Evropska komisija pozdravlja parktične smernice za oceno primernosti kondicije prašičev za transport

(16.03.2016) Smernice, ki so jih sestavili vodilne interesne skupine strokovnjakov za agronomijo, prehrano, veterino, cestni transport in dobrobit živali so osnovane za zagotovitev enostavnega razumevanja, pomoči in nasvetov profesionalcem, ki so vključeni v transport prašičev. Namen smernic je tudi dopolnitev aktualne zakonodaje EU.

Praktične smernice za oceno primernosti kondicije prašičev za transport so sestavljene z namenom, da nudijo dodatno orodje po katerem imajo možnost posegati profesionalci, ki želijo preveriti zadostnost kondicije prašičev, ki so namenjeni za transport. Smernice so sestavile vodilne interesne skupine strokovnjakov za agronomijo, prehrano, veterino, cestni transport in dobrobit živali ter so podprte s strani Evropske Komisije.

Z namenom izdaje primernega dokumenta so kar 2 leti sodelovale organizacije UECBV, Copa and Cogeca, Eurogroup for Animals, Animals’ Angels, FVE, IRU, ELT, INAPORC in Cooperl Arc Atlantique.

„Medtem, ko je evropska zakonodaja najpomembnejša za zagotavljanje harmoniziranih pravil za zaščito dobrega počutja živali pa so smernice, kot so te odločilnega pomena za poenostavljanje razlage, kako morajo evropska pravila biti upoštevana v praksi,“ je po sestanku poudaril g. Gavinelli, vodja Oddelka za dobrobit živali direktorata DG SANTE (Generalni direktorat za zdravje in varnost hrane): „Skupne smernice bodo pomagale vsem odgovornim za skupno delo z zagotovljenim visokim nivojem doseganja dobrobiti za živali med transportom.“

Smernice so osnovane za zagotovitev enostavnega razumevanja, pomoči in nasvetov profesionalcem, ki so vključeni v transport prašičev. Namen smernic je tudi dopolnitev aktualne zakonodaje EU.

Smernice sicer ne predstavljajo trenutnega realnega stanja v Evropskem prostoru, temveč nudijo obsežen seznam situacij in stanj, v katerih bi živali bile klasificirane kot neprimerne za transport. S tem bi naj pomagali delavcem zagotoviti zmeraj maksimalno skrb za dobrobit živali.

Smernice so izdelane na vizualen način in vsebujejo fotografije, risbe in enostavno besedilo, da bi za vse zaposlene bilo kar se da enostavno določiti stanje živali in primernost njihove kondicije za transport.

Zagotavljanje visokega nivoja dobrobiti živali je namreč v interesu vseh sodelujočih, saj prevoz prašičev, ki niso v primernem splošnem stanju pomeni trpljenje za žival, ob tem pa tudi lahko vodi do kazni, finančnih izgub in v skrajnem primeru tudi odvzem licenc prevozni organizaciji in/ali vozniku.

Kljub temu, da so smernice sestavljene za zagotovitev dobrobiti živali, so prav tako lahko uporabno orodje za izboljšanje zaščite in zdravja vseh, ki se vključujejo v sistem transporta.

Smernice so trenutno na voljo v angleškem jeziku, medtem ko bodo v kratkem na voljo tudi nizozemske, nemške, italijanske, poljske, romunske in španske verzije.

Sorodni članki

FVE

Spletna delavnica "Mental Health in healthcare and veterinary proffesionals"

26. oktobra ob 10.30 dogodek organizirata FVE in FEAM (European Biomedical Policy Forum)
preberi več

Evropski veterinarji o težavah s preprodajo psov

Evropski veterinarji o težavah s preprodajo psov

Profit nikoli ne bi smel prevladati nad zdravjem in dobrobitjo ter nikoli ne bi smel škoditi kupcu. Takšno je bilo nedvoumno sporočilo veterinarjev v Evropi glede boja proti težavam, ki spremljajo preprodajo psov
preberi več

MSD Animal Health

Zgodba o uspehu: MSD Animal Health & FVE Program štipendij 2016

MSD Animal Health in Federation of Veterinarians of Europe (FVE) z veseljem sporočata, da je program veterinarskih štipendij v letu 2016 bil izjemno uspešen 
preberi več

Federation of Veterinarians of Europe (FVE)

Animal Health Law: FVE welcomes its adoption

The Federation of Veterinarians of Europe (FVE) welcomes the adoption of the EU Law on transmissible animal diseases, also called the Animal Health Law (AHL)
preberi več

FVE

Zdravniki in veterinarji so okrepili sodelovanje in obnovili svoj Memorandum o soglasju

16. novembra 2015 sta dr. Katrín Fjeldsted, predsednica CPME in dr. Rafael Laguens, predsednik FVE, podpisala memorandum o soglasju CPME in FVE, katerega namen je okrepitev medsebojnega sodelovanja organizacij
preberi več

Naravne nesreče in pristop "Eno zdravje" - ali smo pripravljeni?; Vir slike: FVE

Naravne nesreče in pristop „Eno zdravje“ - ali smo pripravljeni?

Vpliv živali in okolja ob pojavu naravnih nesreč lahko predstavlja kritični dejavnik za varnost in dobro počutje ljudi
preberi več

IVSA

FVE in IVSA sta pričela z anketiranjem študentov veterine

Združenje veterinarjev Evrope (FVE) je v sodelovanju z Mednarodnim združenjem študentov veterine (IVSA) pričela z izvajanjem ankete med študenti veterinarske medicine
preberi več

FVE

Ebola virus: panika je slab nasvet

Skoraj vsak dan mediji poročajo o izbruhu ebole, virusne bolezni, ki je vzela toliko življenj, posebej na zahodu Afrike
preberi več