko okuženi in povzročijo nelagodje, srbenje in stres. Na tak način se lahko prenesejo nevarne, pogosto smrtonosne kužne bolezni. Najpogostejše bolezni, ki jih ti zajedavci prenašajo, so lišmanioza, babezioza, dirofilarioza, anaplazmoza in erlihioza. Nekatere od teh bolezni se lahko prenesejo tudi na ljudi – so zoonoze.

Repelent po definiciji pomeni substanco, ki odganja insekte. Zakaj je pomembno, da ima preparat repelentni učinek na zunanje zajedavce? Kožne kapljice ali ovratnica preprečijo zunanjim zajedavcem, da bi se prehranjevali s krvjo vašega psa. Zajedavce odženejo še preden uspejo ugrizniti psa, s tem pa preprečijo možnost za prenos bolezni.


Klopi in bolhe v kontaktu z učinkovino (katera se nahaja v koži in dlaki) zelo hitro poginejo preden ugriznejo vašega psa. Z enkratnim nanosom kožnih kapljic zaščitimo psa za 4 tedne, z uporabo ovratnice pa kar za 8 mesecev. Prednost je ta, da je večina preparatov vodoodpornih.

Študije so pokazale, da bo pes zaščiten tudi, če je izpostavljen vodi. Pomemben podatek je tudi, da aktivna učinkovina ne vstopi v krvotok psa, zato je minimalna možnost stranskih učinkov aktivne učinkovine na psa.

Delovanje učinkovin, ki jih ti preparati vsebujejo, je insekticidno, akaricidno in repelentno.

Zdravilo zagotavlja repelentno učinkovanje na klope, muhe in komarje; tako preprečuje odgnanim parazitom sesanje krvi in zmanjšuje tveganje za pasje vektorsko prenosljive bolezni (CVBD).

Včasih se z enim samim ugrizom klopa prenese več različnih patogenov. Najpomembnejši bolezni sta erlihioza ter babezioza. Erlihioza se razvije postopoma, lahko tudi več let po počitnicah, ki ste jih preživeli v sredozemski regiji.

Pojavijo se znaki, kot so brezvoljnost, otožnost in zavračanje hrane. Krvavitve iz nosu so pogosto znak, da je bolezen napredovala. Če bolezni ne zdravimo, se lahko končna s poginom živali.

Ena od izjemno nevarnih bolezni, ki jih je težko zdraviti, je tudi okužba s srčno glisto oz. Dirofilario immitis. Ta je razširjena zlasti v Sredozemlju (tudi v Sloveniji). Mikroskopsko majhne ličinke glist prenašajo komarji. Ličinke srčne gliste prodrejo skozi kožo psa, ki ga piči okužen komar. Za tem pa se v 120 dneh prebijejo do glavnih arterij. V primeru hude okužbe je bolezen smrtno nevarna.

Letos je pomlad prišla (pre)kmalu, zato je potrebno živali zaščiti kar se da hitro. Če bi živali lahko izbirale, bi zase izbrale zaščito, pri kateri do ugriza zajedavca sploh ne bi prišlo in to takoj, ko se temperature dvignejo nad ledišče. Poskrbimo, da bo pomlad brez srbenja in skrbi.

Zala Rihar, dr.vet.med.ADVANTIX kožni nanos - zaščita proti klopom, bolham, muham, flebotomom in komarjem pri psih

FORESTO ovratnica - neprekinjena zaščita pred klopi in bolhami v obdobju 8 mesecev


Za vse ostale informacije pokličite na Salus Veletrgovina d.o.o.:

Zala Rihar, 040 471 773 ali 01 589 9 243
Mirjam Martinec Jagodič, 051-23 77 37 ali 01 589 9 189


Sorodni članki

Bayer

Enotna peroralna suspenzija za govedo, prašiče in ovce za preprečevanje kliničnih znakov kokcidioze

Salus vam predstavlja nov združen produkt za govedo, prašiče in ovce za preprečevanje kliničnih znakov kokcidioze
preberi več

DRONTAL PUPPY

Na tržišču ponovno produkt proti notranjim zajedavcem za pasje mladiče!

Ker imamo ponovno na trgu Bayerjev produkt za zaščito pasjih mladičkov proti notranjim zajedavcem Drontal puppy, bi radi danes predstavili tri Bayerjeve produkte, ki se uporabljajo za dehelmintizacijo psov, mačk in mladičev
preberi več

Zaščitite svoje čebele proti Varozi!

Zaščitite svoje čebele proti Varozi!

Že tisoče let vzgajajo ljudje medonosne čebele kot domače živali in so do danes obdržale pomembno vlogo v kulturni krajini
preberi več

PolyVar Yellow

Z zdravilom PolyVar Yellow vsaka pršica izgine!

Stalni nadzor varoje v obdobju 4 mesecev-od točenja medu do zime, z zdravilom PolyVar Yellow vsaka pršica izgine! Terapija in preventiva okužbe, ki jo povzročajo pršice Varroe, sta ključnega pomena za boj proti ogromnim izgubam čebeljih kolonij
preberi več

Bayer

Zaščita pašnih živali pred muhami in obadi

Pred prihajajočo pašno sezono vas želimo spomniti na učinkovit, varen in ekonomsko upravičen proizvod
preberi več

SALUS, Veletrgovina, d.o.o.

Optimizirano zdravljenje bakterijskih okužb

SALUS, Veletrgovina, d.o.o. predstavlja antibiotično zdravilo za sodoben in boljši nadzor nad okužbami
preberi več

Za svojega ljubljenčka izberite tisto, kar bi izbrali zase – ZAŠČITO BREZ UGRIZA!

Za svojega ljubljenčka izberite tisto, kar bi izbrali zase – ZAŠČITO BREZ UGRIZA!

Kožne kapljice Advantix®  ter ovratnica Foresto® nemškega proizvajalca Bayer Animal Health so učinkovit in zelo dobro poznan repelent za insekte
preberi več

Catosal foto

Butafosfan in B12 raztopina za injiciranje spet na tržišču

Injekcijska raztopina za uporabo pri govedu proizvajalca Bayer Animal Health po daljši odsotnosti iz slovenskega trga ponovno na zalogi pri podjetju Salus, Veletrgovina, d.o.o.
preberi več