Pomen elektrolitskega ravnovesja v organizmu govedi

(30.06.2015) Minerali so najbolj pomembni sestavni del pri vseh bioloških funkcijah v organizmu živali, zaradi česar je nujnega pomena, da se v telesu nenehno ohranja fiziološko elektrolitsko ravnovesje!

Minerali so najbolj pomembni sestavni del pri vseh bioloških funkcijah

Minerali so najbolj pomembni sestavni del pri vseh bioloških funkcijah Minerali so bolj pomembni sestavni del pri vseh bioloških funkcijah v organizmu živali, kot katera koli druga hranila. Te funkcije vključujejo:

  • pravilna razporeditev genetskega materiala
  • uravnoteženi encimski sistemi v celicah                                                       
  • osmotsko ravnotežje
  • razstrupljanje
  • kislinsko-bazično ravnovesje
  • pravilna struktura tkiv

Natrij, kalij, klor, žveplo in bikarbonati

Natrij, kalij, klor, žveplo in bikarbonati tvorijo ione, ki so ali kationi (+) ali anioni (-). Enačba tvori ravnovesje prehranskih elektrolitov, upravljanje ravnovesja prehranskih elektrolitov pa je ključni dejavnik pri maksimiranju zmogljivosti v proizvodno »omejenem« okolju in jih je potrebno optimalno regulirati.

Kislinsko-bazno ravnovesje

Vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnovesja je bistvenega pomena za življenje. Encimski sistemi, presnovne funkcije in optimalno delovanje organizma so odvisni od ravnovesja elektrolitov. pH krvi se vzdržuje v območju 7,3-7,5 omogočeno z varovalnim puferskim sistemom, ki temelji predvsem na HCO3 - (bikarbonatni ion). Zasoplo dihanje je pomembna reakcija organizma v prizadevanjih, da se ohladi z izhlapevanjem zaradi izgube vode iz pljuč. Posledica je presnovna alkaloza zaradi hitre izgube CO2. Poveča se žeja pri živali, izloči se več urina in z njim ključni elektroliti. Zatorej je nujno neprestano nadomeščanje natrija, kalija in bikarbonata.

Minerali so najbolj pomembni sestavni del pri vseh bioloških funkcijah Če govedo v vročini nima možnosti senčnega prostora, se poveča izguba kalija preko kože za 500%. Izgubo kalija preko kože in izgubo natrija iz urina, skupaj z njunim znižanim vnosom v suhi snovi, vodijo do občutno znižanega ravnovesja elektrolitov.

 Povečanje skupnega prehranskega vnosa elektrolitov z nadomeščanjem natrija in kalija, izboljša povprečno dnevno pridobivanja teže pri mladem govedu.

Voda je najpomembnejše hranilo za govedo. Vročinski stres poveča porabo vode za najmanj petkrat od normalnih potreb v zmernih vremenskih razmerah.

Daljša izpostavljenost živali vročinskemu stresu upočasni imunski odgovor organizma. Povišane vrednosti kortikosteroidov v krvi zmanjšajo aktivnost in število limfocitov v krvi.

ELECTROSOL ORAL in ELECTROMIX WS prašek

Sta dobro uravnotežena kombinacija dekstroze in elektrolitov, ki hitro in učinkovito vzpostavita normalno stanje elektrolitov in izgubljenih tekočin ter odpravita kislinsko-bazno neravnovesje. Dekstroza in glicin zagotavljata energijo in povečujeta absorpcijo natrija v črevesju.

  • Hitro nadomesti izgubljene elektrolite.
  • Odpravi kislinsko – bazno neravnovesje.
  • Preventiva pri dehidraciji.
  • Pomoč pri hitrejšem okrevanju dehidriranih živali po driski.

ELECTROMIX WS

ELECTROMIX WS je vodotopni prašek v pakiranju 100gr namenjen za uporabo pri prežvekovalcih, perutnini in prašičih.

Sestava na 1 g:
Dekstroza 558 mg, natrijev klorid 108 mg, glicin 80 mg, natrijev di-hidrogen fosfat 50 mg, kalijev klorid 40 mg, citronska kislina 8 mg, holin klorid 2,5 mg, natrijev citrat 2 mg.

Uporaba: Raztopiti v pitni vodi.

Teleta, govedo, koze, ovce in prašiči: 2x dnevno 40 g na 1 liter vode za pitje 2-4 dni.

Perutnina: 1 kg na 1000- 1500 litrov pitne vode pitne vode 2-4 dni.

ELECTROSOL ORAL

ELECTROSOL ORAL v pakiranju 1 liter je namenjen za uporabo pri prežvekovalcih, perutnini in prašičih. Odmerja se preprosto in sicer vmešan v pitno vodo.

Teleta, govedo, koze, ovce in prašiči: dvakrat na dan 50 ml/ 1liter pitne vode 2-4 dni.

Perutnina: 1 liter na 750 do 1000 litrov pitne vode 2-4 dni.

Interchemie werken 'De Adelaar' BV, Nizozemska
Proizvajalec: Interchemie werken "De Adelaar" BV, Nizozemska

Zastopnik: Melisa Veterina d.o.o.

Za dodatne informacije obiščite spletno trgovino www.melisasi.si ali kontaktirajte zastopnico na 031 398 609 (Alenka) oziroma na elektronski naslov [email protected]


Sorodni članki

VetExpert Neuro Support

Inovativna podpora za živčevje

Psi in mačke imajo živčni sistem, podoben človeškemu, in tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri njih pride do poškodb in poslabšanja možganov, hrbtenjače, vretenc in perifernih živcev
preberi več

STIMUDERM ULTRA

POJAV ALOPECIJE PRI PSIH – simptom določene bolezni ali le estetski problem?

Prekomerno izpadanje dlake pri psih je lahko resna skrbi za lastnike štirinožnih prijateljev. Izpadanje je lahko samo faza naravne menjave dlake, za nenormalno izpadanje pa obstaja več različnih razlogov, med drugim tudi resno bolezensko stanje
preberi več

FETCH TAG

Pametni obesek FETCH TAG za pasjo ali mačjo ovratnico

Melisa Veterina vam predstavlja obesek FETCH TAG s QR kodo, za mačjo ali pasjo ovratnico
preberi več

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Hit tega poletja! Izotonično prebiotični napitki za pse in mačke – obvezna oprema za vse aktivne, dopustniške in izbirčne »tačke«!
preberi več

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več

ANIMA STRATH

ANIMA STRATH - 100% naraven prehranski dodatek proizveden v Švici

Melisa Veterina vam predstavlja edinstven, naraven, preverjeno učinkovit ter okusen sirup z mnogimi dobrodejnimi učinki na zdravje živali
preberi več

Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

PREDAVANJE: Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

Melisa Veterina vas vabi na brezplačno spletno predavanje o potencialih konoplje za uporabo v veterinarski medicini in kako jo lahko izkoristimo za podporo zdravja živali
preberi več

O-MAX

O-MAX - nov trajnostni vir omega 3 maščobnih kislin

Psi in mačke s suho in srbečo kožo so redni obiskovalci veterinarske ambulante skozi celo leto
preberi več