Inovativna imunska podpora za pse in mačke

(10.08.2021) PuppIMMUNE je inovativna imunska podpora tudi za sesne mladiče s pomočjo dodanih imunskih kompleksov - lahktoferinom in nukleotidi.


UČINKOVINE

LAKTOFERIN je glikoprotein, ki ima pomembno vlogo pri obrambi organizma. Nudi nespecifično imunost, obenem je vezalec železa, kar inhibira mikroorganizme in ima bakteriostatičen učinek. Laktoferin ima tudi baktericidno vlogo, saj se veže na celično membrano na po gramu negativnih bakterij in jo poškoduje.

Peroralno dajanje laktoferina vpliva na:

  • zmanjšano proliferacijo bakterij in njihovo translokacijo v prebavilih, saj je potrjena nižja fekalna koncentracija E. coli in Clostridium perfringens bakterij.  
  • celično adhezijo in signalizacijo nevtrofilcev tudi pri psih z genetsko napako – nevtrofilno disfunkcijo, vezavno pomanjkljivost levkocitov LAD (Leukocyte adhesion deficiency), saj dolgotrajno peroralno dajanje laktoferina poveča izražanje ß2-integrina na nevtrofilcih in posledično poveča proizvodnjo O2-, fagocitno aktivnost in adherenco. Klinični znaki, kot respiratornega obolenja, konjuktivitis, uveitis in rinitis se postoma izboljšujejo.
  • FIV - mačkam se je po prejemanju peroralnega laktoferina izboljšala nevtrofilna fagocitna aktivnost.


NUKLEOTIDI

Nukleotidi izboljšajo humoralni imunski odgovor in imunski status sesnih mladičev. Z nukleotidi obogaten obrok je mladičem v pomoč v kritičnem obdobju razvoja imunskega sistema in hitro rastočih tkiv.

Edinstvena sestava visoko koncentriranih nukleotidov > 40 % prostih 5’-mono fosfat in  > 80 % skupnih nukleinskih kislin

Nukleotidi so le delno esencialni, saj jih za osnovne potrebe lahko organizem proizvaja sam. Pri mladičih in pri poškodbah tkiv odraslih, so potrebe po nukleotidih višje, kar pa lahko dosežemo z eksogenim dodajanjem. Eksogeno dodajanje je predvsem pomembno za tkiva, v katerih je omejena možnost nastajanja nukleotidov, kot v črevesni mukozi, hematopoetskih celicah, levkocitih, eritrocitih, limfocitih.

Rezultati študij na živalih kažejo, da nukleotidi ugodno vplivajo na integriteto in težo črevesne mukoze, višino resic, aktivnost encimov in zmanjšajo tveganje za nastanek driske (infanti). Vnos nukleotidov z obrokom izboljša sestavo črevesne flore, saj vzpodbuja rast bifidobakterij in lactobacilusa, obenem se zmanjša število enterobakterij. Nukleotidi vplivajo na pojačano proizvodnjo od limfocitov T odvisnih protiteles, morda preko kognitivne celično-celične interakcije. Poveča se odpornost proti bakterijskim infekcijam, saj vplivajo na proliferacijo, diferenciacijo in maturacijo nevtrofilcev.  Prehodno povišajo citotoksičnost celic ubijalk in proizvodnjo Il-2, IG-gama ter zmanjšajo aktivacijo makrofagov.

Raziskave vpliva nukleotidov na pasje mladiče beležijo povišano število IgG, IgM in IgA v primerjavi s kontrolno skupino, boljši imunski odziv in proliferacijo limfocitov.

UPORABA

Priporočeno obdobje uporabe: od obdobja sesanja do šestih mesecev starosti.

Sestava: proizvod kvasovk (min. 40 % prostih nukleotidov), pivske kvasovke; mlečni proizvodi (laktoferin 1,25 %).

Pakiranje: prašek 90 g/200g

Naročilo izdelka


Dodatne informacije in naročila na:

Melisa veterina d.o.o.
Melisa veterina d.o.o.
031 398 609 (Alenka Kropivšek, dr.vet.med.), [email protected]
070 613 969 (Dr. Metka Šimundić, dr.vet.med.), [email protected]
070 624 001  (Urša Trebovc, dr.vet.med.), [email protected]


Sorodni članki

Hot spot ob začetku terapije z VETgold

Klinični primeri zdravljenja z naravnim mazilom VETgold – 3. del

VETgold je nesteroidno mazilo za kožo, ki pospešuje naravno celjenje kože in tkiva – predvsem pri ranah, kjer se nabira vnetni eksudat
preberi več

Bailey 14 dni: Dvakrat dnevno uporaba VETgold, 14 dni: na leziji je vidna epitelizacija, subkutano tkivo je občutno mehkejše

Klinični primeri zdravljenja z naravnim mazilom VETgold – 1. del

VETgold iz ponudbe podjetja Melisa Veterina d.o.o. je primeren za uporabo pri mnogih kožnih stanjih, tudi skupaj z veterinarskimi zdravili z namenom pospeševanja in spodbujanja naravnih procesov celjenja kože
preberi več

Klinični primer nekrotizirajočega abscesa sprednje tačke

Klinični primer nekrotizirajočega abscesa sprednje tačke

Domač mačji samček z imenom Adrian je trpel zaradi nekrotizirajočega abscesa na sprednji tački
preberi več

VETGOLD

Novo VETGOLD mazilo za pse, mačke, konje in glodavce

Melisa Veterina d.o.o. vas obvešča o še eni novosti na tržišču - VETGOLD mazilu za pse, mačke, konje in glodavce, ki je namenjeno za uporabo pri procesih, kjer je potrebno hitro odstraniti eksudat in pospešiti regeneracijo tkiva
preberi več