Pomen vitamina B12 v organizmu

(08.06.2017) Sodeluje v metabolizmu vsake celice v organizmu. Igra ključno vlogo pri sintezi in formiranju DNK, pri nastajanju rdečih krvničk in možganskih funkcijah.

Proizvajanje vitamina B12

Vitamina B12 živali in rastline ne morejo proizvajati, proizvajajo ga lahko le določene bakterije. Rastlinojede živali so zato odvisne od absorpcije vitamina B-12, ki ga proizvajajo bakterije v njihovem črevesju, mesojede živali pa so v tem smislu odvisne od hrane živalskega izvora, saj so zaradi zmanjšanega selektivnega pritiska v evoluciji izgubile sposobnost proizvodnje v črevesju.

Absorpcija in distribucija vitamina B12

Vitamin B12 je v hrani vezan na beljakovine. V želodcu se nato zaradi vpliva želodčne kisline in encimov trebušne slinavke, ki razgrajujejo beljakovine, sprosti v prosto obliko in se veže na  t.i. intrinzični faktor (IF), ki pri psih nastaja v želodcu in trebušni slinavki, pri mačkah pa samo v trebušni slinavki.

Nastane kobalamin-IF kompleks, ki je odporen na proteolitične encime, potuje do zadnjega dela tankega črevesja, kjer specifični receptorji na črevesni sluznici vežejo kobalamin-IF kompleks in tako omogočijo vitaminu, da se absorbira. Kobalamin-IF kompleks vstopi v sluznične celice tankega črevesja, kjer se IF razgradi, vitamin B12 pa se veže na drug prenosni protein, transkobalamin (TC) II (nastane kobalamin-TC II kompleks).

Kobalamin-TC II kompleks se nato prenese v kri, po kateri potuje do jeter, kostnega mozga in drugih organov. Celice do prostega vitamina B12 pridejo tako, da se kobalamin-TC II kompleks veže na receptor na celici, celica ga »poje«, nato pa se s pomočjo lizosomov vitamin B12 sprosti iz kompleksa. Vitamin B12 šele takrat postane uporaben.

V primeru, da ni zadostne proizvodnje intrinzičnega faktorja, se ves vitamin B12 razgradi, še preden doseže ciljne celice.


Kdaj posumimo na deficit vitamina B12?

Pri psih in mačkah diagnosticiranih z:

EPI ( eksokrini pankreatitis), z IBD ( vnetno črevesno obolenje), SIBO ( prekomerna razrast bakterij v tankem črevesju), diabetesom, hipertiroidizmom, genetsko pri pasmah psov– border coli, beagle in veliki šnaucer

Znaki deficita B12- hujšanje, driska, bruhanje, zaostajanje v rasti pri mladičkih, neregenerativna megaloblastna anemija, nevrološke motnje, …

Terapija je s subkutanimi injekcijami vitamina B12 ali peroralno z dodatkom vitamina B12, vezanega na intrinzični faktor.

Chemeyes B12 z intrinzičnim faktorjem za pse in mačke

Chemeyes B12

Sestava: 1 bela, želatinozna kapsula vsebuje: 800 µg folata kot folne kisline, 1000 µg vitamina B12 kot metilkobalamina, intrinzični faktor.  
Doziranje:  Psi in mačke -  1 kapsula na dan s hrano
Pakiranje: 100 kapsul

Chemeyes B12 z intrinzičnim faktorjem za pse in mačke

Dodatne informacije in naročila na:

Melisa veterina d.o.o. Melisa veterina d.o.o.
031 398 609 (Alenka)
alenka@melisasi.si

Sorodni članki

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več

ANIMA STRATH

ANIMA STRATH - 100% naraven prehranski dodatek proizveden v Švici

Melisa Veterina vam predstavlja edinstven, naraven, preverjeno učinkovit ter okusen sirup z mnogimi dobrodejnimi učinki na zdravje živali
preberi več

Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

PREDAVANJE: Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

Melisa Veterina vas vabi na brezplačno spletno predavanje o potencialih konoplje za uporabo v veterinarski medicini in kako jo lahko izkoristimo za podporo zdravja živali
preberi več

O-MAX

O-MAX - nov trajnostni vir omega 3 maščobnih kislin

Psi in mačke s suho in srbečo kožo so redni obiskovalci veterinarske ambulante skozi celo leto
preberi več

Pro-Kolin

Pro-Kolin Advanced kot pomoč pri zdravljenju akutne driske pri psih

POVZETEK ŠTUDIJE - Akutna driska je najpogostejši vzrok za nerutinske veterinarske obiske psov v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike
preberi več

Anogenitalni predel zamazan z blatom

Driska pri kuncih

Objavljamo kratek povzetek prispevka o vzrokih, diagnostiki in možnostih zdravljenja driske pri kuncih, ki ga je sestavila Anja Završnik, dr.vet.med., članica ekipe Melisa veterina d.o.o.
preberi več

Cobalaplex

COBALAPLEX – inovativno peroralno nadomeščanje vitamina B12

Ekipa Melisa Veterina d.o.o. vam z veseljem vam sporoča, da so nedavno v svojo ponudbo dodali blagovno znamko Protexin
preberi več

Endogeni kanabinoidni sistem pri živalih; Vir slike: iStock/Vanessa Nunes

Endogeni kanabinoidni sistem pri živalih – 2.del

Objavljamo 2. del prispevka o endokanabinoidnem sistemu v telesu in uporabi kanabinoidov pri živalih.
preberi več

Znanost

novice

mednarodno