Sladkorna bolezen psov in mačk

(11.11.2016) Utrujenost. Povečana žeja. Pogostejše uriniranje. So nekateri najbolj pomembni znaki sladkorne bolezni pri psih in mačkah.

Če vaš pes ali mačka kaže katerega od teh znakov, ali faktor tveganja, kot je debelost, se je dobro čim prej dogovoriti za obisk pri vašem veterinarju.

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus

Je kronična presnovna motnja, ko telo ne more predelati ogljikovih hidratov in maščob iz hrane zaradi pomanjkanja ali pomanjkljivega delovanja hormona inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Rezultat je povečana koncentracija krvnega sladkorja (glukoze) v krvi.

Vir glukoze je hrana. Med presnovo v črevesju se hrana razkroji na majhne delce, eden od njih je glukoza. Iz črevesja se glukoza resorbira v kri in potuje do vseh celic v organizmu.

S pomočjo inzulina lahko glukoza vstopi v celice, ki na ta način dobijo energijo za normalno delovanje. Zaradi pomanjkanja inzulina pri sladkorni bolezni, organizem ne more več pravilno izkoriščati sladkorja, ki ga sam proizvaja ali ga dobiva s hrano.
Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran www.petdiabetesmonth.com
Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran www.petdiabetesmonth.com


Organizmu manjka energije, zato začne razgrajevati maščobo. Razgradni proizvodi maščobnih kislin, tako imenovani ketoni, vodijo k zastrupitvi organizma, če se pomanjkanje inzulina hitro ne nadomesti.

Kakšni so znaki sladkorne bolezni?

Visoka koncentracija glukoze v krvi privede do izločanja glukoze z urinom in telo začne izločati tudi večje količine urina. Vaša žival bo zaradi tega tudi zelo žejna. Količine vode nikakor ne omejite, saj to lahko privede do izsušitve organizma (dehidracije).

Ker zaradi pomanjkanja inzulina telo ne more izkoristiti glukoze v krvi, je apetit povečan. Žival kljub temu hujša, saj se glukoza izgublja z urinom.

Najpomembnejši znaki sladkorne bolezni so:

  • Žeja in velike količine urina
  • Povečan apetit
  • Hujšanje


Poglavitna rizična faktorja za nastanek sladkorne bolezni sta debelost in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Diagnoza

Zgoraj omenjeni znaki so zelo značilni za sladkorno bolezen, a se lahko pojavijo tudi pri drugih obolenjih. Dokončno diagnozo postavi veterinar s krvno in urinsko preiskavo.

Povezava do dodatnih informacij za veterinarje.Sorodni članki

SALUS

Salus išče nove sodelavce!

SALUS je ena vodilnih veletrgovin na področju celovite oskrbe slovenskega trga z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi farmacevtskimi izdelki
preberi več

Predavanje Prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah

Predavanje Prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah

Salus, Veletrgovina, d.o.o., oddelek Veterine, v sodelovanju s podjetjem ELANCO, Vas vabi v četrtek, 20.4.2023 ob 17. uri na predavanje z naslovom prepoznavanje ter razlikovanje med ortopedskimi in nevrološkimi pacienti pri psih in mačkah.
Predavanje bo potekalo v GOSTILNI GROF, ČEPLJE 12, VRANSKO
preberi več

VIYO RENAFELIN - podpora mačkam, ki trpijo za kronično odpovedjo ledvic

VIYO RENAFELIN - podpora mačkam, ki trpijo za kronično odpovedjo ledvic

Kronična odpoved ledvic je najpogostejša presnovna bolezen mačk. Animalis d.o.o. vam predstavlja več kot le vezalec fosfatov.
preberi več

IRIS Vabljeni na Irisove dneve 2023

Vabljeni na Irisove dneve 2023

Podjetje Iris praznuje 43 let obstoja in jubilejno 30. obletnico delovanja oddelka veterine
preberi več

Pomemben člen v boju z atopičnim dermatitisom

Dermalno pršilo za pse

Medical Intertrade vam predstavlja dermalno pršilo za simptomatsko zdravljenje vnetnih in pruritičnih dermatoz pri psih proizvajalca Virbac
preberi več

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več

hyaloral

Zaščita hrustanca 5 v 1

Medical Intertrade vam predstavlja novost za podporo sklepom - hyaloral® ponuja 5 sestavin za pomoč pri podpori gibljivosti
preberi več

IRIS

Vabilo na tradicionalni društveni veleslalom in deskanje

Veterinarsko društvo Celje skupaj z IRIS mednarodno trgovino vabi na tradicionalni društveni veleslalom in deskanje
preberi več

Znanost

novice

mednarodno