POJAV ALOPECIJE PRI PSIH – simptom določene bolezni ali le estetski problem?

(21.08.2023) Prekomerno izpadanje dlake pri psih je lahko resna skrbi za lastnike štirinožnih prijateljev. Izpadanje je lahko samo faza naravne menjave dlake, za nenormalno izpadanje pa obstaja več različnih razlogov, med drugim tudi resno bolezensko stanje.


KAKO PREPOZNATE ALI DLAKA PREKOMERNO IZPADA?

Videz dlake vam lahko pove veliko o zdravju vašega psa. Če je dlaka sijoča, gosta in močna, je to zanesljiv znak, da je vaš pes zdrav in v dobri kondiciji. Včasih pa je dlaka krhka in brez leska.

Če opazite, da se dlaka vašega psa izrazito tanjša, da se pretirano praska in puli dlako ali pa izpadanje spremljajo brezdlačna mesta po telesu, psa čim prej odpeljite k veterinarju.


POGOSTI VZROKI ZA PREKOMERNO IZPADANJE DLAKE

Pri psih so brezdlačna mesta in prekomerno izpadanje dlake lahko posledica zmanjšane imunosti, manjše okužbe ali resne bolezni. Ne glede na vzrok, bo hiter odziv in ukrepanje, ključnega pomena za zdravljenje vašega psa.

Najpogostejši vzroki prekomerne izgube dlake pri psih so:

NEPRAVILNA PREHRANA - zdravje vašega psa je odvisno od hrane, s katero ga hranite. Odsotnost ali nezadostna količina določenih sestavin v prehrani je najpogostejši vzrok za slabo stanje dlake psa, katera izgubi lesk in postane krhka, kar v skrajnih primerih povzroči prekomerno izgubo in izpadanje.

ALERGIJA ALI INTOLERANCA NA HRANO - obstajajo štiri osnovne vrste alergij: inhalacijska alergija, kontaktna alergija, alergijski dermatitis zaradi bolh (FAD) in alergija na hrano. Intoleranca na določene sestavine ali zunanje dejavnike, lahko povzroči srbenje. Če vaš pes kaže zaskrbljujoče znake kožnega vnetja ali srbečice, čim prej obiščite veterinarja, da začne ustrezno zdravljenje in ustavi imunski odziv v telesu vašega psa.

ATOPIJSKI DERMATITIS - je precej resno stanje, ki nastane zaradi reakcije imunskega sistema. Primarni simptomi so srbečica in vnetje kože, ki povzroča vidne lezije, kot so rdečica, mehurji, otekline in prekomerno izpadanje dlake (nastanejo brezdlačna mesta). Lezije so kronične ali ponavljajoče. Atopični dermatitis je običajno genetska bolezen.

HORMONSKE MOTNJE – hormoni so zelo pomembni za dobro počutje in ravnovesje v celem telesu. Najpogostejše motnje so hipotiroidizem, Cushingova bolezen ali okužba repne žleze (stud tail).

pri psih.

EKTOPARAZITI IN GLIVIČNE OKUŽBE – če se vaš pes veliko praska, se mu lušči koža in kaže znake vnetja kože, so to lahko simptomi glivične okužbe ali okužbe, ki jo povzročajo bolhe, uši, garje itd.

PSIHOGENO IZPADANJE DLAKE - pogosto se zgodi, da pes izgubi dlako zaradi stresa ali kakšnega drugega psihičnega vzroka. Žival, ki je v stresu, se zelo pogosto liže, grize in puli svojo dlako z enega samega mesta na telesu.

KAKO LAHKO UKREPAMO?

Ne pozabite, da prekomerno izpadanje dlake (alopecija) pri psih ni nepomembna estetska težava. Če psu prekomerno izpada dlaka, je pogosto povezana z velikim nelagodjem, slabim počutjem, srbečico, bolečino in občutljivostjo na prizadetih predelih, kateri so izpostavljeni zunanjim dražljajem. Izpostavljenost zunanjim dražljajem (okoljski stresni dejavniki) lahko povzroči številne dodatne zaplete, kot so gnojne rane, razjede, bakterijske ali glivične okužbe.

