Kako hudo vpliva stres na pse in mačke?

(01.12.2014) Nori december je prišel... omogočite živalim mirno preživljanje prednovoletnega časa! V Melisi vam letos ponujamo znanje, združeno z izkušnjami v izdelku TRANQU CHEM za naravno pomirjanje vznemirjenih živali.

Hud stres pri psih in mačkah lahko povzroči prave bolezenske težave. Tako kot ljudje, se tudi psi in mačke različno odzovejo na stres. Sprožilci stresa pri malih živalih so tudi zelo preproste stvari, kot na primer:

 • Sprememba bivališča, navad kot so hranjenje, sprehodi…
 • Sprememba skrbnika (odhod v hotel za živali)
 • Pretiran hrup, pokanje (petarde)
 • Obiski pri veterinarju in veterinarski posegi, tudi bolezen ali operacija
 • Vožnja, prihod novih družinskih članov….

Seveda so odzivi na stresne situacije individualni in odvisni od lastnika in živali ter predhodnih izkušenj, ki jih žival ima. Občutljivejše so živali, ki so imele izkušnje z zapuščenostjo in slabe izkušnje z ljudmi ter stresnimi situacijami.

Psi in mačke kažejo neudobje na včasih zelo očiten način:

 • Se skrijejo, ne jejo, se slinijo
 • Spremenijo obrazno mimiko
 • Psi renčijo in lahko celo postanejo agresivni, pobegnejo…
 • Zbolijo

TRANQUI CHEM Včasih opazimo te znake prej, včasih kasneje, vsekakor pa velja, da jih ne gre prezreti. Posebej pri mačkah gre lahko tako daleč, da razvijejo prave bolezenske znake. Pri mačkah FIC (feline idiopathic cystitis) po novejših študijah predstavlja kar 2/3 vseh primerov FLUTD (feline lower urinary tract disease) in ga pogosteje povezujejo s stresom.

Psi se pogosteje odzovejo na stresno situacijo z drisko ali pogostejšim uriniranjem, kateremu ne moremo pripisati objektivnega vzroka.

KAJ LAHKO STORIMO?

Na prvem mestu moramo OPAZITI težave ter jih pravilno povezati s stresom ter nikakor ne prezreti! Včasih na okoliščine ne moremo vplivati, lahko pa pomirimo žival... Če se le da, živali omogočimo umik iz stresne situacije (pri pokanju jim omogočimo bivanje znotraj…), na določene situacije pa lahko žival postopno privajamo; pogostejši obiski veterinarja brez posegov, postopoma navajamo psa ali mačko na novega človeka, na novo žival, na novo bivalno okolje…

Ko ne gre drugače, si lahko pomagamo z zdravili ali naravnimi pripravki.

Podjetje MELISA AM vam letos ponuja izdelek TRANQUI CHEM, v katerem je znanje združeno z izkušnjami veterinarjev in lastnikov.

TRANQUI CHEM XL TRANQUI CHEM vsebuje magnezij in triptofan, ki sta že vrsto let prisotna v različnih izdelkih za pomirjanje in imata poznan pomirjevalni učinek. Kombinacija teh učinkovin deluje na izločanje melatonina in serotonina, ki sta poznani molekuli v telesu z vplivom na centralni živčni sistem in pomirjevalnim učinkom. Njun učinek dopolnjujejo izvlečki LIPE, MELISE in BALDRIJANA, ki se uporabljajo kot pomirjevalno sredstvo že vrsto generacij.

Na voljo je v naslednjih pakiranjih:

 • TRANQUI CHEM XL, 1 tableta na 20 kg (za velike pse);
 • TRANQUI CHEM, 1 tableta na 10 kg, za pse
 • TRENQUI CHEM CAT, v pasti za lažjo uporabo pri mačkah

Proizvajalec priporoča večje odmerke na začetku stresnega obdobja ter postopno zniževanje oziroma prilagajanje odmerka tekom stresnega obdobja.

Mirna žival je zdrava, pozorna srečna in sproščena.

Miren december vam želimo!

Melisa AM d.o.o.
Info@melisa.si
Alenka: 031 398 609
Mojca: 031 326 464


Sorodni članki

w-Cardio

Na tržišču so novi prehranski dodatki za male živali

Predstavnici podjetja Melisa AM d.o.o. vam predstavljata linijo izdelkov, ki osvajajo srca lastnikov psov in mačk po vsem svetu in s svojo učinkovitostjo vztrajno prepričujejo tudi veterinarje!
preberi več

Intromin 1000g

Nov prehranski dodatek za podporo prebavnemu sistemu v ponudbi Melisa AM d.o.o.

INTROMIN WS prašek za pripravo peroralne raztopine za prežvekovalce,drobnico, perutnino in prašiče
preberi več

Introvit-es

Melisa AM d.o.o. vam predstavlja nadomestek vitamina E in Selena za prežvekovalce, perutnino in prašiče

INTROVIT- ES – 100 ORAL, peroralna raztopina za prežvekovalce, perutnino in prašiče, je namenjena nadomeščanju vitamina E in selena per/os.
preberi več

PRO-BIO Equine

Kdaj uporabimo probiotike pri konjih?

Črevesje konjev je občutljiv organ. S probiotiki lahko podpremo zdravljenje driske ter obolenj, ki zahtevajo uporabo antibiotika
preberi več

Redugrass

Prevelika telesna teža psov in mačk že dolgo ni več le estetski problem

Ko lastniki nimajo več nadzora nad tem kaj in koliko njihov ljubljenec poje in kakšna je sestava prigrizkov ter glavnih obrokov živali se zgodi neizogibno, tudi živali postanejo pretežke
preberi več

MYOFORTEX

L-KARNITIN in TAURIN ter njuna uporaba pri psih in mačkah

L-karnitin v kombinaciji z aminokislino taurinom je indiciran za uporabo kot podpora terapiji nekaterih pogostih obolenj pri psih in mačkah
preberi več

Dental chem 50g

Zdravje ustne votline, prebavnega trakta in pomoč pri celjenju lezij

Melisa AM d.o.o. predstavlja izdelke za pomoč pri vzdrževanju zdravja ter pospeševanju celjenja lezij in poškodb ustne votline
preberi več

ASTORAL METHIO TABS 400

Uporaba metionina pri struvitni urolitiazi psov in mačk

Tokrat vam podjetje Melisa, ki je specializirano za veterinarske prehranske dodatke višje kakovosti iz svoje pestre ponudbe predstavlja izdelke z metioninom za uporabo pri pacientih s struvitnimi sečnimi kamni.
preberi več

Znanost

novice

mednarodno