Sandozovi raziskovalci z vsega sveta na Bledu

(13.09.2011) Namen znanstvene konference je povezovanje in izmenjava znanj ter izkušenj za snovanje in izvedbo novih raziskovalno-razvojnih zamisli.

»Razpravljali smo tudi o novih trendih in novih tehnologijah pri izdelavi generičnih zdravil,« je o konferenci povedal prof. dr. Uroš Urleb, glavni raziskovalni direktor v Sandozovem globalnem razvoju izdelkov, ki je tudi pobudnik teh srečanj.


Od leve Gerhard Schaefer, Markus Wiedmann, Susanne Bartsch, Drago Kuzman, Breda Lučić in Jeff George

V središču pozornosti tridnevnega srečanja na Bledu so bila različna področja raziskav in razvoja v generični farmacevtski industriji. »Za Sandozovo konkurenčno prednost je izjemno pomembna možnost, da si delimo znanje, in to še zlasti velja za razvojne skupine.

S tem namreč prihranimo ogromno časa, hkrati pa nam omogoča biti konkurenčen, biti prvi, ki vlagamo dokumentacijo za registracijo, in prvi, ki zdravilo lansiramo na trg – tako povečujemo dodano vrednost, ki jo naši poslovni dejavnosti daje Sandozov razvoj izdelkov,« je o pomenu konference dejal prof. dr. Uroš Urleb.

Na številnih delavnicah, plenarnih zasedanjih in predavanjih so udeleženci konference izmenjavali znanja in številne konkretne dobre prakse z različnih področij raziskav in razvoja, kot so načrtovanje kakovostnih izdelkov in procesov, podobna biološka zdravila, farmacevtske učinkovine in razvoj končnih farmacevtskih oblik.

»Trendi v razvoju generičnih zdravil se kažejo prav v uporabi najnovejših znanstvenih in tehnoloških spoznanj pri razvoju generikov, kjer pa so pomembni tudi spoznanja in raziskovalni dosežki originatorske farmacevtske industrije, ki so bili tudi predstavljeni.

In prav taki dogodki, kot je Sandozov dan raziskav in razvoja, nam omogočajo krepiti odprti dialog in izmenjavo znanj med našimi odličnimi strokovnjaki, spodbujati komuniciranje in tako izboljševati ter krepiti naše raziskovalne in razvojne sposobnosti,« pravi Urleb.

Podeljene tudi Sandozove znanstvene nagrade

Na Bledu so štirim raziskovalcem podelili tudi Sandozove najprestižnejše nagrade za izjemne in trajne dosežke v raziskavah in razvoju.

Sandoz tako izkazuje spoštovanje raziskovalno-razvojnemu delu najboljših strokovnjakov na svojih razvojnih področjih po vsem svetu, ki pripomorejo k temu, da lahko bolnikom ponujajo cenovno dostopnejše, varne, kakovostne in učinkovite izdelke.

Direktor divizije Sandoz Jeff George je priznanje za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke podelil: Dragu Kuzmanu iz Razvojnega centra biofarmacevtike Mengeš, Bredi Lučić iz Razvoja antiinfektivov v Mengšu, Susanni Bartsch iz Razvojnega centra Kundl ter Markusu Wiedmannu iz Razvojnega centra Holzkirchen.

Slovenski znanstveniki so ponovno potrdili, da so eden ključnih delov Sandozove in Novartisove razvojno-raziskovalne mreže.

Tudi v preteklih letih so bili med prejemniki najprestižnejših znanstvenih nagrad vrhunski strokovnjaki iz Slovenije, in sicer: v letu 2010 so nagrado prejeli dr. Simona Jevševar, doc. dr. Zdenko Časar in Peter Mrak, v letu 2009 dr. Igor Legen, v 2008 dr. Aleksander Resman, v 2007 dr. Janez Kerč in v letu 2006 dr. Anton Čopar ter dr. Rok Grahek.

Da je Lek pomemben del globalne Sandozove razvojno-raziskovalne mreže, dokazujejo tudi vlaganja lastnika. Novartis je namreč od leta 2003 do danes v Slovenijo vložil več kot milijardo evrov. Od tega je bila skoraj polovica sredstev namenjenih za razvoj in raziskave. Število razvojnih projektov v Leku se je od takrat kar podvojilo.

Sorodni članki

Mag. Jasna Kos je v imenu Leka prevzela priznanje TOP 10 Izobraževalni management 2011; Vir slike: Lek

Lek z načrtnim vlaganjem v izobraževanje in usposabljanje zaposlenih ponovno med najboljšimi desetimi

Farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, je že devetič zapored prejela priznanje TOP 10 Izobraževalni management 2011.
preberi več