Alergije in prehransko pogojene težave pri psih 1.del

(24.01.2017) Približno 10% vseh primerov alergij, ki se pojavljajo pri psih so alergije na hrano (1).

Najpogostejši alergeni zastopani v hrani psov so: pšenica, govedina, mlečni izdelki, perutnina, soja in jajca. Psi velikokrat razvijejo intoleranco oz. alergijo na določeno vrsto hrane, če jo uživajo daljše obdobje; dan za dnem, iz leta v leto.

Priporočljiva je čim bolj raznolika zastopanost mesa na jedilniku; tako lahko pes dobi nekajkrat tedensko kunca, divjačino, raco, jagnjetino ipd.

Večja, ko je raznolikost živil manj je možnosti, da se razvije intoleranca na hrano. Mnogim psom predstavljajo surovi goveji vampi pravo poslastico – ki jo nekajkrat tedensko lahko ponudimo, kot popestritev jedilnika.

V primeru, ko ugotavljamo katera je tista vrsta hrane oz. alergen na katerega je naš kuža intoleranten se poslužimo izločevalne diete. Torej sestavimo psu jedilnik na način, da vsebuje samo eno vrsto beljakovine (npr. kunca) – tako imenovano monoproteinsko dieto. Običajno traja izločevalna dieta najmanj dva do tri mesece. Če se le-ta obnese in jo pes dobro prenaša lahko postopno dodajamo druge vrste beljakovin.

Ko smo že ugotovili, da je naš kuža alergičen na določen alergen v hrani se le tega izogibamo, to pomeni, da na jedilniku ne sme biti niti grižljaja hrane na katero je pes alergičen.

Surova hrana, surova beljakovina – PRAVI ODGOVOR OB ALERGIJAH

Ker je struktura beljakovin v surovem mesu drugačna od kuhane ali predelane beljakovine se velikokrat zgodi, da psi z znanimi alergijami na določeno beljakovino popolnoma normalno prebavijo isto beljakovino v surovem stanju. Torej biološko primerna hrana – surova dieta je velikokrat edina rešitev za psa z alergijami na hrano.

V kolikor ima pes alergijo na eno od sestavin obroka, le-to spremljajo simptomi, kot so:

 • Prebavne motnje (napihnjenost, driska, bruhanje)
 • Razdražena in srbeča koža
 • Rdeče in razdražene oči
 • Izcedek iz nosu
 • Vnetje ušes
 • Razdraženo in srbeče področje šap (zlasti med blazinicami)

Zobne obloge, bolezni dlesni in slab zadah

Lepljiva prevleka iz bakterij t.i. zobni plak oz. biofilm nastaja zaradi neprimerne hrane (škrobnati ogljikovi hidrati) in pomanjkanja ustrezne higiene ustne votline psa. Plak oz. biofilm posega v zobno sklenino, posledično se razvije bolezen obzobnih tkiv (dlesni) in nalaganje zobnih oblog. Oboje spremlja zelo neprijeten zadah iz gobca psa.

Sestava in tekstura hrane lahko neposredno vplivata na ustno okolje z vplivom na celovitost tkiva, s spremembo metabolizma mikroflore, ki tvori zobne obloge, s spodbujanjem slinjenja, kot tudi s čiščenjem zobne površine, s primernim kontaktom ob žvečenju.

Več študij je pokazalo, da se pri živalih, hranjenih z mehko hrano zobni plak razvije hitreje in v večji meri, kot pri živalih hranjenih z vlaknasto, predvsem surovo hrano (2,3). Prav tako je hranjenje živali z briketirano hrano v primerjavi s hranjenjem z mokro hrano, doseglo zelo podobne rezultate. Vzrok za to naj bi bila predvsem sestava briketov, ki se drobijo takoj ob stiku z zobno ploskvijo. Hranjenje s surovo hrano spodbuja žvečenje zaradi same oblike in konsistence hrane, kar zagotavlja dober stik z večino zobne površine in tako učinkovito mehanično čiščenje zobnih oblog.

Zdravje se začne v gobčku…

Enako, kot pri ljudeh, je tudi pri psih močna povezava z bolezenskimi stanji kot npr. bolezni srca s slabim zdravjem ustne votline. Natančneje, bolezni ustne votline lahko potencialno ogrozijo glavne organe vašega psa – srce, jetra, pljuča in celo ledvica (4,5). S hranjenjem psa s surovo hrano, ob kateri bo imel možnost trgati in žvečiti mesnate dele, sočasno poskrbimo tudi za naravno čiščenje njegovih zob. Že 20 minut žvečenja, trganja in grizenja mesnatih kosti dnevno bo dovolj za ohranjanje primerne ustne higiene.


