Aviarna influenca ali ptičja gripa: preventiva je nujnost

(10.01.2017) POTREBNA JE BUDNOST: Čim zgodnejše odkritje potencialne kontaminacije je najboljše zagotovilo za uspešen boj z boleznijo. Zato je pomembno, da ponovno ojačamo ukrepe biološke varnosti in preprečimo vstop bolezni na farmo.

PREVENTIVA

Da bi preprečili širjenje infekcije je potrebno upoštevati in izvajati vse ukrepe biološke zaščite. Pozitivne reje zapremo, transport perutnine je prepovedan. Objekti, infrastruktura, oprema… vsi materiali, ki jih uporabljamo na perutninarski farmi morajo biti temeljito očiščeni in razkuženi. Uporabljajte pravilen in popoln protokol čiščenja in razkuževanja!

Bioprotexion

V PRAKSI !?

Glede na to, da je možen prenos tudi preko zraka in s kontaktom z drugimi živalmi in / ali ljudmi, je pomembno, da prepoznamo te vektorje in jih imamo pod kontrolo.

Preventivni ukrepi, ki jih moramo izvajati:

1. Preprečite vnos od zunaj: farme naj bodo popolnoma zaprte za zunanje osebe. Zagotovite čiste in umazane poti. Dobavitelji in obiskovalci morajo razkužiti kolesa na vozilih preden vstopijo na farmo. Farmo morajo zapustiti po umazani poti!

2. Na vhodu vsakega objekta postavite dezinfekcijsko kopel s svežo raztopino razkužila. Ne pozabite razkužiti obuval ob vsakem vstopu v objekt. Dezinfekcijske bariere so koristne le, če jih uporabljamo!
Uporabite KICKSTART ali VIROCID v 1 % raztopini, ki jo zamenjate na 2-3- dni.

3. Očistite in razkužite roke pred vstopom v objekt. Uporabite dekontaminacijsko milo za roke KENODERM in roke razkužite s KENOSEPTOM-G ali KENOSEPTOM- L. Seveda to velja tudi za obiskovalce, tudi za veterinarje.

4. Uporabljajte primerno in čisto obleko za vstop v objekt. Obiskovalci naj nosijo oblačila, ki jih dobijo na farmi. Uporabljajte drugo obleko za vsak objekt / oddelek kmetije, da preprečite širjenje kontaminacije. Pogosteje kot običajno perite obleke.

5. Psom, mačkam in drugim živalim, tudi glodavcem, preprečite vstop v objekt! Psi in mačke so možni in nevarni vektor!

6. Razmišljajte preventivno in ostanite pozorni! Zelo hitro lahko naredimo napako! Če moramo uničiti jato, je prepozno!

CID Lines

Inficirane farme so podvržene strogi proceduri čiščenja in razkuževanja:   

› Vse površine je potrebno očistiti s penjenjem z močnim alkalnim čistilom, ki dobro prodira v umazanijo. Uporabite KENOSAN v 1,5 do 2 % koncentraciji. Če uporabljate penilec, ki je prikazan spodaj, ga naravnajte na št. 3.Upoštevajte 30 minutni kontaktni čas. Nato temeljito sperite z vodo pod visokim pritiskom.

› Po spiranju čistila z vsemi nečistočami je zelo pomembno, da se površine posušijo. V objektu ne sme biti luž, ker bi te razredčile razkužilo in razkuževanje ne bi bilo učinkovito.

› Tudi za nanos razkužila priporočamo, da uporabimo penilec. Penjenje razkužila omogoči daljši in boljši kontakt med razkužilom in površino, poleg tega vidimo, na katere površine smo nanesli razkužilo, in zniža količino aerosola v zraku (varnost za respiratorne organe). Doziranje: 1%. Za objekt za perutnino s 1000 m2 talne površine potrebujete +/- 7.5 L VIROCID-a. Ne spirajte, pustite, da se proizvod posuši.

› Pustite, da se objekt popolnoma posuši. Očistite in razkužite tudi opremo, ki ste jo uporabljali za čiščenje in razkuževanje, preden jo ponovno shranite. Očistite in razkužite obuvala in dezinfekcijsko kopel. Uporabljajte VIROCID ali KICKSTART v 1% koncentraciji v čisti dezinfekcijski kopeli.

PREGLED PROIZVODOV ZA PREPREČEVANJE ŠIRJENJA VIRUSA AVIARNE INFLUENCE:


VIROCID dokazano deluje proti H5N1 -Aviarna influenca, v koncentraciji 0,25% !

