Napredne biološke terapije pri sklepnih težavah pri psih

(03.04.2017) Napredne biološke terapije vse bolj zavzemajo svoje mesto kot učinkovito orodje v boju proti degenerativnim sklepnim težavam živali. Podjetje Animacel je v sodelovanju s Tierklinik Breitensee organiziralo seminar z namenom kritične ocene tako metod, ki so veterinarjem na voljo kot dosedanjih primerov zdravljenja z matičnimi celicami.

Na to temo je sledil tudi strokovni posvet vodilnih veterinarjev v Avstriji, ki zdravljenje redno uporabljajo. Podjetje Animacel, ki že od 2014 uspešno sodeluje z avstrijskimi klinikami je do danes z lastno metodo zdravljenja z matičnimi celicami uspešno zdravilo že več kot 350 živali.


Pod terminom napredne (nove) biološke terapije v veterinarski medicini razumemo raznolike nove metode, ki na različne načine uporabljajo žive celice, beljakovine ali druge večje molekule. Z njimi zdravimo širok spekter obolenj.

Poznamo jih pod različnimi imeni: PRP, ACP, terapije s trombociti ali terapije z matičnimi celicami. Pogosto prihaja do zmotnega posploševanja, saj je poimenovanje »terapija z matičnimi celicami« v uporabi tudi za druge vrste bioloških terapij.

Dobro je, da smo pri uporabi tega termina previdni, saj gre za zelo različne terapije, pri katerih se dejanska koncentracija matičnih celic v produktu precej razlikuje.


Predavatelj, univ. lektor dr. Karl Grohmann s klinike za male živali Tierklinik Korneuburg, je na seminarju predstavil ločnice med postameznimi biološkimi pristopi, s čimer je povezal tudi pričakovane rezultate terapij.

Izpostavil je terapijo z matičnimi celicami, kjer se v postopku matične celice osami in več tisočkrat namnoži – le pri takšni terapiji lahko rečemo, da gre zdravljenje z matičnimi celicami. Od leta 2014 je z matičnimi celicami zdravil že mnogo pacientov:

»Število sklepnih obolenj se ne zmanjšuje, prej se pri določenih pasmah pojavnost še povečuje. Zdravila, kot so NSAID in kortikoidi, so bila dolgo edino orožje, ki so ga veterinarji imeli v boju proti sklepnim obolenjem.

Tudi danes še vedno ne predstavljajo dolgotrajne rešitve in so zaradi svojih stranskih učinkov nepredvidljivi ali pa jih zaradi osnovne bolezni pacienta (jetra, ledvice) sploh ne moremo uporabljati. Nove biološke metode s seboj prinašajo nove načine zdravljenja. Zaupanje v te bo naraščalo, če bomo z njimi zdravili prave indikacije in če bo uspešnost primerna.


Matične celice so se izkazale kot učinkovita terapija, ki pa jo je potrebno preudarno umestiti v vsakdanjo prakso, tako da bo njihov terapevtski učinek največji. Ob tem je pomembna: a) prava diagnostika; b) ustrezna kirurška sanacija problema, v kolikor je potrebno; c) pravilno spremljanje pacienta, pri čemer je nujno vključevanje lastnika v proces zdravljenja osteoartitisa. Menim, da  smo na začetku zelo uspešne poti uporabe bioloških metod zdravljenja.«

Teoretičnemu delu je sledila praktična delavnica. Lastnik in vodja ene najpomembnejših klinik za male živali v Avstriji Kleintierklinik Breitensse VR. univ. prof. doz. dr. Norbert Kopf je veterinarje vodil skozi proces uspešnega intraartikularnega injiciranja v osteoartrotični kolčni in komolčni sklep.

S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in bogatim znanjem je Dr. Kopf udeležencem pokazal, kako je injiciranje možno tudi v težje dostopne sklepe, in sicer brez podpore, denimo, ultrazvoka. Nato so veterinarji imeli možnost novo pridobljeno znanje tudi sami preizkusiti v praksi.

Seminar je udeležencem predstavil možnosti, ki jih ponuja regenerativna medicina za učinkovito zdravljenje sklepnih težav. Direktor Animacela, Luka Mohorič, ne skriva zadovoljstva nad sodelovanjem z avstrijskimi veterinarji:

»Izobraževanje veterinarjev, s katerimi že sodelujemo ali si prizadevamo sodelovati, je le del pomembnega procesa priprave avstrijskega trga sprejeti naše rešitve in jih preizkusiti v praksi.

Veterinarji so ključni člen v verigi izvedbe uspešnega zdravljenja sklepnih obolenj z matičnimi celicami, zaradi tega dajemo velik pomen sodelovanju z veterinarskimi klinikami in grajenju izkušenj na področju regenerativne veterinarske medicine.

Danes Animacel sodeluje že z 22 veterinarskimi kliniki v Sloveniji in 18 v tujini, od tega 9 v Avstriji, številke pa iz meseca v mesec rastejo. Poleg omenjenih sodelujemo tudi s klinikami v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Veseli me, da so prav rezultati tisti, ki vse bolj prepričajo tako strokovnjake kot lastnike živali, da nam zaupajo in da v zdravljenje z matičnimi celicami verjamejo tako zaradi dolgotrajnega učinka kot tudi zaradi dostopnosti metode.«

Podjetje Animacel biotehnologija d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2011 kot spin–out podjetje Veterinarske fakultete na Univerzi v Ljubljani, na podlagi vrhunske znanosti na področju zdravljenja živali z matičnimi celicami pa je razvilo revolucionarno tehnologijo zdravljenja sklepnih obolenj psov in konjev in danes uspešno deluje tudi s klinikami ne le v Sloveniji, temveč tudi v Evropi.

Sorodni članki

Karl Grohmann

Seminar „Napredne celične terapije za zdravljenje sklepnih težav pri psih“

V soboto, 13. maja 2017 med 9. in 15. uro vas podjetje Animacel d.o.o. vabi na seminar, ki se bo odvijal na Veterinarski fakulteti v Ljubljani
preberi več

Prof. dr. Gregor Majdič med predavanjem na veterinarskem kongresu Fecava

Slovenski Animacel med vodilnimi strokovnjaki na svetu

Konec junija je na Dunaju potekal evropski veterinarski kongres FECAVA, ki velja za najodmevnejšega med veterinarsko stroko
preberi več

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. vabita na Veterinarski forum 2015

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. vabita na Veterinarski forum 2015

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. sta organizirala forum na temo Matične celice v veterinarski medicini
preberi več

Animacel

Pri podjetju Animacel preskakujejo omejitve

Skupaj s podjetjem Animacel boste vašim pacientom lahko nudili sodobne in učinkovite metode zdravljenja sklepnih obolenj!
preberi več

Animacel

Podjetje Animacel - pogled v laboratorij vrhunske znanosti

Animacel biotehnologija, d.o.o., (Animacel) sta leta 2011 ustanovila prof. dr. Gregor Majdič in asist. dr. Katerina Čeh, kot odcepljeno podjetje Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani
preberi več