COBALAPLEX – inovativno peroralno nadomeščanje vitamina B12

(17.10.2022) Ekipa Melisa Veterina d.o.o. vam z veseljem vam sporoča, da so nedavno v svojo ponudbo dodali blagovno znamko Protexin. Med prvimi izdelki, ki jih predstavljajo na našem tržišču je Cobalaplex – kapsule, ki vsebujejo kombinacijo kobalamina (vitamin B12) in folne kisline (vitamin B9) z dodatkom probiotika.

Cobalaplex je bil zasnovan za pomoč pri podpori zagotavljanju normalnih serumskih vrednosti kobalamina (vitamin B12) in folne kisline (vitamin B9) pri psih in mačkah.

Kobalamin (vitamin B12)

Kobalamin je v vodi topen vitamin, ki igra pomembno vlogo pri številnih fizioloških procesih vključno s celičnim metabolizmom, sintezo DNA, presnovo aminokislin, presnovo maščobnih kislin in formacijo eritrocitov. Glavni vir vitamina B12 za pse in mačke prihaja iz prehranskih virov, ki vključujejo nastanek kobalaminskih kompleksov s pomočjo gastričnih in pankreasnih intrinzičnih faktorjev, preden se končno absorbirajo s  pomočjo transporta preko specializiranih receptorjev v terminalnem ileumu. Na tej poti obstaja veliko potencialno motečih dejavnikov, ki lahko vodijo do hipokobalaminemije.

Psi in mačke s hipokobalaminemijo imajo pogosto znake gastrointestinalnih motenj, čeprav je težko določiti, če so slednje vzrok ali posledica pomanjkljivosti1.

Doktrina je narekovala, da naj bi vitamin B12 parenteralno nadomeščali v vseh primerih hipokobalaminemije2. Cobalaplex vsebuje visoko raven kobalamina, ki podprira vzdrževanje normalnih vrednosti serumskega kobalamina, saj se je izkazalo, da hipersuplementacija pomaga pri absorpcijskem mehanizmu neodvisnem od intrinzičnh faktorjev3.


Slika 1: Rezultati študije iz leta 2016, ki prikazuje učinke peroralnega dodajanja kobalamina pri 51 psih z diagnozo hipokobalaminemije3. Srednja vrednost je predstavljena z modro vodoravno črto.

Folna kislina (vitamin B9)

Folna kislina je sintetična oblika folata, še enega pomembnega v vodi topnega vitamina B, ki je nujen za sintezo in popravilo DNK, zato ima ključno vlogo pri delitvi in rasti celic. Kot rezultat imajo deleče celice, kot so eritrociti, levkociti in enterociti visoko potrebo po folni kislini.

Večino dnevnih potreb po vnosu folne kisline psi in mačke pridobijo iz prehrane in absorbirajo v proksimalnem tankem črevesju. Vendar pa so določene populacije črevesnih bakterij sposobne proizvodnje folne kisline, zato lahko gastrointestinalna disbioza vpliva na raven folata v serumu5.

Sinergijsko razmerje med kobalaminom in folno kislino

Folat in kobalamin imata sinergistično delovanje in sta kofaktorja v pomembnih celičnih presnovnih procesih. Eden izmed teh procesov je presnovna pot, ki pretvarja aminokislino metionina v cistein – to pa je nujen korak v proizvodnja esencialnega antioksidanta glutationa.


Slika 2: Če pride do pomanjkanja enega od teh vitaminov, potem je ta pot prekinjena, kar povzroči povišano koncentracijo homocisteina v serumu (hiperhomocisteinemija) in motnje v presnovni poti metionina6.

V nedavni študiji je bilo ugotovljeno, da ima 49% hipokobalaminemičnih psov sočasno serumske koncentracije folata nižje od normalnih vrednosti6


Slika 3: Rezultati študije iz leta 2017, ki kažejo na razširjenost sočasne hipokobalaminemije (serumska koncentracija kobalamina <251 ng/l; referenčni interval [RI] 251–908 ng/l) in hipofolatemije (serumska koncentracija <7,7 μg/l; [RI] 7,7–24,4 μg/l) na vzorcu 423 psov6.

Preplex® prebiotiki

Motnje v populaciji črevesnega mikrobioma lahko povzročijo disbiozo. Posledica tega je lahko neravnovesje serumskega folata in kobalamina preko več mehanizmov, vključno z naslednjima:

 • Prekomerna rast bakterij, ki proizvajajo folate, lahko vpliva na raven folatov v serumu, kar lahko potencialno "zamaskira" sočasno nizke ravni kobalamina v serumu7.
 • Nekatere vrste črevesnih bakterij lahko prav tako porabljajo prehranski kobalamin, s tem pa prekomerna rast te populacije bakterij vodi do kompetitivni privzem kobalamina. To posledično zmanjša količino kobalamina, ki je na voljo živali in lahko vodi do znižanja nivoja serumskega kobalamina5.


Cobalaplex vsebuje Preplex® prebiotik – 50 : 50 razmerje kombinacije fruktooligosaharidov (FOS) in akacije (arabski gumi). FOS ima preprosto strukturo in zato hitro fermentira, medtem ko ima akacija bolj zapleteno strukturo in se fermentira počasneje.

Ta kombinacija zagotavlja prebiotični učinek vzdolž večje dolžine prebavnega trakta, kar pripomore k podpori zdravega črevesnega mikrobioma in s tem pomaga pri vzdrževanju optimalne serumske koncentracije folatov in kobalamina.

