Pri podjetju Animacel preskakujejo omejitve

(28.10.2014) Skupaj s podjetjem Animacel boste vašim pacientom lahko nudili sodobne in učinkovite metode zdravljenja sklepnih obolenj!

Kaj vam in vašim strankam nudi Animacel:

 • Zdravljenje sklepnih obolenj:
 • artritisi
 • osteoartritisi
 • poškodbe kit in vezi
 • poškodbe hrustanca
 • lajšanje težav pri displazijah sklepov
 • podporna terapija pri operacijah križnih vezi in zlomih kosti


Klinični potek zdravljenja je dokaj preprost in za žival predstavlja minimalen stres. Pacient mora obiskati veterinarja le dvakrat. Veterinar živali v splošni anesteziji odvzame majhen košček maščobnega tkiva, običajno z območja hrbta. Pri tem nastane zelo majhna rana, ki jo je po končanem postopku potrebno zašiti z enim ali dvema šivoma.  V laboratoriju iz odvzetega vzorca maščobe izolirajo in namnožijo matične celice, kar običajno traja 10 - 14 dni. Veterinar z injekcijsko iglo vbrizga matične celice neposredno v obolelo mesto. Matične celice nato na mestu poškodbe sprožijo celjenje obolelega sklepa ali tkiva.

Shranjevanje matičnih celic po zdravljenju:
Ob vsakem postopku priprave matičnih celic za zdravljenje ponujajo možnost shranjevanja matičnih celic v svoji banki. S tem se ob pojavu težav na drugih sklepih izogne postopku odvzema maščobnega tkiva in osamitve celic, kar skrajša postopek priprave celic za zdravljenje na samo 2 - 3 dni.

Shranjevanje matičnih celic mladih psov in konj za zdravljenje v kasnejših obdobjih:
Animacel omogoča tudi shranjevanje matičnih celic mladih psov, odvzetih ob kakšnem rutinskem posegu (kastraciji, sterilizaciji ali kakršni koli drugi operaciji). Prednost takega shranjevanja je, da takrat, ko se težave pojavijo, skrajšajo postopek priprave matičnih celic za zdravljenje, hkrati pa ohranijo vse lastnosti matičnih celic mladih psov in konj.

Animacel

Shranjevanje matičnih celic:

V podjetju Animacel vam omogočajo, da dopolnite ponudbo storitev za svoje stranke s shranjevanjem živalskih matičnih celic v banki pasjih in konjskih matičnih celic.

Najpomembnejše prednosti shranitve matičnih celic so:

 • Celice so na voljo takoj, ko se pojavi težava z gibalnim sistemom pri psih ali konjih.
 • Pri obolelem psu ali konju ni potrebna posebna operacija za odvzem celic, prav tako ni čakanja na pripravo celic, ko žival potrebuje zdravljenje.
 • Matične celice za shranjevanje lahko odvzamete ob kateri koli rutinski operaciji.
 • Matične celice mlajših živali imajo boljše lastnosti in so, kot so pokazale nekatere raziskave, večji potencial za zdravljenje različnih obolenj.

Staranje matičnih celic:

Staranje je kompleksen proces, ki se kaže v številnih nepravilnostih pri vzdrževanju normalnega delovanja tkiv, sami mehanizmi staranja pa še niso povsem znani. Matične celice v odraslih tkivih služijo kot vir nadomestnih celic za odrasle celice, ki se izgubljajo celo življenje, deloma kot normalen proces staranja, deloma pa ob različnih patoloških procesih (poškodbe, bolezni). S starostjo matične celice počasi izgubljajo svojo regeneracijsko sposobnost, kar vodi do zmanjšane aktivnosti popravljalnih mehanizmov v tkivih. Raziskave so pokazale, da se s starostjo manjša število matičnih celic v tkivih in tudi njihova regeneracijska sposobnost. O zmanjševanju števila mezenhimskih matičnih celic (MSC) v kostnem mozgu, povezanem s staranjem, so poročali že leta 2006 (1, 2). V letu 2011 je raziskovalna skupina Efimenka in sodelavcev pokazala, da s starostjo upada zmožnost rasti in razmnoževanja matičnih celic, pridobljenih iz maščobnega tkiva, poleg tega pa pride do določenih sprememb v njihovem delovanju. MSC izolirane iz maščobnega tkiva starejših živali, imajo zmanjšano sposobnost sprožitve nastajanja žil (3, 4). V pogojih in vitro je bila dokazana povezava med starostjo darovalca matičnih celic in zmanjšano sposobnostjo le-teh za diferenciacijo v kostno tkivo. Natančni mehanizmi vpliva staranja na deljenje in procese diferenciacije matičnih celic še niso znani. Razlike med celicami, izoliranimi iz tkiv starejših darovalcev in tistimi, ki so izolirane iz tkiv mlajših darovalcev, so najverjetneje povezane z genskimi in epigenetskimi spremembami, ki nastajajo v vseh celicah s staranjem in vplivajo na celični cikel, povezave med celicami ter številne druge fiziološke procese v celicah (5).