Posvetujte se z nami glede razkuževanja transportnih sredstev pri temperaturah pod nič stopinj C.

Uradne zahteve večine javnih inštitucij v primeru izbruha ptičje gripe:   

1. Perutnina mora biti zaprta oz. preprečen mora biti kontakt z drugimi pticami.

2. Na vseh vhodih v objekte s perutnino in na kmetije mora biti dezinfekcijska kopel z registriranim razkužilom z dokazano učinkovitostjo.

3. Dostop do perutninarskih farm ali valilnic je prepovedan vsem osebam, ki ne delajo na farmah ali v valilnici. Za to je odgovoren lastnik. Ta prepoved ne velja za:

  • osebje, ki je potrebno za normalno delovanje farme,
  • za veterinarje,
  • osebje javnih ustanov za zdravje ljudi in živali in za osebje, ki dobi dovoljenje z njihove strani,

To osebje mora pred vstopom v objekt nositi primerna obuvala in obleko in mora izvajati vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa aviarne influence.

4. Odgovorno osebje mora voditi seznam obiskov z datumom in časom obiska, imenom in naslovom obiskovalca, registrsko tablico vozila, namenom obiska in z oznako, ali je ali ni vstopil v objekt / valilnico. Osebe morajo biti v register vpisane kronološko. Vsak vpis v register mora biti podpisan in datiran s strani veterinarja.

Animalis Dodatne informacije in naročila proizvodov CID LINES za preprečevanje širjenja virusa aviarne influence:

Animalis, prehrana in zdravje živali, d.o.o.
01 242 55 30, 031 659 804
info@animalis.si, www.animalis.si


Sorodni članki

Brezplačen webinar z naslovom 'Protozoan parasites: a management challenge in farms'

Brezplačen webinar z naslovom "Protozoan parasites: a management challenge in farms"

Predstavniki podjetja Animalis vabijo kolege k udeležbi na strokovnem webinarju, ki se bo odvijal v torek, 21.6.2022
preberi več

Animails vabi na webinar  ' PRRSv infections - a worldwide problem in pig production'

Animails vabi na webinar  " PRRSv infections - a worldwide problem in pig production"

Predstavniki podjetja Animalis vabijo kolege k udeležbi na strokovnem webinarju v organizaciji proizvajalca Huvepharma, ki se bo odvijal v sredo, 15.6.2022
preberi več

Da, preventiva deluje! Praktičen pristop v boju proti ptičji influenci

Webinar "Da, preventiva deluje! Praktičen pristop v boju proti ptičji influenci"

Ekipa podjetja Animalis d.o.o. vas vabi na brezplačen webinar z naslovom " YES, PREVENTION WORKS: A PRACTICAL APPROACH TO COMBAT AVIAN INFLUENZA", ki ga organizira podjetje CID LINES, An Ecolab Company, v sodelovanju z dr. Kateri Bertran, Elien Claeys in Luc Ledoux
preberi več

Strokovni webinar: Mycoplasma Arthtitis in pigs

Strokovni webinar: Mycoplasma Arthtitis in pigs

Podjetje Animalis vas vabi na dva strokovna webinarja na temo "Mycoplasmal Arthritis: an increasing worldwide problem in pig production", ki ga organizira farmacevtska družba Huvepharma, v sodelovanju s prof. Miklós Gyuranecz in prof. Maria Pieters
preberi več

Livisto

Animalis vam predstavlja novo zdravilo podjetja Livisto

Amoksicilin in klavulanska kislina - okusne in hipoalergene tablete za pse in mačke
preberi več

Letak CID Lines APK webinar

Webinar "Da, preventiva deluje! Praktičen pristop v boju proti afriški prašičji kugi"

Ekipa podjetja Animalis d.o.o. vas vabi na brezplačen webinar z naslovom "Da, preventiva deluje! Praktičen pristop v boju proti afriški prašičji kugi", ki ga organizira podjetje CID LINES, An Ecolab Company, v sodelovanju s Pig Progress
preberi več

DELTATIC

DELTATIC, zdravilne ovratnice za pse

Ekipa podjetja Animalis vas z veseljem obvešča, da imajo sedaj na voljo ovratnice za pse, ki ščitijo pred klopi, komarji, bolhami in peščenimi muhami
preberi več

Huvepharma

Webinar na temo ileitisa pri prašičih

Ekipa Animalis vas vabi na webinar z naslovom " Ileitis – a worldwide problem in pig production", ki ga organizira farmacevtska družba Huvepharma, v sodelovanju s prof. Michaelom Wendtom
preberi več

Znanost

novice

mednarodno