Pomoč pri vnetju zunanjega sluhovoda psa

(11.03.2021) Eden najpogostejših vzrokov obiska veterinarja je vnetje zunanjega sluhovoda. Izbira primernega čistila in zdravila za ušesa sta tako temeljnega pomena.

Pomoč pri vnetju zunanjega sluhovoda psa

Redno čiščenje ušesnega kanala lahko pomaga psom, predvsem pasmam, ki, ki so podvržene ušesnim vnetjem. Psi, kot so beagle, koker španjeli in ostali španjeli, imajo povešena ušesa in s tem večjo možnost za vnetje, saj je zračenje sluhovoda zmanjšano. Za vnetja ušes so dovzetni tudi labradorci, šarpeji in buldogi.

Namen čiščenja je odstraniti vse kar lahko zamaši ušesni kanal in povzroči vnetje. Čiščenje je koristno tudi v primeru vnetij: ušesni kanal je smiselno očistiti preden uporabite zdravila (antibiotiki, sredstva proti glivicam, protivnetna zdravila), ki jih je predpisal  veterinar.

Sluhovode je potrebno čistiti z veterinarskimi sredstvi, potrebno je upoštevati nasvet veterinarja.

Otitis eksterna je vnetje zunanjega sluhovoda in konice uhlja. Vnetje je lahko akutno ali kronično, če ponavljajoč otitis traja 3 mesece ali več. Spremembe, ki jih opazimo pri vnetju zunanjega sluhovoda so hiperplazija, dilatacija in hiperkeratoza. Posledica sprememb je povečano izločanje cerumna, ki povečuje vlažnost in pH zunanjega sluhovoda, kar lahko privede do sekundarnih infekcij.

V vnetih sluhovodih najpogosteje najdemo bakterije Staphylococcus spp. Ostale bakterije, ki so povezane z vnetjem zunanjega sluhovoda pri psih so: Pseudomonas, Proteus, Enterococcus, Streptococcus in Corynebacterium. Bakterije kot so Stapylococcus in Pseudomonas lahko ustvarijo biofilm, ki pogosto povzroči ponavljajočo infekcijo, ki kljub zdravljenju ne izgine. Da bi bila terapija z antibiotiki uspešna, je potrebno biofilm odstraniti. Kvasovka Malassezia je tudi zelo pogosta pri vnetju zunanjega sluhovoda.

Akutno in nekomplicirano vnetje zunanjega sluhovoda se pogosto zdravi uspešno, medtem ko kroničen in ponavljajoč otitis predstavlja večji izziv. Ponavljajoč otitis eksterna lahko povzroči sekundarne spremembe v sluhovodu. Hude poškodbe žlez, fibroza, stenoza in kalcifikacija v ušesnem kanalu povzročajo bolečino pri psu ter vodijo v razvoj kroničnega otitisa, nato pa tudi v komplicirane bolezni ušes.

Lastnike psov je potrebno pravilno podučiti o bolezni in pomembnosti kontrolnih pregledov, saj lahko na ta način preprečimo huda vnetja sluhovodov.

Pomoč pri vnetju zunanjega sluhovoda psa

DIAGNOZA IN VZROKI

Otitis eksterna je zelo pogost pri psih in se lahko pojavi v enem ali v obeh ušesih. Diagnozo se postavi s palpacijo ušesa, otoskopskim pregledom in citološko preiskavo. Spremembe, ki jih lahko opazimo na konici uhlja so alopecija, odrgnine, kraste, eritem in hiperpigmentacija. Na zunanjem sluhovodu je lahko prisotna hiperemija in ulceracije. Lahko je otežen dostop do bobniča. Citološka preiskava vsebine ušesa ob kontrolnih pregledih je zelo pomembna, saj pomaga pri spremljanju odgovora na zdravljenje.

Primarni faktorji vnetja zunanjega sluhovoda pri psih so ušesne garje, alergija na hrano, atopijski dermatitis, endokriniloške bolezni (hipotireoidizem), ušesna neoplazija in tujki.