Sestavine in doziranje Cobalaplex:

 • Kobalamin je v vodi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri številnih fizioloških procesih, vključno s celičnim metabolizmom, sintezo DNA, presnovo aminokislin, presnovo maščobnih kislin in tvorbo eritrocitov.
 • Folna kislina je sintetična oblika folata, še enega pomembnega vodotopnega vitamina B, ki je bistvenega pomena za sintezo in popravilo DNK, zato ima ključno vlogo pri delitvi in rasti celic. Posledično imajo deleče se celice, kot so eritrociti, levkociti in enterociti, visoko potrebo po folni kislini.
 • Prebiotična kombinacija frukto-oligosaharida (FOS) in akacije (arabski gumi), podpirata zdrav črevesni mikrobiom in tako pomagata vzdrževati optimalno raven folata in kobalamina v serumu.
 • Umetna aroma piščanca za izboljšanje palatabilnosti. PRIMERNO ZA ŽIVALI Z ALERGIJAMI IN NETOLARENACAMI NA HRANO.


Sestava na kapsulo: 0,5 mg cianokobalamina (vitamin B12), 0,2mg folne kisline (virtamin B9), Preplex® prebiotiki, umetna aroma piščanca.

Doziranje:

 • < 10 kg: ½ kapsule na dan ali 1 kapsula vsak drugi dan
 • 10-20 kg: 1 kapsula na dan
 • > 20 kg: 2 kapsuli na dan

Lahko se hrani celo ali pa se posuje po hrani.

Povzeto po Potexin veterinary brošuri Cobalaplex For Dogs and Cats

Kmalu se bo izdelkom Protexin v naši ponudbi pridružilo še nekaj novosti.

Dodatne informacije in naročila:

Za več informacij in naročila smo vam z veseljem na voljo.

MELISA 070 624 001 (Nataša), [email protected]
070 333 310 (Alenka), [email protected]
070 613 969 (Anja), [email protected]

Izdelek lahko naročite tudi preko te povezave na spletni strani podjetja Melisa Veterina d.o.o..

Literatura:

 1. Simpson KW, Fyfe J, Cornetta A et al. Subnormal concentrations of serum cobalamin (vitamin B12) in cats with gastrointestinal disease. J Vet Intern Med 2001; 15: 26-32.
 2. Simpson K, Morton D, Batt R. Effect of exocrine pancreatic insufficiency on cobalamin absorption in dogs. Am J Vet Res 1989; 50: 1233–1236.
 3. Toresson L, Steiner JM, Suchodolski JS, Spillmann T. Oral cobalamin supplementation in dogs with chronic enteropathies and hypocobalaminemia. J Vet Intern Med 2016; 30: 101-107.
 4. Toresson L, Steiner JM, Olmedal G, Larsen M, Suchodolski JS, Spillmann T. Oral cobalamin supplementation in cats with hypocobalaminaemia: a retrospective study. J Feline Med Surg 2017; 1:1098612X16689406 [Epub ahead of print]
 5. Dukowicz AC, Lacy BE, Levine GM. Small intestinal bacterial overgrowth: a comprehensive review. Gastroenterol Hepatol 2007; 3: 112-122.
 6. Heilmann RM, Grützner N, Iazbik MC, et al. Hyperhomocysteinemia in greyhounds and its association with hypofolatemia and other clinicopathologic variables. J Vet Intern Med 2017; 31: 109-116.
 7. Aslinia F, Mazza JJ, Yale SH. Megaloblastic anemia and other causes of macrocytosis. Clin Med Res 2006; 4: 236-241.

Sorodni članki

Vetoskin Ultra

Vetoskin Ultra

Melisa Veterina vam predstavlja prvi prehranski dodatek nove Vet Expert Ultra linije
preberi več

VetExpert Neuro Support

Inovativna podpora za živčevje

Psi in mačke imajo živčni sistem, podoben človeškemu, in tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri njih pride do poškodb in poslabšanja možganov, hrbtenjače, vretenc in perifernih živcev
preberi več

STIMUDERM ULTRA

POJAV ALOPECIJE PRI PSIH – simptom določene bolezni ali le estetski problem?

Prekomerno izpadanje dlake pri psih je lahko resna skrbi za lastnike štirinožnih prijateljev. Izpadanje je lahko samo faza naravne menjave dlake, za nenormalno izpadanje pa obstaja več različnih razlogov, med drugim tudi resno bolezensko stanje
preberi več

FETCH TAG

Pametni obesek FETCH TAG za pasjo ali mačjo ovratnico

Melisa Veterina vam predstavlja obesek FETCH TAG s QR kodo, za mačjo ali pasjo ovratnico
preberi več

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Okusni izotonični, prebiotični napitki za pse in mačke

Hit tega poletja! Izotonično prebiotični napitki za pse in mačke – obvezna oprema za vse aktivne, dopustniške in izbirčne »tačke«!
preberi več

ADIVA BIOTIC

ADIVA BIOTIC - podpora prebavnega trakta pri psih in mačkah

Melisa Veterina je v svojo ponudbo dodala novo visoko palatabilno prehransko dopolnilo ADIVA® Biotic s probiotiki, prebiotiki (FOS in MOS), elektroliti in vitamini B kompleksa
preberi več

ANIMA STRATH

ANIMA STRATH - 100% naraven prehranski dodatek proizveden v Švici

Melisa Veterina vam predstavlja edinstven, naraven, preverjeno učinkovit ter okusen sirup z mnogimi dobrodejnimi učinki na zdravje živali
preberi več

Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

PREDAVANJE: Učinkovine v konoplji in njihova uporaba v veterini

Melisa Veterina vas vabi na brezplačno spletno predavanje o potencialih konoplje za uporabo v veterinarski medicini in kako jo lahko izkoristimo za podporo zdravja živali
preberi več