Aviarna influenca ali ptičja gripa: preventiva je nujnost

(10.01.2017) POTREBNA JE BUDNOST: Čim zgodnejše odkritje potencialne kontaminacije je najboljše zagotovilo za uspešen boj z boleznijo. Zato je pomembno, da ponovno ojačamo ukrepe biološke varnosti in preprečimo vstop bolezni na farmo.

PREVENTIVA

Da bi preprečili širjenje infekcije je potrebno upoštevati in izvajati vse ukrepe biološke zaščite. Pozitivne reje zapremo, transport perutnine je prepovedan. Objekti, infrastruktura, oprema… vsi materiali, ki jih uporabljamo na perutninarski farmi morajo biti temeljito očiščeni in razkuženi. Uporabljajte pravilen in popoln protokol čiščenja in razkuževanja!

Bioprotexion

V PRAKSI !?

Glede na to, da je možen prenos tudi preko zraka in s kontaktom z drugimi živalmi in / ali ljudmi, je pomembno, da prepoznamo te vektorje in jih imamo pod kontrolo.

Preventivni ukrepi, ki jih moramo izvajati:

1. Preprečite vnos od zunaj: farme naj bodo popolnoma zaprte za zunanje osebe. Zagotovite čiste in umazane poti. Dobavitelji in obiskovalci morajo razkužiti kolesa na vozilih preden vstopijo na farmo. Farmo morajo zapustiti po umazani poti!

2. Na vhodu vsakega objekta postavite dezinfekcijsko kopel s svežo raztopino razkužila. Ne pozabite razkužiti obuval ob vsakem vstopu v objekt. Dezinfekcijske bariere so koristne le, če jih uporabljamo!
Uporabite KICKSTART ali VIROCID v 1 % raztopini, ki jo zamenjate na 2-3- dni.

3. Očistite in razkužite roke pred vstopom v objekt. Uporabite dekontaminacijsko milo za roke KENODERM in roke razkužite s KENOSEPTOM-G ali KENOSEPTOM- L. Seveda to velja tudi za obiskovalce, tudi za veterinarje.

4. Uporabljajte primerno in čisto obleko za vstop v objekt. Obiskovalci naj nosijo oblačila, ki jih dobijo na farmi. Uporabljajte drugo obleko za vsak objekt / oddelek kmetije, da preprečite širjenje kontaminacije. Pogosteje kot običajno perite obleke.

5. Psom, mačkam in drugim živalim, tudi glodavcem, preprečite vstop v objekt! Psi in mačke so možni in nevarni vektor!

6. Razmišljajte preventivno in ostanite pozorni! Zelo hitro lahko naredimo napako! Če moramo uničiti jato, je prepozno!

CID Lines

Inficirane farme so podvržene strogi proceduri čiščenja in razkuževanja:   

› Vse površine je potrebno očistiti s penjenjem z močnim alkalnim čistilom, ki dobro prodira v umazanijo. Uporabite KENOSAN v 1,5 do 2 % koncentraciji. Če uporabljate penilec, ki je prikazan spodaj, ga naravnajte na št. 3.Upoštevajte 30 minutni kontaktni čas. Nato temeljito sperite z vodo pod visokim pritiskom.

› Po spiranju čistila z vsemi nečistočami je zelo pomembno, da se površine posušijo. V objektu ne sme biti luž, ker bi te razredčile razkužilo in razkuževanje ne bi bilo učinkovito.

› Tudi za nanos razkužila priporočamo, da uporabimo penilec. Penjenje razkužila omogoči daljši in boljši kontakt med razkužilom in površino, poleg tega vidimo, na katere površine smo nanesli razkužilo, in zniža količino aerosola v zraku (varnost za respiratorne organe). Doziranje: 1%. Za objekt za perutnino s 1000 m2 talne površine potrebujete +/- 7.5 L VIROCID-a. Ne spirajte, pustite, da se proizvod posuši.

› Pustite, da se objekt popolnoma posuši. Očistite in razkužite tudi opremo, ki ste jo uporabljali za čiščenje in razkuževanje, preden jo ponovno shranite. Očistite in razkužite obuvala in dezinfekcijsko kopel. Uporabljajte VIROCID ali KICKSTART v 1% koncentraciji v čisti dezinfekcijski kopeli.