Predvsem pa se izogibajte postavljanju samo-diagnoze ali postavljanju diagnoze na podlagi tega, kar najdete na internetu! Če ima vaš pes zaskrbljujoče simptome, kot so brezdlačna mesta, prekomerno izpadanje dlake, grizenje in pretirano praskanje, se posvetujte s svojim veterinarjem, ki bo opravil ustrezne preiskave. Nekatere resne bolezni se začnejo s kožnimi simptomi in prej kot se začne zdravljenje, prej lahko pomagate svojemu psu, da si opomore.

PROFESIONALNA NEGA V PRIMERU POJAVA BREZDLAČNIH MEST PRI PSIH

Glede na diagnozo in vzrok zdravstvenih težav vašega psa je priporočljivo zdravljenje v dveh korakih: zdravljenje osnovne bolezni in hkrati spodbujanje ponovne rasti dlake.

STIMUDERM ULTRA je prva serija dermokozmetike, odobrene s strani veterinarjev, ki je primerna za pse s čezmernim izpadanjem dlake. Specialistični izdelek za nego kože in dlake, bo v veliko pomoč pri obvladovanju brezdlačnih mest in s tem povezanih kožnih obolenj. Edinstvena formula STIMUDERM ULTRA, ki temelji na molekuli ACTIVE NTM™, zagotavlja številne, na dokazih temelječe prednosti:

 • spodbuja rast dlake
 • spodbuja hitrejše obnavljanje lasnih mešičkov
 • izboljša mikrocirkulacijo kože in nastanek novih krvnih žil.


Izdelki so primerni tudi za občutljivo kožo in ne vsebujejo SLS/SLES, parabenov, dišav in barvil.

STIMUDERM ULTRA

RAZISKAVE:

ANALIZA PROBLEMA ALOPECIJE PRI PSIH KOT SINDROM DERMATOLOŠKIH BOLEZNI - VZROKI, ZDRAVLJENJE, ŠTUDIJE PRIMEROV:

Alopecija je izguba dlake na predelu, kjer je bila prej prisotna. Stanja ne smemo zamenjati z redčenjem dlake (hipotrihozo), ki je sestavljena iz približno 30% zmanjšanja fiziološkega števila dlak. Alopecijo in/ali hipotrihozo je treba obravnavati kot klinični znak mnogih genetskih in prirojenih kožnih bolezni.

V primeru stanj, povezanih z genetskimi boleznimi, lahko opazimo dva dejavnika, ki sprožita alopecijo: abnormalno nastajanje dlačnih foliklov ali moteno nastajanje dlake v dlačnih foliklih. Ta proces se lahko začne že v fetalnem obdobju ali kasneje po skotitvi. Če nastane v obdobju po skotitvi, se simptomi alopecije lahko razvijejo tudi do tretjega leta življenja. V primeru genetske alopecije, lastnik običajno ne more prepoznati težave v prvih tednih življenja. Simptomi alopecije se običajno pojavijo v kasnejšem življenjskem obdobju.

Genetske bolezni z zapoznelo alopecijo vključujejo:

 • pasemsko povezano displazijo dlačnih foliklov, npr. pri lagotto romanolo (romanovski vodni pes)
 • alopecija X – trenutno pogosta težava miniaturnih špicev
 • sezonska alopecija bokov – pogosta npr. pri angleških buldogih, bokserjih ali šnavcerjih (barve »salt« ali »pepper«),
 • vzorčna oz. krožna alopecija – značilna za jazbečarje.


Zdravljenje genetske alopecije je težko in ni vedno učinkovito. Zadnjih nekaj let, so bile predlagane nove terapevtske rešitve npr. melatoninski vsadki, aplikacija trilostana ali lokalno injiciranje s hialuronsko kislino, so pa tudi te terapije včasih neučinkovite.

POJAV ALOPECIJE PRI PSIH

PRIDOBLJENA ALOPECIJA IN PRIDOBLJENA HIPOTRIHOZA

Za pridobljeno alopecijo ali pridobljeno hipotrihozo je značilno uničenje strukture dlačnih mešičkov oz. motnje cikla rasti dlake. Stanja so povezana s kožnimi boleznimi različnih genez. V primeru pridobljene alopecije je potrebno opraviti popoln diagnostični pregled in določiti terapevtski protokol za odpravo osnovnega vzroka bolezni ter ponovno vzpostavitev pravilnega cikla rasti dlake. Pri neozdravljivi bolezni (npr. dermatitis), je cilj obvladati primarni vzrok. Zelo pomembno je, da od lastnika pridobimo vse informacije in opredelimo, pri kateri starosti so se kožne lezije razvile, ali so povezane s pruritusom in v kakšni obliki je prisoten.

