Strokovna ekskurzija z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir

(07.01.2016) Sekcija veterinarjev praktikov in Komisija za zdravstveno varstvo in reprodukcijo kopitarjev je v novembru organizirala Strokovno ekskurzijo z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir.

V petek, 27.11. smo se z zgodnjih jutranjih urah odpravili na pot iz Ljubljane, ter na poti preko Slovenske Bistrice ter Maribora nabrali prijetno družbo odlično razpoloženih sopotnikov. Na poti na Madžarsko smo imeli to čast, da se nam je pridružil Mitja Mahorčič, lipiški kočijaž, ki je tudi trenutni državni prvak v vožnji s kočijo.

Strokovna ekskurzija z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir

S konji in vožnjo kočije se ukvarja že od 18 leta. Državni prvak je bil v letih 2002, 2004, 2005, 2006, 2008, 2012 in 2015. Pri organizaciji izleta je prevzel levji delež in nam omogočil posebej doživeto izkušnjo. Na poti ga je spremljala hčerka Neža, ki si je želela ogledati podelitev nagrade za državnega prvaka svojemu atiju, zaradi česar sta nas v soboto predčasno zapustila in odbrzela v Novo Mesto na podelitev.

Naša prva postaja je bila Univerzitetna klinika za velike živali. Fakulteta letno sprejme 400 študentov veterinarske medicine od katerih je vsaj polovica tujcev. Predavanja zato potekajo v angleškem jeziku.

Strokovna ekskurzija z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir

Oddelek za veterino je bil ustanovljen kot del Medicinske fakultete v letu 1787, kmalu za tem, ko je bila ustanovljena prva veterinarska šola v Lyonu (1762). Leta 1990 je bila na obrobju Budimpešte zgrajena Klinika za velike živali, ki smo si jo ogledali. Na naše veliko razočaranje so lepo urejeni prostori, operacijske dvorane in hlevi bolj ali manj samevali.

Nato nas je pot peljala v konjeniški park Lazar. Konjeniški par Lazar je v lasti bratov Lazar, ki sta svetovna prvaka v vožnji s kočijo. Park smo obiskali proti večeru, ki je odel park in okolico v pravljične meglice. Ob prihodu so nam postregli z Madžarsko Palinko in lokalno sladico - pogácsa. Nato smo si v Muzeju zmagovalcev ogledali impresivno zbirko odlikovanj, ki sta jih brata Vilmos in Zoltan Lazar zbrala v svoji pestri karieri.

Tudi odlično opremljeni hlevi v katerih je nastanjenih preko 90 negovanih konj nas niso pustili ravnodušnih. Park ponuja prijetno okolje v katerem organizirajo različne družabne dogodke od porok do poslovnih srečanj ter Team Buildinga.

Za popestritev so nam priredili prikaz spretnosti madžarskih čikošev, katerih del življenja je konj, pa naj bo to s sedlom ali brez. V prijetnem ambientu so nam postregli s poznim kosilom. Madžarska gostoljubnost nas je prijetno pogrela. Prijetno utrujeni smo nadaljevali pot proti Budimpešti. Šofer Jurič Drago je poskrbel za kratek ogled mesta, ki smo ga zaključili ob prihodu v hotel v samem centru Budimpešte. Dobro razpoloženi so nadaljevali z ogledom mesta, drugi bolj utrujeni pa so se pripravljali za naslednji dan.

V soboto zjutraj smo se po zajtrku odpravili na ogled kasaško-galoperskega centra - Kincsem park. Presenečeni smo odkrili, da je v neposredni bližini mestnega središča konjeniški center, v katerem je trenutno nastanjenih 250 kasačev. Galoperji so vhlevljeni v okolici Budimpešte, kjer tudi trenirajo. Kincsem park je največji hipodrom na madžarskem in je v državni lasti. Pred dvema letoma so pričeli z obnovo hlevov in muzeja, ki je posvečen kobili Kincsem. Kobila Kincsem je svojevrstna rekorderka v svoji kategoriji.