Animacel

Zaradi skrajšanja postopka priprave MSC za zdravljenje in povečanje uspešnosti samega zdravljenja vam Animacel ponuja možnost shranjevanja matičnih celic. Ta storitev omogoča, da lastnikom ob rutinskem posegu (kastraciji, sterilizaciji ali kakršni koli drugi operaciji) njihovega mladega štirinožnega prijatelja ponudite shranjevanje matičnih celic, ki se bodo lahko uporabile za zdravljenje ob zdravstvenih težavah v starejših obdobjih. Ob prvih znakih obolenja gibalnega sistema v dveh dneh pripravijo celice s polnim terapevtskim potencialom mlade živali. Izogne se dodatnemu operativnemu posegu in s tem povezanimi nevšečnostmi z anestezijo pri starejših živalih. Zamrzovanje matičnih celic in shranjevanje v banki podjetja Animacel poteka po postopkih dobre prakse ter omogoča, da se celice, ki so po tem postopku pripravljene za kasnejše injiciranje nikakor ne razlikujejo od tistih, ki so pripravljene za takojšnje injiciranje po odvzemu.

Za vse dodatne informacije lahko kontaktirate Animacel:
041 378 568, 041 704 480
[email protected]

Literatura

 1. Lee, C.C., Ye, F., Tarantal, A.F., 2006. Comparison of growth and differentiation of fetal and adult rhesus monkey mesenchymal stem cells. Stem Cells Dev. 15, 209–220.
 2. Mareschi, K., Ferrero, I., Rustichelli, D., Aschero, S., Gammaitoni, L., Aglietta, M., Madon, E., Fagioli, F., 2006. Expansion of mesenchymal stem cells isolated from pediatric and adult donor bone marrow. J. Cell. Biochem. 97, 744–754.
 3. Efimenko, A., Starostina, E., Kalinina, N., Stolzing, A., 2011. Angiogenic properties of aged adipose derived mesenchymal stem cells after hypoxic conditioning. J. Transl. Med. 9, 10.
 4. Madonna, R., Renna, F.V., Cellini, C., Cotellese, R., Picardi, N., Francomano, F., Innocenti, P., De Caterina, R., 2011. Agedependent impairment of number and angiogenic potential of adipose tissue-derived progenitor cells. Eur. J. Clin. Invest. 41, 126–133.
 5. Eckhard U. A., Senst, C., Murthy, N. S., Slakey, D. P., Dupin, C. L., Chaffin, A. E., Kadowitz, P. J., Izadpanah, R., 2012. Aging alters tissue resident mesenchymal stem cell properties, Stem Cell Research. 8, 215-225.

Sorodni članki

Karl Grohmann

Seminar „Napredne celične terapije za zdravljenje sklepnih težav pri psih“

V soboto, 13. maja 2017 med 9. in 15. uro vas podjetje Animacel d.o.o. vabi na seminar, ki se bo odvijal na Veterinarski fakulteti v Ljubljani
preberi več

Podjetje Animacel je v sodelovanju s Tierklinik Breitensee organiziralo seminar z namenom kritične ocene tako metod, ki so veterinarjem na voljo kot dosedanjih primerov zdravljenja z matičnimi celicami

Napredne biološke terapije pri sklepnih težavah pri psih

Napredne biološke terapije vse bolj zavzemajo svoje mesto kot učinkovito orodje v boju proti degenerativnim sklepnim težavam živali
preberi več

Prof. dr. Gregor Majdič med predavanjem na veterinarskem kongresu Fecava

Slovenski Animacel med vodilnimi strokovnjaki na svetu

Konec junija je na Dunaju potekal evropski veterinarski kongres FECAVA, ki velja za najodmevnejšega med veterinarsko stroko
preberi več

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. vabita na Veterinarski forum 2015

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. vabita na Veterinarski forum 2015

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. sta organizirala forum na temo Matične celice v veterinarski medicini
preberi več

Animacel

Podjetje Animacel - pogled v laboratorij vrhunske znanosti

Animacel biotehnologija, d.o.o., (Animacel) sta leta 2011 ustanovila prof. dr. Gregor Majdič in asist. dr. Katerina Čeh, kot odcepljeno podjetje Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani
preberi več