ŠTUDIJA – OCENA UČINKOVITOSTI DERMOKOZMETIČNE TERAPIJE PRI ALOPECIJI

Učinkovitost izdelkov iz linije VetExpert Stimuderm Ultra: Stimuderm Ultra šampon za kratkodlake pse, Stimuderm Ultra šampon za dolgodlake pse in Serum Stimuderm Ultra. Vsi izdelki vsebujejo aktivno NTMTMmolekulo. Cilj študije dermokozmetične linije Stimuderm Ultra je bila ocena učinkovitosti izdelkov pri pacientih z alopecijo ali hipotrihozo, ki je posledica komorbidnosti (ali pa je povezana z njimi). Pri vseh psih, vključenih v študijo, sta bila čas in pogostost kopanja enaka, serum pa je bil apliciran na mesta alopecije ali hipotrihoze po istem protokolu:

 1. Prvo in drugo kopanje je bilo izvedeno v razmaku 5 dnevnih presledkov.
 2. Naslednje kopeli so potekale enkrat tedensko, dokler ni bilo vidne ponovne rasti dlake. V primeru, da ni bilo izboljšanja, je terapija traja največ 6 tednov.
 3. Nanos seruma se je izvajal 14 dni zaporedoma vsakih 24 ur, naslednjih 14 dni vsakih 48 ur in nato dvakrat na teden – terapija je skupaj trajala 6 tednov.


Navodila za kopanje so bila preprosta - po namočitvi celotne kože in dlake pacienta z vodo, je bil nanesen šampon*, katerega se je penasto vmasiralo. Masaža s šamponom se je izvajala najmanj 5 minut (priporočeno do 15 minut). *Omeniti velja, da beseda šampon izhaja iz hindujščine in pomeni masaža, kar dokazuje pomembnost načina uporabe pri lokalni terapiji.

Serum je bil nanešen lokalno, na mesta hipotrihoze ali alopecije v obliki homogenega razpršila. Študija je bila opravljena pri 75 pacientih, ki so bili glede na končno diagnozo ali v okviru diferencialne diagnoze, razdeljeni v 5 skupin:

 • Skupina 1-24 psov z atopijskim dermatitisom, ki so bil diagnosticirani v skladu z diagnostičnimi standardi v letih 2021-2023. Postopki so bili opravljeni v obdobjih remisije atopije pri tistih pacientih, katerih lastniki so poročali o težavi čezmernega izpadanja dlake in/ali vidni alopeciji in luščenju kože.
 • Skupina 2-14 psov z ekskoracijami in intenzivnim izpadanjem dlake po končani antibiotični terapiji zaradi okužbe s Staphylococcus bakterijo.
 • Skupina 3-15 psov, ki je bila v postopku diferencialne diagnostike. Imeli so klinično izraženo alopecijo povezano s pruritusom, ki je v kombinaciji z drugimi kliničnimi simptomi nakazovala na alergijo na hrano. Pri tej skupini se je uporabila 6 tedenska terapija s šamponom in dieto s hidroliziranimi beljakovinami.
 • Skupina 4-14 psov z diagnosticiranim hipotiroidizmom na podlagi kliničnih simptomov in ščitničnega profila TSH, ft4 in T4. Uporabljeno je bilo lokalno zdravljenje, skupaj z dodatkom ščitničnih hormonov.
 • Skupina 5-8 psov z X alopecijo (alopecia X), ugotovljeno na podlagi histopatološkega pregleda in/ali aktivno stimulacijo 17-hidroksiprogesterona v globljih plasteh kože (v to skupino je bila uvrščena čivava z estrogensko odvisno progresivno kožno alopecijo, diagnosticirano na podlagi histopatološkega pregleda in anamneze).

