Viyo Recuperation za premagovanje težav z ješčnostjo

(04.12.2013) Viyo Recuperation pomaga pri premagovanju težav z ješčnostjo (palatibilnostjo) konvencionalnih in terapevtskih diet na varen in idealen način

Ješčnost diet za mačke in pse pogosto predstavlja težavo tako živalim kot njihovim lastnikom. To postane še večji problem, če mačka in psi potrebujejo zdravljenje s pomočjo terapevtskih diet, navadno zaradi težav z ledvicami, jetri ali srcem.

Viyo Recuperation za premagovanje težav z ješčnostjo Zamenjava običajne diete s terapevtsko dieto je pogosto težavna in lahko povzroči tudi dodatne medicinske probleme.

Že v študiji iz leta 1984 sta Finco in Barsanti primerjala normalno dieto in dieto, ki je vsebovala znižano količino proteinov. Ugotovila sta, da je manjše zauživanje diete, ki je vsebovala znižano vsebnost proteinov, zaradi slabe ješčosti povzročilo delno anoreksijo živali. V študiji diete za mačke, ki je vsebovala neprebavljive komponente, da bi znižali gostoto kalorij v njen, je bilo ugotovljeno nižje zauživanje take hrane.

Napredovanje v  razvoju terapevtskih diet za mačke in pse, s katerimi lahko upravljamo z boleznijo, je še povečalo pomembnost ješčosti. Specialne diete pogosto vsebujejo manj nutrientov, ki povečujejo palatibilnost, kot so maščobe, proteini in natrij. Zamenjava proteinov in maščob z vlakninami in ogljikovimi hidrati zniža palatibilnost.

Kaj je palatibilnost (ješčnost)?

Palatibilnost je stopnja sprejemljivosti diete za živali, ki jo določa senzorni odziv živali na specifične kemične in fizične karakteristike- vonj, okus in teksturo. Kombinacija vonja in okusa definira okusnost (3). Relativna pomembnost teh senzoričnih kvalitet, ki definirajo ješčnost,  se deloma razlikuje pri psih in mačkah. Pri psih je najpomembnejši vonj, nato okus in najmanj pomembna tekstura.

Za mačke je najpomembnejši vonj, nato tekstura, okus pa je manj pomemben. Oboji so izredno občutljivi na vonje in okuse, ki so povezani z mesom (4). Videz hrane je manj pomemben. Psi imajo receptorje za sladko, grenko in slano. Mačke ne preferirajo sladkega okusa, kot ga sicer večina sesalcev, kar pa za popolne mesojede ni presenetljivo.

Psi imajo najraje (od najbolj do najmanj zaželenega) govedino, svinjino, jagnjetino, perutnino in konjsko meso. Tudi oni imajo raje mesno dieto od visoko-proteinske brezmesne diete. Mačke imajo raje ribje meso od ostalega mesa in so zelo občutljive na majhne spremembe v dieti.

Če psom ponudimo nekaj različnih diet jih bodo povohali in se hitro odločili, katera jim je najbolj všeč. Vendar bodo občasno poskusili tudi druge diete, tudi če so eni izrazito naklonjeni.

Viyo Recuperation
Viyo Recuperation
Če je tista, ki so najprej izbrali veliko bolj palatibilna, se bodo hitro vrnili k njej (5). Na splošno psi pobirajo hrano z zobmi, medtem ko mačke hrano povohajo in poskusijo preden se odločijo, katero bodo jedle, razen če je vonj ene hrane izrazito bolj privlačen (6). Mačke pobirajo hrano z jezikom, ne z zobmi.

Med tem ko jejo lahko mačke večkrat spremenijo svojo odločitev. Tako mačko kot psi pred zaužitjem intenzivno ovohavajo nepoznano hrano (7), kar močno poveča pretok zraka preko olfaktorne sluznice (8).

Trenje, viskoznost in gladkost hrane ob kontaktu s površino ust strokovnjaki pogosto imenujejo »občutek v ustih«. Maščobe in vlaga pozitivno vplivajo na občutek v ustih in na palatibilnost. Po pravilu je kozervirana hrana (75% vlage) bolj okusna od mehke-vlažne hrane (30% vlage), ki je bolj palatibilna kot suha hrana (10% vlage) (9).

Maščoba tudi doprinese k pozitivnemu občutku v ustih in palatibilnost hrane, ki ima znižano količino maščob,  je posledično slabša. Diete brez maščob v obliki gela s 50 do 60% vode so sprejemljive za mačke (10). Kot kaže lahko znižamo vsebnost maščob, če ohranimo primerno teksturo diete.

Ali obstaja rešitev za povečano zauživanje (terapevtskih) diet?

