Sodobne obloge Systagenix

(15.03.2018) Širok izbor sodobnih oblog Systagenix omogoča cenovno ugodno ter celostno rešitev, obravnavo in oskrbo rane vašega pacienta.

Systagenic

Tekom zadnjih desetletij se je oskrba ran v veterinarski medicini drastično spremenila, zahvaljujoč boljšemu poznavanju celičnih mehanizmov celjenja rane ter razvoju sodobnih materialov in oblog, ki nudijo učinkovito zdravljenje, oskrbo in celjenje ran (Balsa in Culp, 2015).

Dolga leta sta kot standard v veterinarski medicini za debridment ran veljali dve tehniki oskrbe rane: mokro-na-suho (MNS) in suho-na-suho (SNS). Obe tehniki uspešno odstranjujeta nekrotično tkivo, vendar številne študije in klinične izkušnje, tako v humani kot tudi v veterinarski medicini, kažejo na velike pomanjkljivosti MNS in SNS tehnik (GZS, 2004; Campbell, 2006):

 • sprijemanje gaze na rano, hitro izsuševanje ter vraščanje novonastalega tkiva med nitke gaze;
 • poškodba tkiva pri menjavi preveze;
 • bolečina pri menjavi preveze;
 • prepuščanje izločkov ter bakterij, kar poveča možnosti dodatne okužbe pacienta ter osebja, ki rano oskrbuje;
 • pogostejše menjave in posledično višji stroški zdravljenja:
 • maceracija okolnega tkiva zaradi horizontalnega vpijanja izločkov;
 • zaradi prepuščanja vlage ter izhlapevanja se rana ohladi, kar upočasni procese celjenja rane;
 • na rani lahko pušča ostanke, kar dodatno zavira procese celjenja rane;
 • je groba ter pri nepravilnem čiščenju rane lahko poškoduje rano in okolno tkivo (Campbell BG).


Širok izbor sodobnih oblog Systagenix omogoča cenovno ugodno ter celostno rešitev, obravnavo in oskrbo rane vašega pacienta. Ustrezno oblogo izberemo na podlagi etiologije rane, velikosti in globine rane, faze celjenja, stopnje kontaminacije in količine izločka (Devriendt in de Rooster, 2017). Klub svoji edinstveni sestavi in namenu uporabe posameznih oblog pa je vsem oblogam Systagenix skupno:

 • podpirajo in pospešujejo naravne procese celjenja;
 • se ne sprimejo z rano;
 • vzdržujejo vlažno okolje rane;
 • vzdržujejo primerno temperaturo rane;
 • na rani ne puščajo ostankov;
 • ne povzročajo bolečin ob prevezi;
 • ne povzročajo poškodb novonastalega tkiva ob prevezi;
 • ne povzročajo maceracij okolnega tkiva;
 • so hipoalergene;
 • so ustrezno vpojne;
 • so paraprepustne (GZS, 2004).Antimikrobne obloge

INADINETM

Antimikrobna primarna obloga za rane s širokim spektrom delovanja. Učinkovito deluje tudi proti MRSA in VRE. Nelepljiva vazelinska mrežica je izdelana iz monofilamentnih viskoznih vlaken, impregniranih z 10 % raztopino providon jodida (manj kot 1 % prostega joda), ki se postopoma sprošča v rano. Ne zavira celjenja rane. Deluje kot barvni indikator, ki nakazuje čas menjave obloge. Obloga je združljiva s kompresijsko obvezo. Po potrebi se oblogo lahko reže. Na voljo je v različnih dimenzijah.

INADINE

SILVERCEL Hydro-AlginateTM

Primarna antimikrobna hidroalginatna obloga z dodatkom srebra in karboksimetilceluloznih vlaken. Ima širok spekter delovanja, vključno z MRSA in VRE, ter ima nelepljiv kontaktni sloj. Dodatek glukuronske kisline omogoča učvrstitev in integriteto. Srebro se sprošča postopoma in uravnoteženo do 7 dni. Alginat s srebrom ima hemostatsko delovanje in veliko vpojno moč. Ne razpade v rani, odstrani se v enem kosu ter ne pušča ostankov v rani. Obloga je združljiva s kompresijsko obvezo. Po potrebi se oblogo lahko reže ali prepogiba. Na voljo je v različnih dimenzijah.

