Pomen vitamina B12 v organizmu

(08.06.2017) Sodeluje v metabolizmu vsake celice v organizmu. Igra ključno vlogo pri sintezi in formiranju DNK, pri nastajanju rdečih krvničk in možganskih funkcijah.

Proizvajanje vitamina B12

Vitamina B12 živali in rastline ne morejo proizvajati, proizvajajo ga lahko le določene bakterije. Rastlinojede živali so zato odvisne od absorpcije vitamina B-12, ki ga proizvajajo bakterije v njihovem črevesju, mesojede živali pa so v tem smislu odvisne od hrane živalskega izvora, saj so zaradi zmanjšanega selektivnega pritiska v evoluciji izgubile sposobnost proizvodnje v črevesju.

Absorpcija in distribucija vitamina B12

Vitamin B12 je v hrani vezan na beljakovine. V želodcu se nato zaradi vpliva želodčne kisline in encimov trebušne slinavke, ki razgrajujejo beljakovine, sprosti v prosto obliko in se veže na  t.i. intrinzični faktor (IF), ki pri psih nastaja v želodcu in trebušni slinavki, pri mačkah pa samo v trebušni slinavki.

Nastane kobalamin-IF kompleks, ki je odporen na proteolitične encime, potuje do zadnjega dela tankega črevesja, kjer specifični receptorji na črevesni sluznici vežejo kobalamin-IF kompleks in tako omogočijo vitaminu, da se absorbira. Kobalamin-IF kompleks vstopi v sluznične celice tankega črevesja, kjer se IF razgradi, vitamin B12 pa se veže na drug prenosni protein, transkobalamin (TC) II (nastane kobalamin-TC II kompleks).

Kobalamin-TC II kompleks se nato prenese v kri, po kateri potuje do jeter, kostnega mozga in drugih organov. Celice do prostega vitamina B12 pridejo tako, da se kobalamin-TC II kompleks veže na receptor na celici, celica ga »poje«, nato pa se s pomočjo lizosomov vitamin B12 sprosti iz kompleksa. Vitamin B12 šele takrat postane uporaben.

V primeru, da ni zadostne proizvodnje intrinzičnega faktorja, se ves vitamin B12 razgradi, še preden doseže ciljne celice.


Kdaj posumimo na deficit vitamina B12?

Pri psih in mačkah diagnosticiranih z:

EPI ( eksokrini pankreatitis), z IBD ( vnetno črevesno obolenje), SIBO ( prekomerna razrast bakterij v tankem črevesju), diabetesom, hipertiroidizmom, genetsko pri pasmah psov– border coli, beagle in veliki šnaucer

Znaki deficita B12- hujšanje, driska, bruhanje, zaostajanje v rasti pri mladičkih, neregenerativna megaloblastna anemija, nevrološke motnje, …

Terapija je s subkutanimi injekcijami vitamina B12 ali peroralno z dodatkom vitamina B12, vezanega na intrinzični faktor.

Chemeyes B12 z intrinzičnim faktorjem za pse in mačke

Chemeyes B12

Sestava: 1 bela, želatinozna kapsula vsebuje: 800 µg folata kot folne kisline, 1000 µg vitamina B12 kot metilkobalamina, intrinzični faktor.  
Doziranje:  Psi in mačke -  1 kapsula na dan s hrano
Pakiranje: 100 kapsul

Chemeyes B12 z intrinzičnim faktorjem za pse in mačke

Dodatne informacije in naročila na:

Melisa veterina d.o.o. Melisa veterina d.o.o.
031 398 609 (Alenka)
[email protected]

Sorodni članki

BIOPROTECT ULTRA

Podpora pri kroničnih črevesnih obolenjih

BIOPROTECT ULTRA je nov prehranski dodatek, ki psom vseh starosti nudi podporo pri kroničnih črevesnih obolenjih
preberi več

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Webinar Topical therapy of atopic dermatitis

Ekipa Melisa Veterine vas vabi k udeležbi na webinarju z dr. Chiaro Noli z naslovom  Topical therapy of atopic dermatitis
preberi več

Vetoskin Ultra

Vetoskin Ultra

Melisa Veterina vam predstavlja prvi prehranski dodatek nove Vet Expert Ultra linije
preberi več

VetExpert Neuro Support

Inovativna podpora za živčevje

Psi in mačke imajo živčni sistem, podoben človeškemu, in tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri njih pride do poškodb in poslabšanja možganov, hrbtenjače, vretenc in perifernih živcev
preberi več

STIMUDERM ULTRA

POJAV ALOPECIJE PRI PSIH – simptom določene bolezni ali le estetski problem?

Prekomerno izpadanje dlake pri psih je lahko resna skrbi za lastnike štirinožnih prijateljev. Izpadanje je lahko samo faza naravne menjave dlake, za nenormalno izpadanje pa obstaja več različnih razlogov, med drugim tudi resno bolezensko stanje
preberi več

FETCH TAG

Pametni obesek FETCH TAG za pasjo ali mačjo ovratnico

Melisa Veterina vam predstavlja obesek FETCH TAG s QR kodo, za mačjo ali pasjo ovratnico
preberi več

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Hit tega poletja! Izotonično prebiotični napitki za pse in mačke – obvezna oprema za vse aktivne, dopustniške in izbirčne »tačke«!
preberi več

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več