Pomen vitamina B12 v organizmu

(08.06.2017) Sodeluje v metabolizmu vsake celice v organizmu. Igra ključno vlogo pri sintezi in formiranju DNK, pri nastajanju rdečih krvničk in možganskih funkcijah.

Proizvajanje vitamina B12

Vitamina B12 živali in rastline ne morejo proizvajati, proizvajajo ga lahko le določene bakterije. Rastlinojede živali so zato odvisne od absorpcije vitamina B-12, ki ga proizvajajo bakterije v njihovem črevesju, mesojede živali pa so v tem smislu odvisne od hrane živalskega izvora, saj so zaradi zmanjšanega selektivnega pritiska v evoluciji izgubile sposobnost proizvodnje v črevesju.

Absorpcija in distribucija vitamina B12

Vitamin B12 je v hrani vezan na beljakovine. V želodcu se nato zaradi vpliva želodčne kisline in encimov trebušne slinavke, ki razgrajujejo beljakovine, sprosti v prosto obliko in se veže na  t.i. intrinzični faktor (IF), ki pri psih nastaja v želodcu in trebušni slinavki, pri mačkah pa samo v trebušni slinavki.

Nastane kobalamin-IF kompleks, ki je odporen na proteolitične encime, potuje do zadnjega dela tankega črevesja, kjer specifični receptorji na črevesni sluznici vežejo kobalamin-IF kompleks in tako omogočijo vitaminu, da se absorbira. Kobalamin-IF kompleks vstopi v sluznične celice tankega črevesja, kjer se IF razgradi, vitamin B12 pa se veže na drug prenosni protein, transkobalamin (TC) II (nastane kobalamin-TC II kompleks).

Kobalamin-TC II kompleks se nato prenese v kri, po kateri potuje do jeter, kostnega mozga in drugih organov. Celice do prostega vitamina B12 pridejo tako, da se kobalamin-TC II kompleks veže na receptor na celici, celica ga »poje«, nato pa se s pomočjo lizosomov vitamin B12 sprosti iz kompleksa. Vitamin B12 šele takrat postane uporaben.

V primeru, da ni zadostne proizvodnje intrinzičnega faktorja, se ves vitamin B12 razgradi, še preden doseže ciljne celice.


Kdaj posumimo na deficit vitamina B12?

Pri psih in mačkah diagnosticiranih z:

EPI ( eksokrini pankreatitis), z IBD ( vnetno črevesno obolenje), SIBO ( prekomerna razrast bakterij v tankem črevesju), diabetesom, hipertiroidizmom, genetsko pri pasmah psov– border coli, beagle in veliki šnaucer

Znaki deficita B12- hujšanje, driska, bruhanje, zaostajanje v rasti pri mladičkih, neregenerativna megaloblastna anemija, nevrološke motnje, …

Terapija je s subkutanimi injekcijami vitamina B12 ali peroralno z dodatkom vitamina B12, vezanega na intrinzični faktor.

Chemeyes B12 z intrinzičnim faktorjem za pse in mačke

Chemeyes B12

Sestava: 1 bela, želatinozna kapsula vsebuje: 800 µg folata kot folne kisline, 1000 µg vitamina B12 kot metilkobalamina, intrinzični faktor.  
Doziranje:  Psi in mačke -  1 kapsula na dan s hrano
Pakiranje: 100 kapsul

Chemeyes B12 z intrinzičnim faktorjem za pse in mačke

Dodatne informacije in naročila na:

Melisa veterina d.o.o. Melisa veterina d.o.o.
031 398 609 (Alenka)
alenka@melisasi.si

Sorodni članki

Pulmo Alfa

Naravna podpora pri zdravljenju kašlja psov in mačk

Ekipa podjetja Melisa Veterina d.o.o. vam predstavlja sirup za pse in mačke ter žvečljive tablete za pse iz naravnih sestavin za podporno terapijo pri zdravljenju kužnega kašlja
preberi več

Kamni kalcijevega oksalata; Vir slike: Alfavet GmbH

Kamni kalcijevega oksalata

Prispevek kolegice dr. Metke Šimundić, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk
preberi več

UrinoVET

UrinoVET Cat Dilution za topljenje struvitov pri mačkah

Prehranski dodatek je v obliki ’twist off’ kapsul – za preprost način odpiranja kapsule in vnosa
preberi več

Probiotiki Digest–Pro za pse in mačke

Probiotiki Digest–Pro za pse in mačke

Melisa Veterina d.o.o. vam predstavlja probiotike za zdravo prebavo psov in mačk
preberi več

Gastro pharma

Naravno zdravljenje želodčne sluznice pri psih in mačkah

Učinkovit naravni pripravek, brez stranskh učinkov, ki zmanjša izločanje želodčne kisline, ščiti sluznico želodca, požiralnika in dvanajstnika ter jo obnavlja in vpliva na imunski sistem. Ugodno deluje na bolečine v želodcu
preberi več

Struvitni kamni  pri psih in mačkah

Struvitni kamni  pri psih in mačkah

Prispevek kolegice dr. Metke Šimundić, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk
preberi več

Cistinurija pri psu

Cistinurija pri psu 

Prispevek avtorice dr. Metke Šimundić, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk
preberi več

Strokovni seminar o krvodajalstvu in transfuziologiji v veterinarski medicini

ODPOVEDANA predavanja Veterinarska klinična praksa o krvodajalstvu in transfuziologiji v veterinarski medicini

Žal vam sporočamo, da je sobotni seminar na temo Transfuzije zaradi bolezni predavateljice odpovedan
preberi več