Silvercel

Kontrola neprijetnega vonja

ACTISORB PLUS PLUS 25TM

Primarna antimikrobna obloga iz fino uprašenega aktivnega oglja, impregniranega s srebrovim nitratom v neadhrentnem najlonskem ovitku. Srebro ima širok spekter delovanja in je učinkovit proti večini patogenih mikroorganizmov v rani, vključno z MRSA in VRE. Aktivno oglje deluje antimikrobno, veže endotoksine in neprijetne vonjave. Na rani lahko ostane do 7 dni. Obloga je združljiva s kompresijsko obvezo. Na voljo je v različnih dimenzijah.

Actisorb

Hidracija

NU-GEL HydrogelTM

Hidroaktivni prozorni amorfni gel na bazi vode z dodatkom natrijevega alginata. Gel prekrije živčne končiče, umiri površino rane ter zmanjšuje občutek bolečine. Nežno in učinkovito rehidrira nekrotično tkivo in fibrinske obloge ter pripravi rano na avtolitični debridment. Deluje bakteriostatično, pospešuje granulacijo in epitelizacijo. Primeren je za vse faze celjenja rane. Alginat zagotavlja visoko vpojnost in optimalno vlažnost za celjenje rane. Posebno harmonično pakiranje omogoča lažje enoročno nameščanje gela.

Nu-Gel

Spodbujanje nastanka granulacijskega tkiva

PROMOGRANTM   

Primarna aktivna obloga v obliki prizme za obravnavo ran, ki se ne celijo. Spodbuja granulacijo in epitelizacijo rane. Sestavljena je iz kolagena ter oksidirane regenerirane celuloze. Obloga se samodejno razkroji v sami rani in tvori granulate. V prisotnosti izločka rane obloga tvori mehko peno, ki je v kontaktu s celotno površino rane. Ima hemostatski učinek. Nase veže proteaze in s tem pospešuje naravne procese celjenja. Na rani lahko ostane do 7 dni. Obloga je združljiva s kompresijsko obvezo. Po potrebi se oblogo lahko reže ali prepogiba in s tem najbolje prilagodi velikosti rane. Na voljo je v različnih dimenzijah.

Promogran

PROMOGRANTM PRISMA

Primarna aktivna obloga v obliki prizme za obravnavo ran, ki se ne celijo. Spodbuja granulacijo in epitelizacijo rane. Sestavljena je iz oksidirane regenerirane celuloze, kolagena in oksidirane regenerirane celuloze s srebrom, ki ščiti pred infekcijami. Obloga se samodejno razkroji v sami rani in tvori granulate. V prisotnosti izločka rane obloga tvori mehko peno, ki je v kontaktu s celotno površino rane. Ima hemostatski učinek. Nase veže proteaze in s tem pospešuje naravne procese celjenja. Na rani lahko ostane do 7 dni. Obloga je združljiva s kompresijsko obvezo. Po potrebi se oblogo lahko reže ali prepogiba in s tem najbolje prilagodi velikosti rane. Na voljo je v različnih dimenzijah.

Promogran prisma

Zmanjševanje adherence

ADAPTICTM

Nelepljiva vazelinska mrežica iz viskoznih vlaken z nevtralno emulzijo. Ne pušča ostankov mazila v rani. Omogoča prehod izločka v sekundarno oblogo ter zmanjšuje možnost maceracije tkiva. Z rano se ne zlepi in vanjo ne vrašča, preprečuje tudi možnost zlepljenja sekundarne obloge z rano. Specialna struktura pletenja omogoča nebolečo menjavo. Obloga se lahko reže in tako najbolje prilagodi velikosti rane. Na voljo je v različnih dimenzijah.

