Pro-Kolin Advanced kot pomoč pri zdravljenju akutne driske pri psih

(04.12.2022) POVZETEK ŠTUDIJE - Akutna driska je najpogostejši vzrok za nerutinske veterinarske obiske psov v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Čeprav je akutna driska po navadi samoomejujoča, predstavlja poslabšano zdravstveno stanje psa vir stresa in nevšečnosti za lastnika ter potencialno nevarnost zoonoz.

V nedavni študiji psov z akutno drisko v Združenem kraljestvu sta bila najpogostejša pristopa k zdravljenju akutne driske sprememba prehrane (66 % primerov) in protimikrobno zdravljenje (63 % primerov). Prejšnje študije so poročale, da je do 71 % psov z akutno drisko zdravljenih s protimikrobnimi zdravili, kljub naraščajočim dokazom, da takšno zdravljenje ni učinkovito pri psih s hemoragično ali nekomplicirano akutno drisko. Posledično zdravljenje akutne driske predstavlja precejšen delež uporabe protimikrobnih zdravil v veterinarski praksi.

Nedavni dokazi kažejo, da je fekalni mikrobiom pri psih z akutno drisko spremenjen, kar izpostavlja modulacijo mikrobioma kot potencialni terapevtski poseg. Probiotiki in prebiotiki so opredeljeni kot živi mikroorganizmi, ki koristijo zdravju gostitelja, če so zaužiti v ustreznih količinah, oziroma snovi, ki selektivno spodbujajo rast zdravju koristnih mikroorganizmov. V pretežno in vitro, ex vivo in študijah na glodavcih je bilo dokazano, da probiotiki in prebiotiki zavirajo rast gastrointestinalnih patogenov, izboljšujejo delovanje gastrointestinalne bariere in ugodno modulirajo imunski sistem. Na področju humane in veterinarske medicine je vedno več dokazov o terapevtskem potencialu probiotikov in prebiotikov pri zdravljenju in preprečevanju akutne driske.

Cilj študije, ki je vključevala 148 lastniških psov je bil opredeliti učinek komercialno dostopne probiotične paste za zaustavljanje driske (anti-diarrheal probiotic paste, v nadaljevanju ADPP), ki vsebuje E. faecium 4b1707 (Pro-Kolin Advanced), na klinični izid psov z akutno drisko (ki po oceni veterinarja niso potrebovali intervencije z zdravili). Natančneje, skušali so ugotoviti, ali je bil dodatek paste Pro-Kolin Advanced povezan s krajšim trajanjem akutne driske in zmanjšanjem števila psov, ki potrebujejo dodatno veterinarsko intervencijo.


Dvojno slepa, s placebom nadzorovana, randomizirana, multicentrična klinična terenska študija je potekala na 14 veterinarskih ustanovah v Združenem Kraljestvu in na Irskem.

Študijska populacija je bila izbrana tako, da predstavlja populacijo hišnih psov, ki obiščejo veterinarsko kliniko zaradi akutne, nespecifične driske. Vsi psi so prejeli enako predpisano lahko prebavljivo dieto ter dodatek v tubi (naključno dodeljena pasta s placebom ali Pro-Kolin Advanced) z navodili za doziranje 3x dnevno.

Driska je pri večini psov v obeh zdravljenih skupinah ponehala v 72 urah po vključitvi in z izjemo 11 psov, ki so bili izločeni zaradi poslabšanja ali odsotnosti izboljšanja, je driska pri vseh psih izzvenela v 7 dneh. Obe terapevtski skupini sta bili na začetku študije primerljivi glede na svojo demografsko raznolikost, resnost kliničnih znakov in sprejemanje izdelka. Pro-Kolin Advanced je povzročil statistično pomembno skrajšanje trajanja driske za 15 ur, kar je sicer vprašljivega kliničnega pomena. Vendar pa je pokazal tudi bolj prepričljivo klinično korist pri zmanjšanju potrebe po dodatni veterinarski intervenciji (zdravljenje z zdravili kot so antibiotiki, antiemetiki, itd) ob zdravljenju akutne driske s 15% (placebo skupina) na 4% (Pro-Kolin Advanced).