REZULTATI TESTOV, PRIKAZANI V TABELI:

Tabela skupine 1

24 psov – ta skupina je vključevala: skupino kratkodlakih brahicefaličnih psov (12 pacientov) in skupino dolgodlakih psov različnih pasem (12 pacientov):


Tabela skupine 2

14 psov različnih pasem, razdeljenih glede na dolžino dlake:
1 – kratkodlaki; 2 – dolgodlaki


Tabela skupine 3

16 psov različnih pasem:
8 kratkodlakih; 7 dolgodlakih


Tabela skupine 4

14 psov, razdeljenih v sledeče podskupine: 7 kratkodlakih psov (2 rodezijska grebenarja, 2 jazbečarja, 2 ameriška staffordshirska terierja, 1 mešanček); 7 dolgodlakih psov (2 gordonska setra, 2 irska setra, 3 mešančki)


Tabela skupine 5

8 psov – skupina osmih psov je vključevala: 7 psov pasme miniaturni špic in 1 čivavo


Drugi pomožni testi s katerimi je bila dokazana učinkovitost izdelkov:

 1. Trichogram test.
 2. Test valjanja kože pod Woodovo svetilko.
 3. Vizualni klinični pregled.


V primeru primarne vnetne alopecije mora veterinar upoštevati infekcijske in imunološke kožne bolezni, saj so v obeh primerih dlačni mešički in dlake močno poškodovani. Pri piodermi in dermatofitozi pride do hudega uničenja dlačnih mešičkov. Podoben proces (torej imunski) v foliklih poteka npr. v primeru alopecije areate ali pseudo alopecia areata - posredne kožne bolezni.

V vseh primerih endokrinoloških bolezni, je cikel rasti dlake moten. To vključuje:

 • hiperadrenokortizem,
 • hipotiroidizem,
 • hipoestrogenizem,


Alopecijo lahko opazimo tudi pri onkoloških pacientih. Omeniti je potrebno tudi dermatopatije, ki lahko nastanejo kot posledica vakcinacije in so povezane z nevnetno alopecijo in pridobljeno motnjo rasti dlake. Opazimo jo lahko tudi v primeru bolezni, povezanih s sekundarno alopecijo, ki je posledica vnetja in pruritusa in nastane kot posledica alergijskih kožnih reakcij, kot so:

 • atopijski dermatitis
 • alergija na hrano
 • kontaktna alergija


Prekomerno izpadanje dlake pri psih je povezano z različnimi bolezenskimi stanji, različnega osnovnega vzroka. Poleg pruritusa je eden izmed glavnih vzrokov zagotovo alopecija. Na normalen cikel rasti dlake vplivajo številni dejavniki kot je med drugim tudi dostop kisika do mešičkov, saj so dlačni mešički izjemno zahteven organ v smislu oskrbe s krvjo. Kisik sam po sebi ni zadosten, potrebna je tudi visoka raven naslednjih elementov:

 • provitamini B³ in cink,
 • nenasičene omega-3 in omega-6 maščobne kisline.


Poleg zdravljenja osnovnega vzroka bolezni, povezane z alopecijo, je potrebno sprožiti in podaljšati anageno fazo za izboljšanje mikro-cirkulacije v dlačnih mešičkih in dermisu (usnjica kože) ter uporabljati protivnetne izdelke skupaj s formulacijo, ki krepi dlačne mešičke. Da bi dosegli te učinke, je vredno vključiti inovativno aktivno NTMTM molekulo, ki pripomore pri zdravljenju zgoraj omenjenih stanj.

Komentarji lastnikov pregledanih pacientov – ne vpliva na skupino 5:

Lastniki kratkodlakih psov so že po dveh kopanjih, tudi če dlaka na mestih alopecije še ni zrastla, opazili, da je bila dlaka na poraščenih delih kože bolj močna in zdrava. Lastniki dolgodlakih psov so na mestih alopecije izpostavili boljšo kakovost dlake in bolj omejeno izpadanje dlake doma. V času uporabe šampona in seruma med klinično študijo so bili pri pacientih iz študijskih skupin opravljeni naslednji testi:

 • trihogram
 • test s ščetkanjem
 • primerjalna študija vraščanja dlačic na meji z alopecijo in ponovno rastočih dlak,
 • analiza velikosti alopecije v korelaciji s številom kopeli.


Trihogram je bil opravljen pred začetkom terapije in po 14 oziroma 21 dneh terapije. Test valjanja kože pod Woodovo lučko je bil opravljen za lažjo oceno stanja vraščenosti dlak pred ter po 14 in 21 dneh terapije. Nato je bil opravljen vizualni klinični pregled s popolno fotografsko dokumentacijo.

