24. maja 2014 bo na dunajski Vetmeduni dan odprtih vrat

(04.05.2014) V soboto, 24. maja 2014, bo Univerza za veterinarsko medicino na Dunaju (Vetmeduni) odprla svoja vrata za velike in male obiskovalce. Na dan odprtih vrat bodo obiskovalci med 10. in 17. uro imeli priložnost pokukati za kulise univerzitetnih klinik in raziskovalnih inštitutov, ki se nahajajo na površini 15 hektarjev velikega kampusa.

Poskrbljeno bo za raznolik program, namenjen ljubiteljem živali, navdušencem nad raziskovalnim delom, morebitnim bodocim študentom in otrokom. Vstop je brezplacen. Kampus Vetmeduni Dunaj se nahaja v okrožju Floridsdorf na Dunaju, na naslovu Veterinärplatz 1, 1210 Dunaj.

Vrhunci in demonstracije

Vrhunec dneva odprtih vrat bo prikaz vaje reagiranja ob urgentnih primerih: prikazano bo reševanje konja (lutka v naravni nelikosti), ujetega v jami. Ob tem si boste lahko ogledali živalske plesalce in plesalke, med katerimi bo tudi znani Lukas Pratschker s svojim border collijem Falcom.


Vetmeduni Dunaj

V plesni predstavi divjega zahoda bo osrednja zvezda plešoci konj norik iz skupine „WesCo Liners“. Prav tako vam bodo svoje delo prikazali clani laboratorija Clever Dog Lab.

Vodeni ogledi univerzitetnih klinik

Obiskovalci si bodo lahko ogledali univerzitetne klinike univerze Vetmeduni Dunaj ter njihove operacijske dvorane in nastanitvene objekte za male živali in konje. Kot primer bodo prikazani tudi primeri prve pomoci za psa, zobnih posegov pri konju, anestezije rib in konjev na tekocem traku. „Grozljivo lepi“ bodo ogledi patološkega muzeja v kletnih prostorih kampusa, kot tudi obiski anatomskega oddelka.

Raziskave na dosegu rok

Znanstveniki univerze Vetmeduni Dunaj vam bodo s predavanji približali svoja raziskovalna podrocja ter predstavili aktualne raziskovalne projekte. Govorili bodo na primer o projektu za ponovno naselitev sove kozace, populacijski genetiki pa vam bodo predstavili svoje projekte analiziranja genetskega materiala sadnih mušic, s katerimi pridobivajo pomembne podatke o razvoju drugih živalskih vrst.

Za najmlajše

Za otroke bodo na dan odprtih vrat na voljo mnoge delavnice za mikroskopiranje, risanje, ustvarjanje, igranje in obrazne poslikave. Lahko bodo preizkusili streljati s pihalno cevjo, ugibali bodo o rentgenskih posnetkih, metali podkve in izpihovali nojeva jajca. Za tiste, ki jim bo še ostalo kaj energije bo na voljo tudi napihljivi grad za skakanje, bolj utrujeni pa se bodo lahko peljali s kocijo okoli velikega kampusa.

Za bodoce študente

Zanje bo postavljena posebna stojnica za podajanje pomembnih informacij o ponudbi študijev na Univerzi za veterinarsko medicino na Dunaju: diplomski študij veterinarstva, biomedicine in biotehnologije kot tudi znanosti o kopitarjih, magistrskih študijev za biomedicino in biotehnologijo, znanosti o odnosih med ljudmi in živalmi ter komparativne morfologije.

Program ter vse dodatne informacije lahko najdete na strani www.vetmeduni.ac.at/tdot.


Znanost

novice

Novice podjetij