Mikotoksini v krmi in kako si lahko pomagamo

(21.11.2014) Letošnja izredno mokra sezona je bila idealna za razvoj plesni in gliv iz rodu Fusarium, ki so proizvajalke številnih mikotoksinov.

Animalis V vlažnih in hladnejših razmerah so zato problematični zlasti mikotoksina DON in ZEARALENON ter FUMONIZINI, kar potrjujejo tudi analize letošnje krme, ki so bile že opravljene in ki v večini kažejo izredno visoko vsebnost DON-a. Letos se pričakuje manj težav z aflatoksini. Aflatoksini so toksini vročih in suhih območij (tropi, subtropi) a se zaradi klimatskih sprememb ter povečanega trgovanja s krmo vedno pogosteje pojavljajo tudi pri nas.

Ker imajo mikotoksini različne kemijske sestave, je nekatere zelo enostavno vezati in jih veže praktično vsak medij, ki ima veliko površino vezave (gline, stene kvasovk…), drugih mikotoksinov pa enostavni vezalci mikotoksinov ne vežejo, ker ti nimajo dostopnega mesta vezave. Aflatoksini spadajo v prvo skupino: enostavno jih je vezati. DON in ZEARALENON pa spadata v skupino mikotoksinov, ki jih ne moremo vezati! Zato jih moramo pred vezavo deaktivirati, razgraditi.

Ker so letos visoke vsebnosti zlasti drugih, za zmanjšanje učinka mikotoksinov v krmi letos potrebujete deaktivator mikotoksinov, kot je Ultrasorb.

UltraSorb UltraSorb je dopolnilna krmna mešanica za uporabo v prehrani živali. Vsebuje biološko aktivne snovi, ki prisotne mikotoksine v krmi deaktivirajo, ali pa jih preoblikujejo v nedostopne in neprebavljive snovi. Po deaktivaciji pa UltraSorb zaradi vsebnosti bentonitov, aminosilikatov, encimov in celičnih sten kvasovk, zelo uspešno veže mikotoksine.

Simptomi, ki so povezani s pojavom mikotoksinov v krmi so v večini primerov subklinični, pri vseh živalskih vrstah so povezani zlasti:

  • z znižanjem imunosti živali,
  • s slabšimi prirasti in s slabšo konverzijo,
  • slabšo plodnostjo.

Nekatere znake (visokih) vsebnosti mikotoksinov zaznamo takoj: slabša ješčnost, nižja proizvodnja, celo izbljuvke prežvekov pri govedu, bljuvanje pri prašičih, otečene vulve, nekatere spremembe pa se pojavijo po daljšem dajanju krme s povišano vsebnostjo mikotoksinov (slabši reprodukcijski rezultati, abortusi, manjša legla pri prašičih, znižana odpornost živali ter bolj izrazite in težje ozdravljive infekcijske bolezni).

V krmi imamo vedno neko mešanico mikotoksinov, praktično nikoli v njej ni prisoten samo en mikotoksin. Učinki posameznih mikotoksinov pa se seštevajo, včasih celo potencirajo! Brez ukrepanja bodo letos številni rejci imeli (nepojasnjene) težave v rejah. Ob teh pomislite tudi na mikotoksine! Če želite rejcem svetovati in prihraniti težave pa jim svetujte uporabo produkta Utrasorb 10 ali Ultrasorb Xtra, ki sta širokospektralna produkta in uspešno deaktivirata in vežeta širok spekter mikotoksinov.

Ultrasorb je proizvod nove generacije. Sestavljen je iz treh vrst aktivnih komponent, za učinkovito odstranjevanje širokega spektra mikotoksinov vsebuje:

  • dva aluminosilikata (Na, Ca), ki učinkovito vežeta lažje vezljive mikotoksine,
  • fermentacijski produkti kvasovk (manan oligosaharidi),
  • mikrobni ekstrakti, za biotransformacijo ne-vezljivih mikotoksinov (DON, T-2).

Poleg tega Ultrasorb vsebuje tudi tako imenovani 'nutrient support package', ki zagotavlja podporo tkivu sluznic, delovanju jeter in prebavni mikroflori.

Z vami lahko preučimo situacijo in tveganje pri vaših strankah ter vam svetujemo glede možnih ukrepov, načina uporabe produkta in pravilnega doziranja. Za več informacij smo vam vedno na voljo, kontaktirajte nas na tel. 031 659 804  ali na elektronski naslov crtomir.praprotnik@animalis.si.

Črtomir Praprotnik, dr. vet. med. (Animalis, d.o.o.)


www.animalis.si,

Sorodni članki

Viyo reinforces

Nova, izboljšana formula  Viyo Reinforces

Animalis predstavlja Viyo Reinforces® ZA VSE STAROSTI z novo, izboljšano formulo in novo podobo!
preberi več

Livipen – tisti, ki izstopa

Animalis je v svojo paleto proizvodov LIVISTO dodal še en nov proizvod

Novost je visokokakovostna suspenzija prokainijevega benzilpenicilinata, ki izstopa od drugih penicilinov na trgu, zahvaljujoč enostavni resuspenziji
preberi več

Animalis na EERVC v Grčiji

Animalis na EERVC v Grčiji

V mesecu oktobru 2019 se je Animalis v družbi še štirih veterinark odpravil na 4. EERVC v Grčijo, v milijonsko mesto Thessaloniki.
preberi več

Na stojnici podjetja Animalis d.o.o. je bilo živahno in veselo!

Sejem bil je živ!

Na stojnici podjetja Animalis d.o.o. je bilo živahno in veselo!
preberi več

Animalis ponovno vabi na sejem AGRA

Animalis ponovno vabi na sejem AGRA

Letošnji sejem AGRA bo potekal od 24. do 29.8.2019 v Gornji Radgoni.
preberi več

Naredite prebavo lahko kot pero

Naredite prebavo lahko kot pero

Animalis je v svojo paleto proizvodov LIVISTO dodal raztopino za spodbujanje aktivnosti jeter in prebavil pri boleznih prebavil in jetrnem popuščanju
preberi več

Junijsko izobraževanje v Bolgariji

Junijsko izobraževanje v Bolgariji

Animalis se je konec junija z ekipo slovenskih veterinarjev udeležil seminarja v Bolgariji, ki ga je organiziral njihov poslovni partner Huvepharma
preberi več

Novost - spletni vademekum podjetja Animalis

Novost - spletni vademekum podjetja Animalis

Ker se pri podjetju Animalis zavedajo, da je hitro iskanje željenih informacij za marsikoga zelo pomembno, vam predstavniki z veseljem sporočajo, da so pripravili spletni vademekum, na katerem lahko iščete informacije o njihovih izdelkih
preberi več