Strokovna ekskurzija z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir

(07.01.2016) Sekcija veterinarjev praktikov in Komisija za zdravstveno varstvo in reprodukcijo kopitarjev je v novembru organizirala Strokovno ekskurzijo z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir.

V petek, 27.11. smo se z zgodnjih jutranjih urah odpravili na pot iz Ljubljane, ter na poti preko Slovenske Bistrice ter Maribora nabrali prijetno družbo odlično razpoloženih sopotnikov. Na poti na Madžarsko smo imeli to čast, da se nam je pridružil Mitja Mahorčič, lipiški kočijaž, ki je tudi trenutni državni prvak v vožnji s kočijo.

Strokovna ekskurzija z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir

S konji in vožnjo kočije se ukvarja že od 18 leta. Državni prvak je bil v letih 2002, 2004, 2005, 2006, 2008, 2012 in 2015. Pri organizaciji izleta je prevzel levji delež in nam omogočil posebej doživeto izkušnjo. Na poti ga je spremljala hčerka Neža, ki si je želela ogledati podelitev nagrade za državnega prvaka svojemu atiju, zaradi česar sta nas v soboto predčasno zapustila in odbrzela v Novo Mesto na podelitev.

Naša prva postaja je bila Univerzitetna klinika za velike živali. Fakulteta letno sprejme 400 študentov veterinarske medicine od katerih je vsaj polovica tujcev. Predavanja zato potekajo v angleškem jeziku.

Strokovna ekskurzija z ogledom klinike za konje Veterinarske univerze v Budimpešti in ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir

Oddelek za veterino je bil ustanovljen kot del Medicinske fakultete v letu 1787, kmalu za tem, ko je bila ustanovljena prva veterinarska šola v Lyonu (1762). Leta 1990 je bila na obrobju Budimpešte zgrajena Klinika za velike živali, ki smo si jo ogledali. Na naše veliko razočaranje so lepo urejeni prostori, operacijske dvorane in hlevi bolj ali manj samevali.

Nato nas je pot peljala v konjeniški park Lazar. Konjeniški par Lazar je v lasti bratov Lazar, ki sta svetovna prvaka v vožnji s kočijo. Park smo obiskali proti večeru, ki je odel park in okolico v pravljične meglice. Ob prihodu so nam postregli z Madžarsko Palinko in lokalno sladico - pogácsa. Nato smo si v Muzeju zmagovalcev ogledali impresivno zbirko odlikovanj, ki sta jih brata Vilmos in Zoltan Lazar zbrala v svoji pestri karieri.

Tudi odlično opremljeni hlevi v katerih je nastanjenih preko 90 negovanih konj nas niso pustili ravnodušnih. Park ponuja prijetno okolje v katerem organizirajo različne družabne dogodke od porok do poslovnih srečanj ter Team Buildinga.

Za popestritev so nam priredili prikaz spretnosti madžarskih čikošev, katerih del življenja je konj, pa naj bo to s sedlom ali brez. V prijetnem ambientu so nam postregli s poznim kosilom. Madžarska gostoljubnost nas je prijetno pogrela. Prijetno utrujeni smo nadaljevali pot proti Budimpešti. Šofer Jurič Drago je poskrbel za kratek ogled mesta, ki smo ga zaključili ob prihodu v hotel v samem centru Budimpešte. Dobro razpoloženi so nadaljevali z ogledom mesta, drugi bolj utrujeni pa so se pripravljali za naslednji dan.

V soboto zjutraj smo se po zajtrku odpravili na ogled kasaško-galoperskega centra - Kincsem park. Presenečeni smo odkrili, da je v neposredni bližini mestnega središča konjeniški center, v katerem je trenutno nastanjenih 250 kasačev. Galoperji so vhlevljeni v okolici Budimpešte, kjer tudi trenirajo. Kincsem park je največji hipodrom na madžarskem in je v državni lasti. Pred dvema letoma so pričeli z obnovo hlevov in muzeja, ki je posvečen kobili Kincsem. Kobila Kincsem je svojevrstna rekorderka v svoji kategoriji.

