Sladkorna bolezen psov in mačk

(11.11.2016) Utrujenost. Povečana žeja. Pogostejše uriniranje. So nekateri najbolj pomembni znaki sladkorne bolezni pri psih in mačkah.

Če vaš pes ali mačka kaže katerega od teh znakov, ali faktor tveganja, kot je debelost, se je dobro čim prej dogovoriti za obisk pri vašem veterinarju.

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus

Je kronična presnovna motnja, ko telo ne more predelati ogljikovih hidratov in maščob iz hrane zaradi pomanjkanja ali pomanjkljivega delovanja hormona inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Rezultat je povečana koncentracija krvnega sladkorja (glukoze) v krvi.

Vir glukoze je hrana. Med presnovo v črevesju se hrana razkroji na majhne delce, eden od njih je glukoza. Iz črevesja se glukoza resorbira v kri in potuje do vseh celic v organizmu.

S pomočjo inzulina lahko glukoza vstopi v celice, ki na ta način dobijo energijo za normalno delovanje. Zaradi pomanjkanja inzulina pri sladkorni bolezni, organizem ne more več pravilno izkoriščati sladkorja, ki ga sam proizvaja ali ga dobiva s hrano.
Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran www.petdiabetesmonth.com
Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran www.petdiabetesmonth.com


Organizmu manjka energije, zato začne razgrajevati maščobo. Razgradni proizvodi maščobnih kislin, tako imenovani ketoni, vodijo k zastrupitvi organizma, če se pomanjkanje inzulina hitro ne nadomesti.

Kakšni so znaki sladkorne bolezni?

Visoka koncentracija glukoze v krvi privede do izločanja glukoze z urinom in telo začne izločati tudi večje količine urina. Vaša žival bo zaradi tega tudi zelo žejna. Količine vode nikakor ne omejite, saj to lahko privede do izsušitve organizma (dehidracije).

Ker zaradi pomanjkanja inzulina telo ne more izkoristiti glukoze v krvi, je apetit povečan. Žival kljub temu hujša, saj se glukoza izgublja z urinom.

Najpomembnejši znaki sladkorne bolezni so:

  • Žeja in velike količine urina
  • Povečan apetit
  • Hujšanje


Poglavitna rizična faktorja za nastanek sladkorne bolezni sta debelost in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Diagnoza

Zgoraj omenjeni znaki so zelo značilni za sladkorno bolezen, a se lahko pojavijo tudi pri drugih obolenjih. Dokončno diagnozo postavi veterinar s krvno in urinsko preiskavo.

Povezava do dodatnih informacij za veterinarje.Sorodni članki

klik.vet z novim cenikom

klik.vet z novim cenikom

Program klik.vet, uporabnikom najbolj prijazen program za vodenje velike in male prakse, je zaradi velikega povpraševanja na trgu dobil nov cenik, prilagojen tudi največjim strankam
preberi več

Osteoartritis  kronična in pogosta bolezen pri psih in mačkah

Osteoartritis – kronična in pogosta bolezen pri psih in mačkah

Že nekaj časa opažate, da vaš ljubljenček ni več tako aktiven kot nekoč? Ne želi hoditi po stopnicah, težje vstaja, na sprehodih zaostaja, njegova hoja izgleda »trda«, ne želi več teči...
preberi več

Webinar Next-level wound treatment

Webinar Next-level wound treatment

Medical Intertrade d.o.o. in Loxotec GmbH vas z veseljem vabita na brezplačno spletno predavanje Next-level wound treatment: cleaning tips & antibiotic alternatives.
preberi več

BIOPROTECT ULTRA

Podpora pri kroničnih črevesnih obolenjih

BIOPROTECT ULTRA je nov prehranski dodatek, ki psom vseh starosti nudi podporo pri kroničnih črevesnih obolenjih
preberi več

Strokovni seminar Laserska terapija v veterinarski medicini

Strokovni seminar Laserska terapija v veterinarski medicini

V soboto, 15.6.2024, vas ekipa Felivet vabi na strokovni dogodek z naslovom Laserska terapija v veterinarski medicini
preberi več

IRIS

Novo protibolečinsko zdravilo za konje

Podjetje IRIS d.o.o. vam predstavlja novo zdravilo za lajšanje bolečine in vnetja pri konjih v obliki tablete s firokoksibom
preberi več

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Ekipa Melisa Veterine vas vabi k udeležbi na webinarju z dr. Chiaro Noli z naslovom  Topical therapy of atopic dermatitis
preberi več

Virbac

Predstavitev novih smernic za nadzor razmnoževanja

Prve smernice za nadzor razmnoževanja s strani World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) so bile pravkar sprejete za objavo
preberi več