Rojena 17. marca 1874 je po celem svetu poznana kot najuspešnejši tekmovalni konj vseh časov. Tekmovala je 4 zaporedne sezone v katerih je postavila rekord, ki do današnjih časov še vedno ni izboljšan – na tekmah je štartala 54 krat in 54 krat tudi zmagala. Razumljivo je, da je s takim rezultatom prisluženo madžarska (in svetovna) galoperska ikona.

Park, ki nosi njeno ime skupno pokriva površino 84 hektarjev. V sklopu parka je galopsko-kasaška steza dolga 2 kilometra ter ravna steza v dolžini 1500 m, ki se razteza pred tribuno. Hipodrom smo si ogledali med rahlim sneženjem in med pripravami na dirko, ki se je odvila kasneje zvečer. V poletnih mesecih je park tudi koncertno središče, ki je nedavno gostilo Madonno.

Nas pa je čakal še ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir. Kljub velikosti Budimpešte, je bila arena v kateri je bilo organizirano svetovno prvenstvo za vogalom in hkrati v središči Budimpešte.

V pokriti in ogrevani areni smo ujeli rep zanimive tekme v dvovpregah z ovirami ter spremljali štart 39 tekmovalcev v preskakovanju ovir. Med njimi je bila tudi Tajda Bosio iz Centra konjeniškega športa Celje. V napeti dirki smo dočakali baraž dveh tekmovalcev, ki sta nam postregla z odlično predstavo - kako zmagati.

Polni prijetnih vtisov in veselega razpoloženja smo se v večernih urah vračali proti domu ter spotoma načrtovali naslednjo ekskurzijo.

Več fotografij najtede na naslenjdih povezavah:

www.lazarlovaspark.hu/webset32.cgi?Lovaspark@@EN@@37@@983774818

www.magyarturf.hu

mag. Mojca Mikuž, dr. vet. med.
Iris d.o.o.

Sorodni članki

LINKSKIN

Nove tablete in pršilo za podporo kožne in intestinalne bariere

Pordetje IRIS d.o.o. vam predstavlja novost - LINKSKIN tablete in pršilo za atopične paciente
preberi več

IRIS d.o.o. in ZOETIS

Strokovno izobraževanje s področja dermatologije malih živali

IRIS d.o.o. in ZOETIS vabi vse veterinarje in veterinarke na strokovno izobraževanje s področja dermatologije malih živali v četrtek, 12.9.2019!
preberi več

Sodelavci Irisa in poslovni partnerj

Tradicionalno srečanje veterinarjev

IRIS d.o.o. vabi na tradicionalno poslovno-družabno srečanje veterinarjev v dneh kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni
preberi več

Odpravite ličinke, še preden postanejo muhe – 2.del!

Odpravite ličinke, še preden postanejo muhe – 2.del!

Podjetje IRIS d.o.o., ekskluzivni zastopnik podjetje Elanco, na slovenskem tržišču ponuja proizvoda AGITA in NEPOREX.
preberi več

AGITA in NEPOREX

Odpravite ličinke, še preden postanejo muhe!

Podjetje IRIS d.o.o., ekskluzivni zastopnik podjetje Elanco, na slovenskem tržišču ponuja proizvoda AGITA in NEPOREX. Preizkušena formula za učinkovito zatiranje muh na kmetijah
preberi več

Sileo New Year

Omogočite vašemu psu mirno preživeti hrupni december

V prednovoletnem času vam predstavljamo izjemno novost na tržišču: zdravilo za lajšanje akutne, s hrupom povezane tesnobe in strahu pri psih!
preberi več

WinterPad – popolna zaščita tačk za vaše ljubljenčke

WinterPad – popolna zaščita tačk za vaše ljubljenčke

WinterPad je mazilo, ki vsebuje naravne sestavine in je namenjeno popolni zaščiti tačk za vaše ljubljenčke
preberi več