Rojena 17. marca 1874 je po celem svetu poznana kot najuspešnejši tekmovalni konj vseh časov. Tekmovala je 4 zaporedne sezone v katerih je postavila rekord, ki do današnjih časov še vedno ni izboljšan – na tekmah je štartala 54 krat in 54 krat tudi zmagala. Razumljivo je, da je s takim rezultatom prisluženo madžarska (in svetovna) galoperska ikona.

Park, ki nosi njeno ime skupno pokriva površino 84 hektarjev. V sklopu parka je galopsko-kasaška steza dolga 2 kilometra ter ravna steza v dolžini 1500 m, ki se razteza pred tribuno. Hipodrom smo si ogledali med rahlim sneženjem in med pripravami na dirko, ki se je odvila kasneje zvečer. V poletnih mesecih je park tudi koncertno središče, ki je nedavno gostilo Madonno.

Nas pa je čakal še ogled FEI CSI-2* W prvenstva v preskakovanju ovir. Kljub velikosti Budimpešte, je bila arena v kateri je bilo organizirano svetovno prvenstvo za vogalom in hkrati v središči Budimpešte.

V pokriti in ogrevani areni smo ujeli rep zanimive tekme v dvovpregah z ovirami ter spremljali štart 39 tekmovalcev v preskakovanju ovir. Med njimi je bila tudi Tajda Bosio iz Centra konjeniškega športa Celje. V napeti dirki smo dočakali baraž dveh tekmovalcev, ki sta nam postregla z odlično predstavo - kako zmagati.

Polni prijetnih vtisov in veselega razpoloženja smo se v večernih urah vračali proti domu ter spotoma načrtovali naslednjo ekskurzijo.

Več fotografij najtede na naslenjdih povezavah:

www.lazarlovaspark.hu/webset32.cgi?Lovaspark@@EN@@37@@983774818

www.magyarturf.hu

mag. Mojca Mikuž, dr. vet. med.
Iris d.o.o.

Sorodni članki

IRIS Vabljeni na Irisove dneve 2023

Vabljeni na Irisove dneve 2023

Podjetje Iris praznuje 43 let obstoja in jubilejno 30. obletnico delovanja oddelka veterine
preberi več

IRIS

Vabilo na tradicionalni društveni veleslalom in deskanje

Veterinarsko društvo Celje skupaj z IRIS mednarodno trgovino vabi na tradicionalni društveni veleslalom in deskanje
preberi več

IRIS

Razpis za prosto delovno mesto pri podjetju IRIS Mednarodna trgovina d.o.o.

IRIS Mednarodna trgovina d.o.o. išče novega sodelavca za prodajo in trženje na področju veterine za polni delovni čas
preberi več

MSD Animal Health

Spletne novice in brezplačni podkasti MSD Animal Health

Podjetje IRIS d.o.o., zastopniki za proizvode MSD Animal Health vam posreduje pomembne speltne povezave do brezplačnih novic in podkastov na temo čezmejnih in novo porajajočih bolezni
preberi več

URYVET PASTA

Uryvet cat pasta - Okusna dopolnilna hrana za mačke v obliki paste

Ekipa podjetja IRIS d.o.o. vas obvešča, da so paleto proizvajalca Nextmune Italy razširili z novim produktom – URYVET PASTA 15 ML, okusna dopolnilna hrana za mačke
preberi več

IRIS d.o.o.

Novo zdravilo za lajšanje akutne tesnobe in strahu pri mačkah

Predstavniki podjetja IRIS d.o.o. vam sporočajo, da so paleto proizvajalca Orion razširili z novim peroralnim produktom za mačke za lajšanje akutne tesnobe in strahu
preberi več

IRIS

Novo zdravilo za lajšanje situacijske anksioznosti in strahu pri psih

Ekipa podjetja IRIS d.o.o. kolegom z veseljem sporoča, da je na tržišču novo zdravilo proizvajalca Orion, peroralna raztopina za lajšanje situacijske anksioznosti in strahu pri psih
preberi več

OSTEOPEN raztopina za injiciranje za pse

Novo zdravilo za zdravljenje šepavosti in bolečine pri psu

Podjetje IRIS d.o.o. kolegom sporoča, da je na slovenskem tržišču na voljo novo zdravilo za zdravljenje šepavosti in bolečine pri degenerativnem obolenju sklepov/osteoartritisu, dobavitelja ORION CORPORATION.
preberi več

Znanost

novice

mednarodno