Pri ocenjevanju učinkovitosti dermokozmetike iz linije Stimuderm Ultra velja poudariti, da se je terapija s serumom ali šamponom izvajala potem, ko je že bila uporabljena metoda preprečevanja pojavov atopične alergije (npr. izločitvena dieta) in po uvedbi anti-pruritične terapije pri atopijskem dermatitisu ter po uspešnem zdravljenju površinske glivične okužbe kože ali po zdravljenju različnih oblik piodermije, ne glede na zdravljenje vzroka osnovne bolezni.

Pri pacientih z atopijo (podedovana predispozicija, ki povzroča težnjo k razvoju kožnih draženj ali alergij), je vsekakor vredno razmisliti o zdravljenju z izdelki iz linije Stimuderm, saj vsaka oblika hidroterapije pozitivno vpliva na stanje kože in dlačnih mešičkov (vendar vsak šampon ne spodbuja rasti dlake tako kot Stimuderm Ultra). Pri bolnikih s hipotirozo in s tem povezano motnjo rastnega cikla dlak, se je molekula ACTIVE NTMTM iz linije Stimuderm Ultra, izkazala kot odlična izbira lokalne terapije. Inovativna linija dermokozmetike Stimuderm Ultra bo vse pogostejša izbrana za lokalno zdravljenje, ne le pri bolnikih z atopijo, piodermijo ali hipotiroidizmom, temveč tudi pri zdravljenju redkejših bolezni, ki negativno vplivajo na cikel rasti dlak in so opisane v tem članku.

UČINKOVITOST DERMOTERAPIJE S STIMUDERM ULTRA DOKAZANA V VETERINARSKIH TESTIH*:

STIMUDERM ULTRA

SLIKOVNI PRIKAZ (slike spodaj):

Slika 1: Poenostavljen diagram – cikel rasti dlake.

Slike 2 - 6: Mikroskopska slika dlake psa.

Slike 7 – 23: Slike, narejene v okviru študije J. Karaś – Tęcza DVM, v skupini izbranih bolnikov (z atopijskim dermatitisom, intoleranco na hrano, hormonskimi motnjami). Slike prikazujejo stanje dlake pred, med in po končani dermalni terapiji z linijo STIMUDERM ULTRA.

Slike 24 – 35: Slike, ki jih je posnela J. Karaś Tęcza DVM, v skupini izbranih bolnikov (z atopijskim dermatitisom, intoleranco na hrano, hormonskimi motnjami). Slike prikazujejo stanje dlake pred, med in po zaključeni dermalni terapiji z linijo STIMUDERM ULTRA.

Slika 26: Pacient z atopijskim dermatitisom.

Slike 27 – 28: Pacient z alergijo na hrano.


Slike

Slike


NAROČILA:

Za več informacij in naročila smo vam na voljo:
070 624 001 (Nataša), [email protected]
070 333 310 (Alenka), [email protected]
070 613 383 (Sara), [email protected]Sorodni članki

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Ekipa Melisa Veterine vas vabi k udeležbi na webinarju z dr. Chiaro Noli z naslovom  Topical therapy of atopic dermatitis
preberi več

Vetoskin Ultra

Vetoskin Ultra

Melisa Veterina vam predstavlja prvi prehranski dodatek nove Vet Expert Ultra linije
preberi več

VetExpert Neuro Support

Inovativna podpora za živčevje

Psi in mačke imajo živčni sistem, podoben človeškemu, in tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri njih pride do poškodb in poslabšanja možganov, hrbtenjače, vretenc in perifernih živcev
preberi več

FETCH TAG

Pametni obesek FETCH TAG za pasjo ali mačjo ovratnico

Melisa Veterina vam predstavlja obesek FETCH TAG s QR kodo, za mačjo ali pasjo ovratnico
preberi več

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Hit tega poletja! Izotonično prebiotični napitki za pse in mačke – obvezna oprema za vse aktivne, dopustniške in izbirčne »tačke«!
preberi več

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več

ANIMA STRATH

ANIMA STRATH - 100% naraven prehranski dodatek proizveden v Švici

Melisa Veterina vam predstavlja edinstven, naraven, preverjeno učinkovit ter okusen sirup z mnogimi dobrodejnimi učinki na zdravje živali
preberi več

Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

PREDAVANJE: Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

Melisa Veterina vas vabi na brezplačno spletno predavanje o potencialih konoplje za uporabo v veterinarski medicini in kako jo lahko izkoristimo za podporo zdravja živali
preberi več