Pro-Kolin Advanced kot pomoč pri zdravljenju akutne driske pri psih

(04.12.2022) POVZETEK ŠTUDIJE - Akutna driska je najpogostejši vzrok za nerutinske veterinarske obiske psov v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Čeprav je akutna driska po navadi samoomejujoča, predstavlja poslabšano zdravstveno stanje psa vir stresa in nevšečnosti za lastnika ter potencialno nevarnost zoonoz.

V nedavni študiji psov z akutno drisko v Združenem kraljestvu sta bila najpogostejša pristopa k zdravljenju akutne driske sprememba prehrane (66 % primerov) in protimikrobno zdravljenje (63 % primerov). Prejšnje študije so poročale, da je do 71 % psov z akutno drisko zdravljenih s protimikrobnimi zdravili, kljub naraščajočim dokazom, da takšno zdravljenje ni učinkovito pri psih s hemoragično ali nekomplicirano akutno drisko. Posledično zdravljenje akutne driske predstavlja precejšen delež uporabe protimikrobnih zdravil v veterinarski praksi.

Nedavni dokazi kažejo, da je fekalni mikrobiom pri psih z akutno drisko spremenjen, kar izpostavlja modulacijo mikrobioma kot potencialni terapevtski poseg. Probiotiki in prebiotiki so opredeljeni kot živi mikroorganizmi, ki koristijo zdravju gostitelja, če so zaužiti v ustreznih količinah, oziroma snovi, ki selektivno spodbujajo rast zdravju koristnih mikroorganizmov. V pretežno in vitro, ex vivo in študijah na glodavcih je bilo dokazano, da probiotiki in prebiotiki zavirajo rast gastrointestinalnih patogenov, izboljšujejo delovanje gastrointestinalne bariere in ugodno modulirajo imunski sistem. Na področju humane in veterinarske medicine je vedno več dokazov o terapevtskem potencialu probiotikov in prebiotikov pri zdravljenju in preprečevanju akutne driske.

Cilj študije, ki je vključevala 148 lastniških psov je bil opredeliti učinek komercialno dostopne probiotične paste za zaustavljanje driske (anti-diarrheal probiotic paste, v nadaljevanju ADPP), ki vsebuje E. faecium 4b1707 (Pro-Kolin Advanced), na klinični izid psov z akutno drisko (ki po oceni veterinarja niso potrebovali intervencije z zdravili). Natančneje, skušali so ugotoviti, ali je bil dodatek paste Pro-Kolin Advanced povezan s krajšim trajanjem akutne driske in zmanjšanjem števila psov, ki potrebujejo dodatno veterinarsko intervencijo.


Dvojno slepa, s placebom nadzorovana, randomizirana, multicentrična klinična terenska študija je potekala na 14 veterinarskih ustanovah v Združenem Kraljestvu in na Irskem.

Študijska populacija je bila izbrana tako, da predstavlja populacijo hišnih psov, ki obiščejo veterinarsko kliniko zaradi akutne, nespecifične driske. Vsi psi so prejeli enako predpisano lahko prebavljivo dieto ter dodatek v tubi (naključno dodeljena pasta s placebom ali Pro-Kolin Advanced) z navodili za doziranje 3x dnevno.

Driska je pri večini psov v obeh zdravljenih skupinah ponehala v 72 urah po vključitvi in z izjemo 11 psov, ki so bili izločeni zaradi poslabšanja ali odsotnosti izboljšanja, je driska pri vseh psih izzvenela v 7 dneh. Obe terapevtski skupini sta bili na začetku študije primerljivi glede na svojo demografsko raznolikost, resnost kliničnih znakov in sprejemanje izdelka. Pro-Kolin Advanced je povzročil statistično pomembno skrajšanje trajanja driske za 15 ur, kar je sicer vprašljivega kliničnega pomena. Vendar pa je pokazal tudi bolj prepričljivo klinično korist pri zmanjšanju potrebe po dodatni veterinarski intervenciji (zdravljenje z zdravili kot so antibiotiki, antiemetiki, itd) ob zdravljenju akutne driske s 15% (placebo skupina) na 4% (Pro-Kolin Advanced).