Viyo Recuperation je visoko palatibilna, tekoča, popolna nizkokalorična formula, ki pomaga ljubljenčkom, da brez težav preidejo z običajne hrane na terapevtsko dieto. Pomaga povečati palatibilnost nove diete in tudi preprečiti drisko. Lahko jo varno kombiniramo s katerokoli hrano. Za več informacij kontaktirajte Animalis d.o.o.!

www.animalis.si

Viri:

  1. Barsanti, J.A. and Finco D.R. Dietary Management of Chronic Renal Failure in Dogs. J.A.A.H.A., May/June 1985, Volume 21, pp. 371-375.
  2. Kienzle, E., Meyer H. and Schnieder R. Investigations on Palatability, Digestibility and Tolerance of Low Digestible Food Components in Cats. Journal of Nutrition, 1991, 121:S56-S57.
  3. Thomson, D.M.H. The meaning of flavour. In G.G. Birch, M.G. Lindley (Eds.) Developments in Food Flavours, pp. 1-21. London, Elsevier Applied Science, 1986.
  4. Stein, L.J. Chemosensory insights. Petfood Industry, September 2001, 4-6.
  5. Smith, J.C. et al. Fine-grained measures of dogs’ eating behavior in single-pan and two-pan tests. In L.M. Beidler et al. (Eds.) Neuroscience and Biobehavioral Reviews, Vol. 8 (2), pp. 243-251. Fayetteville, New York, ANKHO International, 1984.
  6. Hullar, I. et al. Factors influencing the food preferences of cats. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl) 85: 205-211, 2001.
  7. Bradshaw, J. and Thorne, C. Feeding behaviour. In C. Thorne (Ed.) Waltham Book of Dog and Cat Behaviour, pp. 115-129. Oxford, Pergamon Press, 1992.
  8. Vadurel, A. and Gogny M. L’odorat du chien: aspects physiologiques et facteurs de variation. (Sense of smell in dogs: physiological aspects and factors of variation.) Point Vét. 28 (181):1037-1044, 1997.
  9. Houpt, K.A. Domestic Animal Behavior, Iowa University Press, Ames, Iowa. 1991 p. 290.
  10. McDonald, M.L., Rogers, Q.R. and Morris, S.G. Role of Linoleate as an essential fatty acid for the cat independent of arachidonate synthesis. Journal of Nutrition, 1983, Volume 113, pp. 1422-1433.

Sorodni članki

VIYO RENAFELIN - podpora mačkam, ki trpijo za kronično odpovedjo ledvic

VIYO RENAFELIN - podpora mačkam, ki trpijo za kronično odpovedjo ledvic

Kronična odpoved ledvic je najpogostejša presnovna bolezen mačk. Animalis d.o.o. vam predstavlja več kot le vezalec fosfatov.
preberi več

Livisto

Animalis vam predstavlja novo zdravilo podjetja Livisto

Amoksicilin in klavulanska kislina - okusne in hipoalergene tablete za pse in mačke
preberi več

DELTATIC

DELTATIC, zdravilne ovratnice za pse

Ekipa podjetja Animalis vas z veseljem obvešča, da imajo sedaj na voljo ovratnice za pse, ki ščitijo pred klopi, komarji, bolhami in peščenimi muhami
preberi več

Viyo imune

Novo ime uveljavljenega izdelka Viyo

Sporočamo vam, da je Viyo reinforces all ages za mačke in Viyo reinofces all ages za pse dobil novo ime in preobleko - VIYO IMUNE +  za mačke in VIYO IMUNE + za pse
preberi več

Viyo Reinforces

Močnejši imunski sistem psov in mačk

COVID-19 vpliva na vse nas, vendar ga bomo skupaj premagali. Poskrbite drug za drugega in za vaše hišne ljubljenčke!
preberi več

Viyo reinforces

Nova, izboljšana formula  Viyo Reinforces

Animalis predstavlja Viyo Reinforces® ZA VSE STAROSTI z novo, izboljšano formulo in novo podobo!
preberi več

Viyo reinforces

Predstavljamo vam novost - VIYO REINFORCES, za vsakodnevno zaščito vaše živali!

Viyo reinforces je napitek s prebiotskimi vlakninami, ki izboljšajo črevesno mikrofloro in prebavni sistem vašega psa ali mačke
preberi več

Kolegi iz podjetja Animalis, d.o.o. so pomagali živalim zavetišča v Gmajnicah!

Kolegi iz podjetja Animalis, d.o.o. so pomagali živalim zavetišča v Gmajnicah!

V prejšnjem tednu so se veterinarji in skrbniki v zavetišču lahko razveselili donacije podjetja Animalis, d.o.o., ki bo živalim zagotovo v veliko pomoč!
preberi več