Slika 1:

Pogostnost psov, ki potrebujejo dodatno veterinarsko pomoč pri zdravljenju z ADPP ali placebom zaradi akutne nezapletene driske. Opozoriti je treba, da je 3,5 % (2/57) psov z akutno drisko prejelo dodatno medicinsko intervencijo v skupini ADPP (Pro-Kolin Advanced) v primerjavi s 14,8 % (9/61) v skupini s placebom (P = 04). ADPP, probiotična pasta za zaustavljanje driske; * p ≤ 0,1

Čeprav je bila klinična korist dodatka paste Pro-Kolin Advanced na splošno razmeroma majhna, ponuja takšen dodatek prednost pred drugimi načini zdravljenja, ki se običajno uporabljajo za obvladovanje akutne driske, kot so protimikrobna zdravila in sprememba prehrane, za katere ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti. Avtorji študije zaključujejo, da je zdravljenje s Pro-Kolin Advanced v primerjavi s placebom pri psih z akutno, nekomplicirano drisko povzročilo skrajšanje trajanja driske in zmanjšanje potrebe po dodatni veterinarski intervenciji zaradi poslabšanja ali odsotnosti izboljšanja.

Izdelek Pro-Kolin Advanced je sedaj na voljo tudi v Sloveniji.  Na voljo je v aplikatorju s 30 ml paste.

Dnevni odmerek, glede na telesno težo psa:

  • do 5 kg 2 ml 2x dnevno;
  • 5-15 kg: 3 ml 2x dnevno;
  • 15-30 kg: 5 ml dvakrat dnevno;
  • nad 30 kg: 7 ml 2x dnevno.

Uporaba do izboljšanja znakov oz. po nasvetu veterinarja. Odvisno od kliničnih znakov se lahko daje tudi 3x dnevno.

Sestava: sojino olje, indijski trpotec, pektin, Preplex® prebiotik (fruktooligosaharid), beta glukani, dekstroza. Dodatki: Tehnološki dodatki: Bentonit montmorilonit 170000 mg/kg, Preplex® prebiotik – akacija (arabski gumi), kaolin. Stabilizatorji črevesne flore –  Enterococcus faecium (DSM 10663/NCIMB 10415) 4b1707  2 x 1011 CFU/kg; 2 x 108 CFU/g. Senzorni dodatki: mešanica umetnih okusov 820 mg/kg. Analitska sestava: surovi pepel 20,1%, surova vlakna 0,3%, surova olja in maščobe 48,8%, surove beljakovine 1,4%, pepel topen v HCl 16,6%.

Izdelek je primeren le za pse.

Povezava do izdelka: PRO-KOLIN ADVANCED – Melisasi

Celotno študijo si lahko ogledate tukaj: Efficacy of an orally administered anti‐diarrheal probiotic paste (Pro‐Kolin Advanced) in dogs with acute diarrhea: A randomized, placebo‐controlled, double‐blinded clinical study - Nixon - 2019 - Journal of Veterinary Internal Medicine - Wiley Online Library

Dodatne informacije in naročila:

Za vprašanja in naročila smo vam z veseljem na voljo.

MELISA 070 624 001 (Nataša), natasa@melisasi.si
070 333 310 (Alenka), alenka@melisasi.si
070 613 969 (Anja), anja@melisasi.siSorodni članki

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več

ANIMA STRATH

ANIMA STRATH - 100% naraven prehranski dodatek proizveden v Švici

Melisa Veterina vam predstavlja edinstven, naraven, preverjeno učinkovit ter okusen sirup z mnogimi dobrodejnimi učinki na zdravje živali
preberi več

Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

PREDAVANJE: Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

Melisa Veterina vas vabi na brezplačno spletno predavanje o potencialih konoplje za uporabo v veterinarski medicini in kako jo lahko izkoristimo za podporo zdravja živali
preberi več

O-MAX

O-MAX - nov trajnostni vir omega 3 maščobnih kislin

Psi in mačke s suho in srbečo kožo so redni obiskovalci veterinarske ambulante skozi celo leto
preberi več

Anogenitalni predel zamazan z blatom

Driska pri kuncih

Objavljamo kratek povzetek prispevka o vzrokih, diagnostiki in možnostih zdravljenja driske pri kuncih, ki ga je sestavila Anja Završnik, dr.vet.med., članica ekipe Melisa veterina d.o.o.
preberi več

Cobalaplex

COBALAPLEX – inovativno peroralno nadomeščanje vitamina B12

Ekipa Melisa Veterina d.o.o. vam z veseljem vam sporoča, da so nedavno v svojo ponudbo dodali blagovno znamko Protexin
preberi več

Endogeni kanabinoidni sistem pri živalih; Vir slike: iStock/Vanessa Nunes

Endogeni kanabinoidni sistem pri živalih – 2.del

Objavljamo 2. del prispevka o endokanabinoidnem sistemu v telesu in uporabi kanabinoidov pri živalih.
preberi več

PEA kapsule

Zdravljenje kožnih obolenj pri živalih

Melisa Veterina vam predstavlja članek o palmitoiletanolamid (PEA) pri zdravljenju kožnih obolenj pri živalih
preberi več

Znanost

novice

mednarodno