Moja mačka in pes slabo jesta

(09.09.2013) Zavrnitev hrane, ki jo običajno opisujejo lastniki živali,  je rezultat prehranskih navad, ki so jih živali pridobile od njihovih lastnikov.

»Moj pes obožuje svojo hrano, nato naslednji dan enako hrano odklanja.«

»Moja mačka je slab jedec in jo je zelo težko nahraniti.«

viyorecuperation Preden začnemo govoriti o tem, kako so nastale težave odklanjanja hrane, nekaj besed : včasih je zavračanje hrane znak bolezni. Če vaša žival običajno ni izbirčna in če sami niste ustvarili »izbirčne živali«,  potem je obisk veterinarja zaželen.

Poznajte svojo žival! Vedeti moramo, kaj so normalne prehranjevalne navade, normalno obnašanje ter izgled živali. Kakršnokoli odstopanje od normalnega je lahko znak bolezni.

Mogoče je eden najpogostejših vzrokov za odklanjanje hrane napačno razumevanje lastnikov, da tudi živali potrebujejo tako raznoliko hrano kot ljudje. Nekateri lastniki pozabljajo, da ljudje potrebujejo raznoliko prehrano,  da si zagotovimo zauživanje prehransko uravnoteženih obrokov.

Kakovostna hrana za vaše hišne ljubljenčke  pa vsebuje pravilno ravnovesje hranilnih snovi in je dovolj okusna. Ponujanje različne hrane našim ljubljenčkom spodbuja »obotavljanje in čakanje« ljubljenčkov.

Živali hrano odklonijo in čakajo, če jim bomo ponudili kaj boljšega. Ko najdete hrano, ki je popolna in uravnotežena in jo vaša žival rada je, ostanite pri tej hrani. Če žival postane  razvajen družinski član in ni več samo ljubljenček, je to lahko problem.

Če ljubljenček dobiva priboljške z mize in s tem zadovolji in poteši lakoto, bo zavračal hrano, ki mu je namenjena, ali zaužil le nekaj grižljajev hrane, ki bi jo moral zaužiti.

Nekateri psi nekaj dni z veseljem jejo neko vrsto hrane, nato pa nenadoma ta želja po  hrani oslabi, jejo obotavljajoče ali več dni odklanjajo hrano. To zavračanje hrane je lahko lastna volja psa, da kontrolira vnos kalorij.

Ko žival zazna, da s tem ko poje svojo hrano osreči lastnika, hitro začne jesti, zato da bi ustregla lastniku. Včasih besede »priden« ali pohvala in naklonjenost, vzpodbudijo psa, da je, ker bi rad osrečil lastnika. Prenajedanje lahko kot pri človeku tudi pri psu povzroči občutek nelagodnosti. Da bi se pes znebil tega občutka, preneha jesti svojo hrano oz. je zelo malo.

Veliko lastnikov pove, da njihove živali  v vročem vremenu jedo manj. To ni nič nenavadnega. Študije so pokazale, da je splošno pravilo, da psi  pri dvigu T za 10 stopinj potrebujejo 7,5 % kalorij manj.

Prehranjevalnih navad mačk ne smemo pomotoma zamenjati z zavračanjem hrane. Večina mačk je občasnih jedk. Pojedo košček ali dva, odidejo od posode in se spet vrnejo. Redko jejo požrešno. V določenih časovnih intervalih se redno vračajo po male prigrizke. Lastniki si ta način hranjenja občasno napačno razlagajo in mislijo, da mačke določene hrane ne marajo. 

Veterinarji opisujejo nekatere živali, kot "prehranska lahkomiselnost". Ne glede na to kako dobro so živali rejene, si rade postrežejo z ostanki hrane, smetmi. Če te pogosto najdejo, izgubijo zanimanje za svojo hrano. Navada, da jedo smeti in ostanke hrane, je lahko tudi nevarna, lahko privede do bruhanja ali driske ali vnosa onesnažene hrane in strupenih kemikalij.

Da bi to preprečili, moramo zagotoviti, da ljubljenček nima dostopa do smeti v hiši, kleti ali garaži. Prepričajte se, da imajo vaši smetnjaki tesno prilegajoče pokrove. Za zaščito lastnih živali in za zaščito živali sosedov. Ne pustite, da bi živali brskale po smeteh.

Če morate spremeniti prehrano vašega ljubljenčka zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov, vam lahko prehod olajša Viyo recuparation. Prehod na novo prehrano je zelo olajšan zaradi visoke palatibilnosti ter vsebnosti prebiotičnih vlaken (fruktooligosaharidi in inulin), kar pomaga preprečiti  prehodne driske.

Viyo Recuperation, ki je izredno palatibilen, spodbuja zauživanje izbrane hrane pri mačkah in psih. Lahko ga kombiniramo s katerokoli dieto (suha hrana, konzervirana mokra hrana ali s svežim mesom), ne da bi to vplivalo na ravnotežje hranilnih snovi v obroku.

Za več informacij o proizvodu obiščite www.animalis.si ali www.viyorecuperation.com, nas pokličite na 051 429 093 ali nam pišite na info@animalis.si.

Sorodni članki

Viyo Reinforces

Močnejši imunski sistem psov in mačk

COVID-19 vpliva na vse nas, vendar ga bomo skupaj premagali. Poskrbite drug za drugega in za vaše hišne ljubljenčke!
preberi več

LIVISTO

Okusne tablete z metronidazolom za pse in mačke

Animalis je v svojo paleto proizvodov LIVISTO dodal metronidazolske okusne tablete za pse in mačke
preberi več

VIROCID

VIROCID –  najmočnejši dezinficiens učinkovit proti afriški prašičji kugi

Virocid® deluje baktericidno, virucidno, fungicidno in sporicidno in je varen za ljudi, živali in njihovo okolje
preberi več

Delavnica Aviapp

Delavnica Aviapp

Animalis, d.o.o., je v sodelovanju s podjetjem Huvepharma in Inštitutom za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete, organiziral delavnico, na kateri smo udeležencem predstavili uporabo platforme Aviapp
preberi več

Delavnica o preventivi mastitisa in higieni telet

Delavnica o preventivi mastitisa in higieni telet

Ekipa Animalis-a je  skupaj z dobaviteljem CID LINES organizirala dvodnevno delavnico na temo preventive mastitisa in higiene telet
preberi več

Enostaven program razglistenja pšrašičev

Enostaven program razglistenja pšrašičev

Animalis vam v sodelovanju s podjetjem HUVEPHARMA predstavlja program enostavnega razglistenja s suspenzijo za dajanje v vodo za pitje za prašiče
preberi več

Viyo reinforces

Nova, izboljšana formula  Viyo Reinforces

Animalis predstavlja Viyo Reinforces® ZA VSE STAROSTI z novo, izboljšano formulo in novo podobo!
preberi več

Livipen – tisti, ki izstopa

Animalis je v svojo paleto proizvodov LIVISTO dodal še en nov proizvod

Novost je visokokakovostna suspenzija prokainijevega benzilpenicilinata, ki izstopa od drugih penicilinov na trgu, zahvaljujoč enostavni resuspenziji
preberi več