Sladkorna bolezen psov in mačk

(11.11.2016) Utrujenost. Povečana žeja. Pogostejše uriniranje. So nekateri najbolj pomembni znaki sladkorne bolezni pri psih in mačkah.

Če vaš pes ali mačka kaže katerega od teh znakov, ali faktor tveganja, kot je debelost, se je dobro čim prej dogovoriti za obisk pri vašem veterinarju.

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus

Je kronična presnovna motnja, ko telo ne more predelati ogljikovih hidratov in maščob iz hrane zaradi pomanjkanja ali pomanjkljivega delovanja hormona inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Rezultat je povečana koncentracija krvnega sladkorja (glukoze) v krvi.

Vir glukoze je hrana. Med presnovo v črevesju se hrana razkroji na majhne delce, eden od njih je glukoza. Iz črevesja se glukoza resorbira v kri in potuje do vseh celic v organizmu.

S pomočjo inzulina lahko glukoza vstopi v celice, ki na ta način dobijo energijo za normalno delovanje. Zaradi pomanjkanja inzulina pri sladkorni bolezni, organizem ne more več pravilno izkoriščati sladkorja, ki ga sam proizvaja ali ga dobiva s hrano.
Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran www.petdiabetesmonth.com
Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran www.petdiabetesmonth.com


Organizmu manjka energije, zato začne razgrajevati maščobo. Razgradni proizvodi maščobnih kislin, tako imenovani ketoni, vodijo k zastrupitvi organizma, če se pomanjkanje inzulina hitro ne nadomesti.

Kakšni so znaki sladkorne bolezni?

Visoka koncentracija glukoze v krvi privede do izločanja glukoze z urinom in telo začne izločati tudi večje količine urina. Vaša žival bo zaradi tega tudi zelo žejna. Količine vode nikakor ne omejite, saj to lahko privede do izsušitve organizma (dehidracije).

Ker zaradi pomanjkanja inzulina telo ne more izkoristiti glukoze v krvi, je apetit povečan. Žival kljub temu hujša, saj se glukoza izgublja z urinom.

Najpomembnejši znaki sladkorne bolezni so:

  • Žeja in velike količine urina
  • Povečan apetit
  • Hujšanje


Poglavitna rizična faktorja za nastanek sladkorne bolezni sta debelost in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Diagnoza

Zgoraj omenjeni znaki so zelo značilni za sladkorno bolezen, a se lahko pojavijo tudi pri drugih obolenjih. Dokončno diagnozo postavi veterinar s krvno in urinsko preiskavo.

Povezava do dodatnih informacij za veterinarje.Sorodni članki

ELANCO

Salus, Veletrgovina, d.o.o. je slovenski zastopnik za Elanco!

Predstavniki pojetja Slaus, Veletrgovina, d.o.o. vas z veseljem vas obveščajo, da so z začetkom leta prevzeli zastopstvo podjetja ELANCO za vse njihove blagovne znamke
preberi več

Ne pozabite na 3. webinar o mastitisu!

Ne pozabite na 3. webinar o mastitisu!

Radi bi vas spomnili na zadnji webinar v ciklu treh webinarjev, ki jih organizira Animalis v sodelovanju s podjetjem CID LINES in Josephine Verharghe.
preberi več

Orion Animal Health

Na tržišču nov propofol za uporabo v veterini

Iris d.o.o vam sporoča, da so paleto zdravil proizvajalca Orion Animal Health razširili z novim izdelkom
preberi več

Strokovni webinar Pristop eno zdravje za mačke in njihove lastnike.

Strokovni webinar Pristop eno zdravje za mačke in njihove lastnike.

Ekipa podjetja vetpromet v sodelovanju z Boehringer Ingelheim vabi veterinarje na mednarodni webinar o mačkah in zoonotičnih tveganjih
preberi več

Webinar Mastocitom - tumor tisočerih obrazov

Webinar Mastocitom - tumor tisočerih obrazov

Ekipa Medical Intertrade vas v sodelovanju s prof. dr. Natašo Tozon, dr. vet.med., spec, med. psov in mačk, vljudno vabi na brezplačen webinar z naslovom Mastocitom - tumor tisočerih obrazov
preberi več

Čiščenje in razkuževanje vimena pred molžo

Ne pozabite na 2. webinar o mastitisu!

Radi bi vas spomnili na drugi webinar v ciklu treh webinarjev, ki jih organizira Animalis v sodelovanju s podjetjem CID LINES in Josephine Verharghe
preberi več

PANTHEON VET

Kako v programu PANTHEON VET vodimo »Preiskavo«

V prejšnjih prispevkih smo opisali kreiranje obravnave v programu PANTHEON VET in pri zavihku Obravnava omenili še njegove podzavihke. Eden od njih je Preiskava
preberi več

Huvepharma – Hydra F

Animalis predstavlja nov proizvod podjetja Huvepharma – Hydra F

Hydra F je dopolnilna krmna mešanica v obliki šumečih tablet za stabilizacijo nivoja hidracije in ravnotežja elektrolitov
preberi več