Primer psičke, mešanke maltežana in pritlikavega špica kaže stanje zobovja po 9 letih hranjenja z briketirano hrano (slika 1) in nato po dveh mesecih uživanja izključno surove hrane (slika 2)

Hranjenje, kot veleva narava


Natures Menu

MONOPROTEINSKA SUROVA HRANA Country Hunter

Surova mesna hrana je najbolj naravna, primerna ustroju psa ter posledično vir zdravja in vitalnosti. Psi surovo hrano zlahka prebavijo in iz nje odlično črpajo hranilne snovi.

Principov hranjenja s surovo hrano je več. Z Natures Menu uravnoteženi surovimi obroki zagotovite psu dnevni vnos hranilnih snovi, ki jih potrebuje za zdravje, vitalnost in razvoj pri mladih živalih.


Prehransko popolna in uporabniku prijazna linija surovih mesnih kock »nuggets« Country Hunter je primerna tudi za občutljive pse, ki jih pestijo alergije saj jo odlikuje:

 • En vir beljakovin (MONOPROTEINSKA DIETA), odsotnost žitaric
 • Kombinacija naravnih sestavin brez konzervansov in umetnih dodatkov
 • Vse sestavine so primerne za humano uživanje
 • Superhrana z odlično bio-razpoložljivostjo

Za dodatne informacije o izdelkih in naročila smo vam na voljo na telefonski številki (01) 200 66 66 ali elektronskem naslovu: [email protected], s svojim vprašanjem se lahko obrnete tudi na našo strokovno sodelavko Tanjo Kožuh na telefonsko številko 040/47 47 29 ali elektronski naslov: [email protected].

Več o izdelkih Natures Menu si lahko preberete na naši spletni strani: www.naturesmenu.si

Viri:

 1. Paterson (1995) Food hypersensitivity in 20 dogs with skin and gastrointestinal signs. Journal of Small Animal Practice. Vol. 36 (12), pp.529-534
 2. Fagan, Edwards (2009) Influence of diet consistency on periodontal disease in captive carnivores, Zoological Society of San Diego, Dept. of Veterinarian Services
 3. Schlesinger DP, Joffe DJ. Raw food diets in companion animals: A critical review. Can Vet J 2001; 52; 50-54.
 4. Logan EI. Dietary influences on peridontal health in dogs and cats. Vet Clin Small Anim 2006; 36; 1385-1401.
 5. Watson ADJ. Diet and peridontal disease in dogs and cats. Aust Vet J 1994;71;313-318.


Sorodni članki

Udeleženci seminarja, dr. Nick Thompson prvi z desne; Vir slike: Lena Gregorčič

Surovo je najboljše!

V četrtek 14. junija 2018 se je odvijal seminar z naslovom The Science Behind Raw Feeding s predavateljem dr. Nickom Thompsonom iz Velike Britanije, pod pokroviteljstvom podjetja IRIS Mednarodna trgovina d.o.o. in Natures Menu Ltd
preberi več

Country Hunter kunec

Izločevalna dieta z monobeljakovinskimi pločevinkami Country Hunter

Natures Menu predstavlja svojo novo paleto monobeljakovinskih pločevink Country Hunter za pse
preberi več

Iris

Seminar s področja surove prehrane psov v Ljubljani

Vabimo vas, da se udeležite seminarja s področja surove prehrane psov dne 14. junija 2018 v hotelu MONS v Ljubljani
preberi več

NATURES MENU popolna in uravnotežena surova hrana

NATURES MENU – popolna in uravnotežena surova hrana

Iris Mednarodna trgovina d.o.o. vam predstavlja izdelke blagovne znamke Natures Menu – popolno in uravnoteženo surovo hrano za pse in mačke
preberi več

Natures Menu

Nova tovarna proizvajalca Natures Menu iz Velike Britanije

Tehnološka mojstrovina proizvajalca naravne hrane za hišne ljubljenčke
preberi več

Vabilo na strokovno predavanje o surovem prehranjevanju psov in mačk.

Vabilo na strokovno predavanje o surovem prehranjevanju psov in mačk.

Podjetje IRIS Mednarodna trgovina d.o.o. skupaj s podjetjem Natures Menu Ltd. v sredo, 22. marca 2017, organizira strokovno predavanje o surovem prehranjevanju psov in mačk s predstavitvijo surove diete Natures Menu
preberi več

Natures Menu

Alergije in prehransko pogojene težave pri psih 2.del

V prispevku lahko tokrat preberete več o vplivu prehrane na debelost, posebnih prehranskih potrebah pri starejših psih ter prednostih monoproteinske surove prehrane.  
Debelost
preberi več

Natures Menu

NATURES MENU – popolna in uravnotežena surova hrana

Iris Mednarodna trgovina d.o.o. vam predstavlja izdelke blagovne znamke Natures Menu – popolno in uravnoteženo surovo prehrano za pse in mačke
preberi več