Kako deluje oclacitinib in na kašen način odpravlja srbenje pri psih?

(14.05.2020) Atopični dermatitis je ena najpogostejših obolenj pri psih. Poškodbe na koži in srbež povzročajo alergeni na katere organizem pretirano odreagira. Obravnava in zdravljenje atopičnega dermatitisa pri psih predstavlja stres in izziv tako veterinarjem kot lastnikom.

Kako deluje oclacitinib in na kašen način odpravlja srbenje pri psih? Po postavitvi diagnoze nas čaka soočenje z realnostjo, ki od lastnikov psov zahteva veliko truda. Nujni so naslednji ukrepi:

  • Ugotovitev alergena
  • Izločitev alergena iz okolja
  • Imunoterapija
  • Nadzor nad okužbami in zajedavci
  • Obvladovanje srbeža in vnetja

Prav srbež in vnetje sta simptoma, ki sta najbolj nadležna in najtežje obvladljiva. Večina zdravil, ki uspešno odpravljajo te težave ima veliko neželenih učinkov ter prikrijejo znake bolezni.

Od lanskega leta je na slovenskem tržišču na voljo oclacitinib za pse, zasnovan z namenom lajšanja teh težav. Zaradi svojega specifičnega imunomodulatornega delovanja ohranja obrambno sposobnost telesa ter specifično zavre delovanje, le v alergijsko reakcijo vpletene imunske molekule.

Kako je tako specifično delovanje mogoče?

S sledenjem vnetnih molekul in sprememb v koncentracijah citokinov pri različnih vrstah vnetij so ugotovili pomembnost različnih citokinov pri alergijah. Ugotovili so, da so najpogosteje prisotni citokini pri pasjem alergijskem dermatitisu Interlevkin (IL) 6, IL 13 in IL-18. Za nastanek srbeža je pri psih odgovoren predvsem IL-31.

Skupna lastnost teh molekul je, da se v telesu vežejo na zanje specifične receptorje, katerih del je encim Janus kinaza (JAK).

Encim JAK je odgovoren za učinek, ki ga ima citokin na ciljno celico. To se kaže kot srbenje, vnetje, oteklina, pordelost tkiva… Različni citokini imajo na svojih receptorjih različne podtipe JAK kinaz. Identificirali so JAK1, JAK2, JAK3 in TYK2. Oclacitinib deluje kot inhibitor teh encimov s to pomembno razliko, da ne inhibira enako močno vseh podtipov teh encimov.

Kako deluje oclacitinib in na kašen način odpravlja srbenje pri psih? Najmočneje zavre encim JAK1 in s tem citokine, ki delujejo preko tega encima. To pa so ravno citokini, ki so prisotni pri alergijskem vnetju. Najmočneje zavre ravno srbež, ki je najbolj problematičen del atopičnega dermatitisa. V zmerni meri zavre učinke citokinov, ki povzročajo vnetje, zato se poškodbe, ki nastanejo pri atopijskem dermatitisu začnejo pri uporabi oclacitiniba pospešeno celiti.

Ker oclacitinib nima velikega vpliva na ostale citokine, ne zmanjša moči imunskemu sistemu tako, da je tudi preventivno cepljenje psov sočasno z uporabo oclacitiniba učinkovito. Ravno tako je ob sočasni uporabi oclacitiniba mogoče izpeljati diagnostiko, ki je osnovana na dokazovanju protiteles proti alergenom ter tudi desenzibilizacijo (imunoterapijo).

Oclacitinib je na slovenskem tržišču na voljo v tabletah za pse v treh različnih jakostih. Namenjen je uporabi pri atopičnem dermatitisu pri psih. Deluje že 4 ure po zaužitju kar se opazi po prenehanju srbeža. Ko smo iz okolja izločili alergene in smo prepričani, da se vnetje ne bo pojavilo več lahko uporabo oclacitiniba prekinemo.

Več o zdravilu lahko izveste TUKAJ.

Posvetujte se z veterinarjem o možnosti zdravljenja atopičnega dermatitisa z oclacitinibom.

Mag. Mojca Mikuž, dr. vet. med.

Več informacij o izdelkih dobite pri podjetju IRIS d.o.o na 01/2006666 ali 01/2006667