Rape ali bakterijsko-glivični dermatitis na področju biclja pri konju

(14.11.2023) Rape so okužba kože in se pri konjih pogosto pojavljajo. Povzročajo jih bakterije in glivice, ki uspevajo v vlažnem in umazanem okolju, ter se običajno pojavljajo na spodnjih delih okončin na področju biclja.

Bolezen lahko povzroča bolečino in je lahko izredno neprijetna za konja kot tudi za lastnika, vendar se jo s pravilno nego lahko učinkovito pozdravi.

Rape ali bakterijsko-glivični dermatitis na področju biclja pri konju Prvi simptomi, ki se pojavijo so oteklina, rdečina, toplo področje biclja in spodnjih delov okončin. Z napredovanjem bolezni se na koži lahko pojavijo razpoke, kraste, pojavi se bolečina in konj se lahko težje premika ali težko stoji. V res hudih primerih se infekcija lahko razširi na okolna tkiva ter povzroči nastanek abscesov ali celulitisa (vnetje globjih plasti kože zaradi okužbe z bakterijami).

Glavni vzrok za pojav rap je zadrževanje v mokrem in umazanem okolju. Konji, ki so nastanjeni v vlažnih in blatnih boksih, ogradah, kot tudi konji, ki imajo na spodnjih delih okončin dolgo dlako, so bolj dovzetni za to bolezen. Bakterije in glivice, ki povzročijo rape, se lahko prenašajo tudi s stikom z okuženo opremo ali s stikom z drugimi okuženimi konji.

Rape se zdravi s kombinacijo topikalnih (za površinsko uporabo) in sistemskih zdravil. Prizadeto področje je treba temeljito očistiti in osušiti ter odstraniti morebitne kraste in debris. Na prizadeto področje se lahko nanese antibiotična mazila in namesti obvezo, da se zaščiti kožo ter spodbudi celjenje. V hudih primerih bo za zdravljenje infekcije morda potrebna uporaba sistemskih antibiotikov.

Preventiva je ključna pri preprečevanju pojava rap. Življenjski prostor konj naj bo čist in suh, izogibajte se tudi predolgi izpostavitvi mokrim ali blatnim tlom. Redna nega in striženje dlake na spodnjih delih okončin prepreči nabiranje umazanije in vlage, ki sta lahko vzrok za pojav bolezni.

Za razkužbo ran lahko uporabite Sanocyn forte proizvode. Najprej prizadeto področje dobro sperite s Sanocyn forte raztopino in pustite, da se posuši. Raztopina odstranjuje neželene bakterije, glivice in viruse ter ustvari najboljše pogoje za celjenje ran. Ko se očiščeno mesto posuši, nanesite Sanocyn forte hidrogel. Hidrogel se odlično veže na tkiva in ohranja rano vlažno ter tvori zaščitni film, ki lahko prepreči nove okužbe.

Rape se pojavljajo pogosto, vendar se jih učinkovito nadzoruje s primernim zdravljenjem in preventivo. Z zagotavljanjem čistega in suhega življenjskega okolja ter spremljanjem zdravstvenega stanja konj, lahko lastniki preprečijo pojav rap ter ohranijo konje zdrave in zadovoljne.

Sanocyn forte izdelki vsebujejo hipoklorovo kislino, ki je naravna obrambna spojina telesa, s katero se imunski sistem telesa brani pred bakterijami, sporami, virusi in glivicami. Sanocyn forte izdelki so izjemno učinkoviti,  ne povzročajo draženja ali pekočega občutka, ne poškodujejo zdravih tkiv ter ne vsebujejo barvil, dišav, alkohola ali antibiotikov. Izdelki so na voljo izključno v veterinarskih ambulantah. Povprašajte svojega veterinarja.

Več o Sanocyn forte liniji izdelkov si lahko preberete na: https://www.sanocyn.com/en/

Sanocyn

Dodatne informacije:

Za vse ostale informacije se lahko obrnete na oddelek veterine Medical Intertrade d.o.o.:

[email protected]

Alja Ramšak, dr.vet.med.   041 616 620
mag. Tatjana Kumer, dr.vet.med.   031 651 482
Nina Horvat Rusjakov, dr.vet.med. 01 252 91 18


Medical IntertradeSorodni članki

Virbac

Spletno predavane “Ali kastracija psom bolj škodi kot koristi?”

Medical Intertrade vas v sodelovanju z Virbac vabi na spletno predavanje o kirurških in nekirurških kastracijah psov.
preberi več

Virbac

Spletno predavanje o driski pri neonatalnih teletih

Ekipa Medical Intertrade vas vabi, da se jim pridružite na Virbacovem spletnem predavanju z naslovom “How to get the most of the Neonatal Calf Diarhhea vaccination investment?”
preberi več

Sanocyn

Oskrba manjših ran in ugrizov v domačem okolju

Naši ljubljenčki so po naravi radovedni in aktivni ter se posledično lahko znajdejo v situacijah, kjer se poškodujejo. Tuda najbolj prijazna in družabna mačka ali pes lahko pride v konflikt z drugo živaljo
preberi več

Virbac

Eprinomektin za enostaven nanos

Medical Intertrade vam predstavlja kožni poliv za govedo zdravljenje infestacij s paraziti, občutljivimi na eprinomektin
preberi več

Naslednja generacija prehranskega dopolnila za zdravje sklepov

Naslednja generacija prehranskega dopolnila za zdravje sklepov

Medical Intertrade vam predstavlja naslednjo generacijo prehranskega dopolnila za zdravje sklepov MOVOFLEX® MEHKE ŽVEČILKE
preberi več

Virbac

Natančna zaščita, ki temelji na selamektinu

Medical Intertrade vam predstavlja kožni nanos za pse in mačke, ki se lahko uporablja že od 6. tedna starosti dalje
preberi več

CryoPen

Spletno predavanje CryoPen

Medical Intertrade vas vabi na ponovljen webinar z naslovom "Cryotherapy: Clinical use of Cryotherapy in Veterinary Practice - from skin tags to ophthalmology"
preberi več

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate

medical intertrade vam predstavlja tablete, ki ohranjajo reproduktivno funkcijo in ne vplivajo na kvaliteto semena
preberi več