Mikotoksini v krmi in kako si lahko pomagamo

(21.11.2014) Letošnja izredno mokra sezona je bila idealna za razvoj plesni in gliv iz rodu Fusarium, ki so proizvajalke številnih mikotoksinov.

Animalis V vlažnih in hladnejših razmerah so zato problematični zlasti mikotoksina DON in ZEARALENON ter FUMONIZINI, kar potrjujejo tudi analize letošnje krme, ki so bile že opravljene in ki v večini kažejo izredno visoko vsebnost DON-a. Letos se pričakuje manj težav z aflatoksini. Aflatoksini so toksini vročih in suhih območij (tropi, subtropi) a se zaradi klimatskih sprememb ter povečanega trgovanja s krmo vedno pogosteje pojavljajo tudi pri nas.

Ker imajo mikotoksini različne kemijske sestave, je nekatere zelo enostavno vezati in jih veže praktično vsak medij, ki ima veliko površino vezave (gline, stene kvasovk…), drugih mikotoksinov pa enostavni vezalci mikotoksinov ne vežejo, ker ti nimajo dostopnega mesta vezave. Aflatoksini spadajo v prvo skupino: enostavno jih je vezati. DON in ZEARALENON pa spadata v skupino mikotoksinov, ki jih ne moremo vezati! Zato jih moramo pred vezavo deaktivirati, razgraditi.

Ker so letos visoke vsebnosti zlasti drugih, za zmanjšanje učinka mikotoksinov v krmi letos potrebujete deaktivator mikotoksinov, kot je Ultrasorb.

UltraSorb UltraSorb je dopolnilna krmna mešanica za uporabo v prehrani živali. Vsebuje biološko aktivne snovi, ki prisotne mikotoksine v krmi deaktivirajo, ali pa jih preoblikujejo v nedostopne in neprebavljive snovi. Po deaktivaciji pa UltraSorb zaradi vsebnosti bentonitov, aminosilikatov, encimov in celičnih sten kvasovk, zelo uspešno veže mikotoksine.

Simptomi, ki so povezani s pojavom mikotoksinov v krmi so v večini primerov subklinični, pri vseh živalskih vrstah so povezani zlasti:

  • z znižanjem imunosti živali,
  • s slabšimi prirasti in s slabšo konverzijo,
  • slabšo plodnostjo.

Nekatere znake (visokih) vsebnosti mikotoksinov zaznamo takoj: slabša ješčnost, nižja proizvodnja, celo izbljuvke prežvekov pri govedu, bljuvanje pri prašičih, otečene vulve, nekatere spremembe pa se pojavijo po daljšem dajanju krme s povišano vsebnostjo mikotoksinov (slabši reprodukcijski rezultati, abortusi, manjša legla pri prašičih, znižana odpornost živali ter bolj izrazite in težje ozdravljive infekcijske bolezni).

V krmi imamo vedno neko mešanico mikotoksinov, praktično nikoli v njej ni prisoten samo en mikotoksin. Učinki posameznih mikotoksinov pa se seštevajo, včasih celo potencirajo! Brez ukrepanja bodo letos številni rejci imeli (nepojasnjene) težave v rejah. Ob teh pomislite tudi na mikotoksine! Če želite rejcem svetovati in prihraniti težave pa jim svetujte uporabo produkta Utrasorb 10 ali Ultrasorb Xtra, ki sta širokospektralna produkta in uspešno deaktivirata in vežeta širok spekter mikotoksinov.

Ultrasorb je proizvod nove generacije. Sestavljen je iz treh vrst aktivnih komponent, za učinkovito odstranjevanje širokega spektra mikotoksinov vsebuje:

  • dva aluminosilikata (Na, Ca), ki učinkovito vežeta lažje vezljive mikotoksine,
  • fermentacijski produkti kvasovk (manan oligosaharidi),
  • mikrobni ekstrakti, za biotransformacijo ne-vezljivih mikotoksinov (DON, T-2).

Poleg tega Ultrasorb vsebuje tudi tako imenovani 'nutrient support package', ki zagotavlja podporo tkivu sluznic, delovanju jeter in prebavni mikroflori.

Z vami lahko preučimo situacijo in tveganje pri vaših strankah ter vam svetujemo glede možnih ukrepov, načina uporabe produkta in pravilnega doziranja. Za več informacij smo vam vedno na voljo, kontaktirajte nas na tel. 031 659 804  ali na elektronski naslov crtomir.praprotnik@animalis.si.

Črtomir Praprotnik, dr. vet. med. (Animalis, d.o.o.)


www.animalis.si,

Sorodni članki

Viyo Reinforces

Močnejši imunski sistem psov in mačk

COVID-19 vpliva na vse nas, vendar ga bomo skupaj premagali. Poskrbite drug za drugega in za vaše hišne ljubljenčke!
preberi več

LIVISTO

Okusne tablete z metronidazolom za pse in mačke

Animalis je v svojo paleto proizvodov LIVISTO dodal metronidazolske okusne tablete za pse in mačke
preberi več

VIROCID

VIROCID –  najmočnejši dezinficiens učinkovit proti afriški prašičji kugi

Virocid® deluje baktericidno, virucidno, fungicidno in sporicidno in je varen za ljudi, živali in njihovo okolje
preberi več

Delavnica Aviapp

Delavnica Aviapp

Animalis, d.o.o., je v sodelovanju s podjetjem Huvepharma in Inštitutom za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete, organiziral delavnico, na kateri smo udeležencem predstavili uporabo platforme Aviapp
preberi več

Delavnica o preventivi mastitisa in higieni telet

Delavnica o preventivi mastitisa in higieni telet

Ekipa Animalis-a je  skupaj z dobaviteljem CID LINES organizirala dvodnevno delavnico na temo preventive mastitisa in higiene telet
preberi več

Enostaven program razglistenja pšrašičev

Enostaven program razglistenja pšrašičev

Animalis vam v sodelovanju s podjetjem HUVEPHARMA predstavlja program enostavnega razglistenja s suspenzijo za dajanje v vodo za pitje za prašiče
preberi več

Viyo reinforces

Nova, izboljšana formula  Viyo Reinforces

Animalis predstavlja Viyo Reinforces® ZA VSE STAROSTI z novo, izboljšano formulo in novo podobo!
preberi več

Livipen – tisti, ki izstopa

Animalis je v svojo paleto proizvodov LIVISTO dodal še en nov proizvod

Novost je visokokakovostna suspenzija prokainijevega benzilpenicilinata, ki izstopa od drugih penicilinov na trgu, zahvaljujoč enostavni resuspenziji
preberi več