Adaptic

ADAPTIC TOUCHTM

Celulozna acetatna mrežica, prevlečena z nežno silikonsko plastjo. Je selektivno lepljiva in prilagodljiva. Omogoča prehod izločka v sekundarno oblogo. Zmanjšuje bolečino. Ne pušča ostankov obloge v rani, primerna velikost por preprečuje vraščanje granulacijskega tkiva v oblogo. Silikonski sloj preprečuje možnost zlepljenja sekundarne obloge z rano. Primerna je za paciente z občutljivo kožo. Odstranjevanje je neboleče. Obloga je združljiva s kompresijsko obvezo. Obloga se lahko reže in tako najbolje prilagodi velikosti rane. Na voljo je v različnih dimenzijah.

Adaptic touch

Kontrola izločka rane

BIOCLUSIVETM

Primarna/sekundarna prosojna polprepustna obloga. Polprepustni poliuretanski film je prevlečen z akrilnim adhezivnim slojem. Zaradi svoje prosojnosti omogoča opazovanje rane in kože brez odstranitve obloge. Obloga omogoča koži in rani izmenjavo plinov ter zagotavlja optimalno toplo in vlažno okolje. Zagotavlja bakterijsko bariero in zaščito pred virusi. Obloga je vodoodporna. Ima hipoalergeno lepilo, ki minimizira možnost draženja in alergijskih reakcij. Na voljo je v različnih dimenzijah.

Bioclusive

TIELLETM

Primarna/sekundarna polprepustna obloga z lepljivim robom, ki se ne sprijema z rano in omogoča nebolečo menjavo. Troslojna hidropolimerna obloga. Posebna adhezivna plast omogoča nameščanje tudi na problematičnih delih telesa in premeščanje že nameščenih oblog. Oblogo odlikuje posebna LiquaLockTM tehnologija, ki omogoča raztegovanje in prilagajanje dnu rane, zagotavlja ustrezno vpojnost izločka in zmanjšuje možnost nastanka maceracije in puščanje izločka.

Teille

Kontakt:

Za dodatne informacije in naročila kontaktirajte predstavnika MM Surgical d.o.o.:

Jernej Kmetec, dr. vet. med.
E: [email protected]
T: 041 720 434
Saša Vogrinc, dr. vet. med.
E: [email protected]
T: 041 502 881Reference:

 1. Balsa IM, Culp WTN. Wound care. Vet Clin North Am Small Anim Pract 2015; 45: 1049 - 65.
 2. Campbell BG. Dressings, bandages, and splints for wound management in dogs and cats. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2006; 36: 759 - 91.
 3. Devriendt N, de Rooster H. Initial Management of Traumatic Wounds. Vet Clin North Am Small Anim Pract 2017; 47: 1123 – 34.
 4. Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje za trgovino. Klasifikacija sodobnih oblog za rane. Ljubljana, 2004.


Sorodni članki

Granulox

Granulox - hemoglobinski sprej za pomoč pri celjenju kroničnih ran

Granulox® je vodna raztopina v obliki pršila, ki omogoča večjo oskrbo celic v rani s kisikom iz okolja in spodbuja celjenje rane
preberi več

INADINE

Zanesljiva, učinkovita in neadherentna obloga INADINE

Predstavniki podjetja MM Surgical d.o.o. vam predstavljajo izdelek proizvajalca Systagenix, neadherentno sodobno oblogo INADINE
preberi več

NU GEL

NU-GEL za pomoč pri celjenju ran

Hidracija, kjer jo želite: NU-GEL je še eden od izdelkov pestrega izbora podjetja MM Surgical d.o.o.!
preberi več

Profesionalno topikalno lepilo za kožo

Profesionalno topikalno lepilo za kožo

Surgiseal™ je profesionalno in sterilno topikalno lepilo za kožo, sestavljeno iz monomernega 2-oktil cianoakrilata (kombinacija cianoacetata in formaldehida) in vijoličnega barvila (D & C Violet #2)
preberi več