PREGLED PROIZVODOV ZA PREPREČEVANJE ŠIRJENJA VIRUSA AVIARNE INFLUENCE:


VIROCID dokazano deluje proti H5N1 -Aviarna influenca, v koncentraciji 0,25% !

Posvetujte se z nami glede razkuževanja transportnih sredstev pri temperaturah pod nič stopinj C.

Uradne zahteve večine javnih inštitucij v primeru izbruha ptičje gripe:   

1. Perutnina mora biti zaprta oz. preprečen mora biti kontakt z drugimi pticami.

2. Na vseh vhodih v objekte s perutnino in na kmetije mora biti dezinfekcijska kopel z registriranim razkužilom z dokazano učinkovitostjo.

3. Dostop do perutninarskih farm ali valilnic je prepovedan vsem osebam, ki ne delajo na farmah ali v valilnici. Za to je odgovoren lastnik. Ta prepoved ne velja za:

  • osebje, ki je potrebno za normalno delovanje farme,
  • za veterinarje,
  • osebje javnih ustanov za zdravje ljudi in živali in za osebje, ki dobi dovoljenje z njihove strani,

To osebje mora pred vstopom v objekt nositi primerna obuvala in obleko in mora izvajati vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa aviarne influence.

4. Odgovorno osebje mora voditi seznam obiskov z datumom in časom obiska, imenom in naslovom obiskovalca, registrsko tablico vozila, namenom obiska in z oznako, ali je ali ni vstopil v objekt / valilnico. Osebe morajo biti v register vpisane kronološko. Vsak vpis v register mora biti podpisan in datiran s strani veterinarja.

Animalis Dodatne informacije in naročila proizvodov CID LINES za preprečevanje širjenja virusa aviarne influence:

Animalis, prehrana in zdravje živali, d.o.o.
01 242 55 30, 031 659 804
info@animalis.si, www.animalis.si


Sorodni članki

Sofie Piepers

1. letni seminar Društva za kakovost mleka in zdravje vimena

Slovensko društvo za kakovost mleka in zdravje vimena vas vabi k udeležbi na 1. seminarju, ki se bo odvijal 26. in 27. januarja 2022
preberi več

Predstavniki podjetja Animalis se vsem obiskovalcem zahvaljujejo za obisk na njihovem razstavnem prostoru na sejmu AGRA

Stojnica Animalis je ponovno zaživela

Na stojnici podjetja Animalis d.o.o. je bilo kot zmeraj ponovno živahno in veselo!.
preberi več

Animalis vas vabi na sejem AGRA 2021

Animalis vas vabi na sejem AGRA 2021

Animalis vas vabi na mednarodni kmetijsko- živilski sejem AGRA, ki bo potekal v Gornji Radgoni od sobote 21.8. do četrtka 26.8..
preberi več

Ne pozabite na 3. webinar o mastitisu!

Ne pozabite na 3. webinar o mastitisu!

Radi bi vas spomnili na zadnji webinar v ciklu treh webinarjev, ki jih organizira Animalis v sodelovanju s podjetjem CID LINES in Josephine Verharghe.
preberi več

Čiščenje in razkuževanje vimena pred molžo

Ne pozabite na 2. webinar o mastitisu!

Radi bi vas spomnili na drugi webinar v ciklu treh webinarjev, ki jih organizira Animalis v sodelovanju s podjetjem CID LINES in Josephine Verharghe
preberi več

Huvepharma – Hydra F

Animalis predstavlja nov proizvod podjetja Huvepharma – Hydra F

Hydra F je dopolnilna krmna mešanica v obliki šumečih tablet za stabilizacijo nivoja hidracije in ravnotežja elektrolitov
preberi več

Čiščenje in razkuževanje vimena pred molžo

Ne pozabite na webinar o mastitisu!

Radi bi vas spomnili na prvi webinar v ciklu treh webinarjev, ki jih organizira Animalis v sodelovanju s podjetjem CID LINES in Josephine Verharghe
preberi več