Slika 1:

Pogostnost psov, ki potrebujejo dodatno veterinarsko pomoč pri zdravljenju z ADPP ali placebom zaradi akutne nezapletene driske. Opozoriti je treba, da je 3,5 % (2/57) psov z akutno drisko prejelo dodatno medicinsko intervencijo v skupini ADPP (Pro-Kolin Advanced) v primerjavi s 14,8 % (9/61) v skupini s placebom (P = 04). ADPP, probiotična pasta za zaustavljanje driske; * p ≤ 0,1

Čeprav je bila klinična korist dodatka paste Pro-Kolin Advanced na splošno razmeroma majhna, ponuja takšen dodatek prednost pred drugimi načini zdravljenja, ki se običajno uporabljajo za obvladovanje akutne driske, kot so protimikrobna zdravila in sprememba prehrane, za katere ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti. Avtorji študije zaključujejo, da je zdravljenje s Pro-Kolin Advanced v primerjavi s placebom pri psih z akutno, nekomplicirano drisko povzročilo skrajšanje trajanja driske in zmanjšanje potrebe po dodatni veterinarski intervenciji zaradi poslabšanja ali odsotnosti izboljšanja.

Izdelek Pro-Kolin Advanced je sedaj na voljo tudi v Sloveniji.  Na voljo je v aplikatorju s 30 ml paste.

Dnevni odmerek, glede na telesno težo psa:

  • do 5 kg 2 ml 2x dnevno;
  • 5-15 kg: 3 ml 2x dnevno;
  • 15-30 kg: 5 ml dvakrat dnevno;
  • nad 30 kg: 7 ml 2x dnevno.

Uporaba do izboljšanja znakov oz. po nasvetu veterinarja. Odvisno od kliničnih znakov se lahko daje tudi 3x dnevno.

Sestava: sojino olje, indijski trpotec, pektin, Preplex® prebiotik (fruktooligosaharid), beta glukani, dekstroza. Dodatki: Tehnološki dodatki: Bentonit montmorilonit 170000 mg/kg, Preplex® prebiotik – akacija (arabski gumi), kaolin. Stabilizatorji črevesne flore –  Enterococcus faecium (DSM 10663/NCIMB 10415) 4b1707  2 x 1011 CFU/kg; 2 x 108 CFU/g. Senzorni dodatki: mešanica umetnih okusov 820 mg/kg. Analitska sestava: surovi pepel 20,1%, surova vlakna 0,3%, surova olja in maščobe 48,8%, surove beljakovine 1,4%, pepel topen v HCl 16,6%.

Izdelek je primeren le za pse.

Povezava do izdelka: PRO-KOLIN ADVANCED – Melisasi

Celotno študijo si lahko ogledate tukaj: Efficacy of an orally administered anti‐diarrheal probiotic paste (Pro‐Kolin Advanced) in dogs with acute diarrhea: A randomized, placebo‐controlled, double‐blinded clinical study - Nixon - 2019 - Journal of Veterinary Internal Medicine - Wiley Online Library

Dodatne informacije in naročila:

Za vprašanja in naročila smo vam z veseljem na voljo.

MELISA 070 624 001 (Nataša), [email protected]
070 333 310 (Alenka), [email protected]
070 613 969 (Anja), [email protected]Sorodni članki

BIOPROTECT ULTRA

Podpora pri kroničnih črevesnih obolenjih

BIOPROTECT ULTRA je nov prehranski dodatek, ki psom vseh starosti nudi podporo pri kroničnih črevesnih obolenjih
preberi več

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Ekipa Melisa Veterine vas vabi k udeležbi na webinarju z dr. Chiaro Noli z naslovom  Topical therapy of atopic dermatitis
preberi več

Vetoskin Ultra

Vetoskin Ultra

Melisa Veterina vam predstavlja prvi prehranski dodatek nove Vet Expert Ultra linije
preberi več

VetExpert Neuro Support

Inovativna podpora za živčevje

Psi in mačke imajo živčni sistem, podoben človeškemu, in tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri njih pride do poškodb in poslabšanja možganov, hrbtenjače, vretenc in perifernih živcev
preberi več

STIMUDERM ULTRA

POJAV ALOPECIJE PRI PSIH – simptom določene bolezni ali le estetski problem?

Prekomerno izpadanje dlake pri psih je lahko resna skrbi za lastnike štirinožnih prijateljev. Izpadanje je lahko samo faza naravne menjave dlake, za nenormalno izpadanje pa obstaja več različnih razlogov, med drugim tudi resno bolezensko stanje
preberi več

FETCH TAG

Pametni obesek FETCH TAG za pasjo ali mačjo ovratnico

Melisa Veterina vam predstavlja obesek FETCH TAG s QR kodo, za mačjo ali pasjo ovratnico
preberi več

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Hit tega poletja! Izotonično prebiotični napitki za pse in mačke – obvezna oprema za vse aktivne, dopustniške in izbirčne »tačke«!
preberi več

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več