Kako lahko poskrbite za zdrave zobe in dlesni vaših psov in mačk?

(15.01.2021) Parodontalna bolezen se pojavlja pri 80 % psov in 70 % mačk še preden dopolnijo 3 leta. Poskrbite za primerno preventivo in ustno higieno tudi pri svojih ljubljenčkih.

PARODONTALNA BOLEZEN

PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontalna bolezen je skupni izraz za različna vnetja v ustni votlini - pojavlja se pri 80 % psov in 70 % mačk še preden dopolnijo 3 leta.

Parodontalna bolezen se začne, ko se zobne obloge in bakterije kopičijo na zobeh psov in mačk. Če jih ne odstranimo, se bakterije lahko pripnejo na zobne obloge. Sčasoma pride do vnetja dlesni – gingivitisa. Medtem zobne obloge kalcificirajo v substanco, ki se imenuje kalkulus ali zobni kamen. Zobni kamen je običajno svetlo rjave barve in se oprime zoba in ga lahko tudi celega prekrije. Na ta način se bakterije skupaj z ostanki hrane shranjujejo na porozno površino. Ker se iz bakterij sprošča hlapljivo žveplo, lahko zaznate zadah.

Ko se dlesni vnamejo, se prostor med zobom in robom dlesni poglobi, nastane žepek. Na ta način najdejo bakterije lažjo pot do krvnega obtoka. V tej fazi je gingivitis običajno že boleč. Z odstranitivijo zobnih oblog in zobnega kamna je situacija še ozdravljiva. Če takšnega gingivitisa ne zdravimo, se lahko spremeni v bolj resno – parodontalno bolezen. Bolezni ne razvijejo vsi mački in psi. V primeru, da se razvije parodontalna bolezen, lahko pomaga samo veterinarsko zdravljenje. V nasprotnem primeru lahko pride do nastanka abscesov, izgube zob, ostalih problemov v ustni votlini in na koncu tudi do težav z ostalimi organi v telesu.

PREVENTIVA

ENCIMSKA ZOBNA PASTA Z OKUSOM PERUTNINE ZA PSE IN MAČKE

ENCIMSKA ZOBNA PASTA Z OKUSOM PERUTNINE ZA PSE IN MAČKE

Ščetkanje zob je najbolj učinkovit način za preprečevanje nalaganja zobnih oblog. Virbac zobna pasta z okusom perutnine vsebuje dvojni encimski sistem®, inovativno formulo, ki zavira nastajanje zobnih oblog in bakterij, ter nevtralizira zadah. Vedno uporabite zobno pasto in zobno ščetko, ki sta zasnovani posebej za pse in mačke, saj so lahko nekatere sestavine v človeških zobnih pastah tako za pse, kot za mačke strupene. Psa na ščetkanje zob postopoma navadite že kot mladička.


VET AQUADENT ZA PSE IN MAČKE– raztopina za dodajanje v svežo pitno vodo

Če vam zobe kljub vsem naporom ne uspe ščetkati, lahko uporabite Virbac Vet Aquadent raztopino, ki se jo preprosto doda vsak dan v svežo pitno vodo.

Mačkom je še posebej težko ščetkati zobe, zato je Vet Aquadent odlična rešitev za zmanjšanje možnosti nastanka zobnih oblog in osvežitev daha vašega psa in mačka.
VEGGIDENT FR3SH – priboljški za pse

Pravilna izbira priboljškov lahko pomaga pri vsakodnevni higieni zob in dlesni. VEGGIEDENT® FR3SH™ žvečilke na 3 načine vplivajo na vzroke halitoze pri psih – čisti, hladi in vpliva na prebavne vzroke zadaha.

VEGGIDENT FR3SH – priboljški za pse

VEGGIEDENT® FR3SH™ žvečilke ponujajo zdravo rešitev pri odstranjevanju zobnih oblog in zobnega kamna, ter pomagajo, da dah vašega ljubljenčka ostane vedno svež. Izdelek je odobren s strani Veterinary Oral Health Council, ki mu zaupajo stomatološki strokovnjaki iz celega sveta. Na voljo je v 4 različnih velikostih.

DODATNE INFORMACIJE

Za vse ostale informacije, kako ohranjati zdrave zobe in dlesni, se obrnite na svojega veterinarja.

Več informacij o Virbac izdelkih za nego zob in dlesni si lahko preberete na spletni strani: www.vi-mi.si

Za vse ostale informacije se lahko obrnete na Medical Intertrade d.o.o.:
veterina@medical-intertrade.si

Medical Intertrade d.o.o. Alja Ramšak, dr.vet.med.   041 616 620
mag. Tatjana Kumer, dr.vet.med.   031 651 482
Maruška Ratkai, dr.vet.med.   041 765 998

Medical Intertrade d.o.o., Brodišče 12, TrzinSorodni članki

Virbac

Virbac cepiva

Ekipa Medical Intertrade vam predstavlja cepiva za pse in mačke proizvajalca Virbac
preberi več

Pomoč pri vnetju zunanjega sluhovoda psa

Pomoč pri vnetju zunanjega sluhovoda psa

Eden najpogostejših vzrokov obiska veterinarja je vnetje zunanjega sluhovoda. Izbira primernega čistila in zdravila za ušesa sta tako temeljnega pomena
preberi več

Interferoni se v sledovih naravno izločajo iz celic živali, kar pa ne zadošča za terapevtsko uporabo.

Interferon – rešitev za parvovirozo, mačjo levkemijo in mačji aids

Rekombinantni omega interferon mačjega izvora za pse in mačke
preberi več

Virbac

Vnetje zunanjega sluhovoda (otitis eksterna) pri psih

Eden najpogostejših vzrokov obiska veterinarja je vnetje zunanjega sluhovoda. Izbira primernega čistila in zdravila za ušesa sta tako temeljnega pomena
preberi več

CORTAVANCE

Atopijski dermatitis psov in otitis eksterna

Medical Intertrade vam predstavlja uporabo Virbac dermalnega pršila v kroničnih primerih
preberi več

Virbac

Brezplačna webinarja o reprodukciji malih živali

Medical Intertrade d.o.o. vas v sodelovanju z asist. dr. Majo Zakošek Pipan DVM vljudno vabi na 2 brezplačna webinarja iz reprodukcije malih živali.
preberi več

Študija prevalence Cryptosporidium spp. na farmah v Sloveniji

Študija prevalence Cryptosporidium spp. na farmah v Sloveniji

Medical Intertrade d.o.o. vas skupaj s proizvajalcem VIRBAC in Veterinarsko fakulteto v Ljubljani vabi k sodelovanju v študiji prevalence Cryptosporidium spp. na farmah v Sloveniji
preberi več