Bioketosan: prehranski dodatek za preprečevanje nastanka acetonemije

(26.06.2014) Kolegi iz podjetja Salus, Veletrgovina, d.o.o. vam predstavljajo Isopharm Bioketosan, prehranski dodatek za krave molznice, ki preprečuje nastanek ketoze ali deluje kot podporna terapija za zdravljenje ketoz.

Energetski vir za glukoneogenzo v prehranskem dodatku predstavlja Propan-1,2-diol. Dodani so tudi natrijev propionat, Saccharomyces cerevisiae ter vitamini B1, B12 in nikotinska kislina.

Kakšna je vloga natrijevega propionata pri ketozah?

Pojav ketoznih stanj je posledica nefiziološkega kopičenja ketoznih teles. Ob tem je nujno poudariti posebno vlogo oksalacetata v metabolizmu prežvekovalcev. Oksalacetat se proizvaja iz natrijevega propionata ter je neobhodno potreben za proizvodnjo glukoze.

Osrednja vloga oksalacetata je v uspešni in neškodljivi razgradnji aktiviranih ocetnih kislin v citratnem ciklusu. Zaradi močno povečanih potreb po proizvodnji glukoze in laktoze v obdobjih laktacije lahko posledično prihaja do pomanjkanja oksalacetata v citratnem ciklusu. Nerazgrajene aktivirane ocetnokislinske molekule se tako kopičijo v obliki nezdravih ketonskih teles.  

Prednost prehranskega dopolnila Bioketosan v primerjavi s čistim natrijevim propionatom je v dodanih:

  • vitaminu B3 (nikotinska kislina): predstavlja sestavni del koencimov NAD in NADP, ki so odgovorni za energetsko presnovo. Njihovo pomanjkanje vodi v enake negativne posledice kot pomanjkanje oksalacetata.
  • vitaminu B1: igra pomembno vlogo v presnovi ogljikovih hidratov (glukoze)
  • vitaminu B12: je del metabolizma propionske kisline
  • kulture kvasovk YEA-SACC: prednost dietetičnega dodatka Bioketosan je predvsem v posebnih lastnostih kvasovk Yea-Sacc, ki učinkujejo stimulativno na bakterije, odgovorne za pretvorbo mlečne v propionsko kislino. Manjšanje količine mlečne kisline ima stabilizacijski efekt na vamp krav molznic s pospešeno ruminacijo, ki so jo povzročila močna krmila. Ob tem pa je dodatna količina propionske kisline, ki je ob tem procesu nastala iz mlečne kisline, tista nujna in efektivna maščobna kislina v postopku produkcije glukoze.
  • propilenglikol: navadno se v prehranskih dodatkih uporablja tekoči propilenglikol, ki ima značilen neprijeten okus. Zaradi tega je v proizvodu Bioketosan uporabljen v prav posebni obliki – kot prah, sestavljen iz mikrokapsul. Takšna oblika izboljša okus ter sočasno omogoča enakomernejšo porazdeljenost v prehranskem dodatku. Polovico mase primešanega propilenglikola predstavljajo kapsule iz monogliceridov, ki same po sebi ponovno nudijo hitro dostopen vir energije. Dodatna prednost propilenglikola je v občutnem zmanjševanju nevarnosti za nastanek acidoze, ki se nevarno povišuje zaradi obsežne uporabe drugih hitro dostopnih ogljikovih hidratov pri preprečevanju ketoze.

Isopharm Bioketosan je priporočljivo dodajati v krmo ali pitno vodo molznicam 3 do 6 tednov po telitvi.

Podrobne informacije o izdelku Isopharm Bioketosan

Za dodatne informacije kontaktirajte predstavnika za veterino:

Slavko Kneževič, dr. vet. med.
01 589 92 32
[email protected]
Beno Marinič, dr. vet. med.
01 589 92 31
[email protected]

Sorodni članki

AdTab

AdTab -  žvečljive tablete proti bolham in klopom brez recepta

Novo zdravilo brez recepta proti zajedavcem v obliki tablete za pse in mačke 
preberi več

FLEE PRŠILO

NOVO – FLEE PRŠILO

V Salusu je na voljo nov proizvod – Flee pršilo. Namenjen je lastnikom živali, ki se doma spopadajo z infestacijo bolh, da se učinkovito znebijo te nadloge
preberi več

Kužkov album in Kužkov koledar

Kužkov album in Kužkov koledar

Salus z veseljem predstavlja njihova najnovejša izdelka – Kužkov album in Kužkov koledar, ki sta namenjena strankam in njihovim ljubljenčkom
preberi več

Imaverol

Webinar - Uporaba enilkonazala pri zdravljenju dermatofitoz

V sodelovanju s podjetjem AUDEVARD, Vas podjetje Salus, Veletrgovina d.o.o., oddelek Veterine, vabi na webinar, ki bo v torek, 27.6.2023 ob 10. uri 
preberi več

VetHealth Broad spectrum kapljice za ljubljenčke

VetHealth Broad spectrum kapljice za ljubljenčke

Salus, Veletrgovina, d.o.o. vam, predstavlja novost na tržišču - VetHealth Broad spectrum kapljice s CBD
preberi več

Ubera dry

Uporaba zunanjih seskovih barier pri presuševanju krav molznic

Doba presušitve je ključno obdobje za vzdrževanje zdravstvenega stanja vimena pri kravah molznicah. V tem obdobju se vimenski parenhim regenerira in vime se pripravi na novo laktacijo. 
preberi več

Z zmanjšanjem populacije muh do boljših pogojev reje

Z zmanjšanjem populacije muh do boljših pogojev reje

Nadloga, ki preko poletnega obdobja dela veliko preglavic živalim in ljudem, so muhe. Visoka vlaga, vročina ter veliko organske snovi v okolju predstavljajo dobre pogoje za razvoj muh, pri čemer je, zaradi hitrega razmnoževanja, njihovo zatiranje težavno 
preberi več

Diarsanyl+TouchMe PET BLUE , GOLD in RED

TouchMe PET BLUE , GOLD in RED

SALUS, Veletrgovina, d.o.o. vam predstavlja novost na tržišču – inoativne vonjave TouchMe PET, ki temeljijo na nano tehnologiji 
preberi več