K vnetju zunanjega sluhovoda so nagnjeni psi, ki imajo veliko dlak v ušesih in ušesa z ozkim sluhovodom. Vzrok vnetja je lahko tudi povečano izločanje ušesnega masla ali prepogosto čiščenje ušes. Na vnetje lahko vpliva tudi zunanja temperatura in vlažnost.

ZDRAVLJENJE

Učinkovito zdravljenje vnetja zunanjega sluhovoda je zelo pomembno, saj je na eni strani potrebno pozdraviti vnetje, na drugi pa ugotoviti vzrok samega nastanka vnetja. Čeprav so v nekaterih primerih potrebna tudi sistemska protivnetna in protimikrobna zdravila, je topikalna terapija osnovnega pomena. Kadar je prisotna močna bolečina in oteklina, nekateri za kratek čas uporabljajo tudi glukokortikoide. Glukokortikoidi lahko zmanjšajo oteklino do te mere, da s čistilom lažje pridemo v notranjost ušesa. Pomagajo tudi prekiniti nastajanje biofilma, ki je odgovoren za nastanek kroničnih sprememb v ušesu.

Čiščenje sluhovoda pred uporabo topikalne terapije je izrednega pomena, saj s čiščenjem zmanjšamo cerumen, terapija pa je na ta način bolj učinkovita. Čiščenje pomaga pri »razbitju« biofilma, ki ščiti nekatere bakterije. Med zdravljenjem je zelo pomembno redno spremljanje pacienta in kontrolni citološki pregledi.

Več informacij o Virbac izdelkih za nego ušes in kože si lahko preberete na spletni strani: www.vi-mi.si


Za vse ostale informacije se lahko obrnete na Medical Intertrade d.o.o.:
[email protected]

Alja Ramšak, dr.vet.med.: 041 616 620
mag. Tatjana Kumer, dr.vet.med.: 031 651 482
Maruška Ratkai, dr.vet.med.: 041 765 998
Nina Horvat Rusjakov, dr.vet.med.: 01 250 91 18

Medical Intertrade d.o.o., Brodišče 12, TrzinSorodni članki

Virbac

Predstavitev novih smernic za nadzor razmnoževanja

Prve smernice za nadzor razmnoževanja s strani World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) so bile pravkar sprejete za objavo
preberi več

9. INTER MEDICAL VET FORUM

9. INTER MEDICAL VET FORUM

Medical Intertrade vas z velikim veseljem vabi na mednarodno strokovno-izobraževalno srečanje v Terme Tuhelj.
preberi več

Virbac

Zdravljenje otitisov pri psih

Medical Intertrade vas vabi na strokovno srečanje, kjer vam bodo predstavili novosti o zdravljenju otitisov pri psih
preberi več

Virbac

Spletno predavane “Ali kastracija psom bolj škodi kot koristi?”

Medical Intertrade vas v sodelovanju z Virbac vabi na spletno predavanje o kirurških in nekirurških kastracijah psov.
preberi več

Virbac

Spletno predavanje o driski pri neonatalnih teletih

Ekipa Medical Intertrade vas vabi, da se jim pridružite na Virbacovem spletnem predavanju z naslovom “How to get the most of the Neonatal Calf Diarhhea vaccination investment?”
preberi več

Virbac

Eprinomektin za enostaven nanos

Medical Intertrade vam predstavlja kožni poliv za govedo zdravljenje infestacij s paraziti, občutljivimi na eprinomektin
preberi več

Naslednja generacija prehranskega dopolnila za zdravje sklepov

Naslednja generacija prehranskega dopolnila za zdravje sklepov

Medical Intertrade vam predstavlja naslednjo generacijo prehranskega dopolnila za zdravje sklepov MOVOFLEX® MEHKE ŽVEČILKE
preberi več

Virbac

Natančna zaščita, ki temelji na selamektinu

Medical Intertrade vam predstavlja kožni nanos za pse in mačke, ki se lahko uporablja že od 6. tedna starosti dalje
preberi več