International Meeting on Emerging Diseases and Surveillance (IMED) 2013

(03.12.2012) 4. Mednarodno srečanje na temo pojavljanja in nadzora bolezni IMED bo potekalo med 15. in 18. februarjem na Dunaju v Avstriji.

International Meeting on Emerging Diseases and Surveillance (IMED) 2013 Od predhodnjega srečanja IMED nas novo pojavljene bolezni in izbruhi že poznanih zmeraj ogrožajo ter nas ohranjajo pozorne. Medtem, ko je pandemija influence, ki je izbruhnila v letu 2009 potihnila, se izbruhi visoko patogenega virusa H5N1 še zmeraj pojavljajo pri perutnini, divjih pticah in ljudeh.

Nova oblika H3N2 se je prenesla s prašičev na človeka ter se manj pogosto prenaša tudi med ljudmi.

Novo odkrit orthobunyavirus, poimenvan virus Schmallenberg, se je pojavil pri živini severne Evrope. Uničujoč izbruh visoko virulentne E.coli, ki proizvaja Shiga toksin in se prenaša preko hrane, je povzročil obolevanje vsega evropskega kontinenta.

Bolezni ljudi, povzročene s prenosom preko divjih živali, ki vključujejo vse od stekline in kuge do virusa Nipah, še zmeraj pritegnejo našo pozornost.

Naraščajoča rezistentnost patogenov na vse vrste terapevtikov pa so nam zmeraj večja ovira pri učinkovitem odgovoru na bolezenske izbruhe in pandemije. Nevarnost namerne uporabe bioloških dejavnikov za vojaške in druge namene pa so prisotne bolj kot kadarkoli poprej.

Vse od svojega nastanka je IMED bil skupni imenovalec za poenotenje našega pristopa k patogenom v najširšem ekološkem kontekstu.

Z združevanjem specialistov humane in veterinarske medicine IMED služi kot forum za 'Eno zrdavje', kjer se srečajo znanstveniki z različnih področiji in regij ter tako medsebojno razpravljajo, si predstavljajo težave ter se izzivajo za doseganje novih ugotovitev in idej.

Ob pojavljanju novih in mutiranju patogenov se naprej razvija tudi naša metodologija za detekcijo, nadzor, preventivo, kontrolo in zdravljenje. 

Novi pristopi z uporabo socialnih omrežij in iskanja podatkov, inovativne laboratorijske metode, hitra 'point-of-care' diagnostika, javno zdravstvo, komunikacija o tveganju ter politični in socialni odgovori na izbruhe so vse področja, ki so doživela novosti in spremembe ter jih bomo raziskovali na IMED 2013

http://imed.isid.org

Sorodni članki

Hepatološki kongres za male živali v Benetkah

Hepatološki kongres za male živali v Benetkah

SCIVAC vas od 30. marca do 1. aprila 2023 vabi na 1. mednarodni kongres hepatologije malih živali v Benetkah!
preberi več

UVMPS/SASAP

Kongres SIVEMAP 2022 v Beogradu

Združenje veterinarjev za male živali Srbije vabi vse kolege veterinarje, da se med 11. in 13. novembrom 2022 udeležijo vsakoletnega SIVEMAP kongresa v Beogradu
preberi več

ECVSMR Scientific Meeting

Fotoalbumi s 3. strokovnega  srečanja ECVSMR na Hrvaškem

Strokovnega srečanja Evropskega kolegija za veterinarsko športno medicino in rehabilitacijo (ECVSMR) se je od 29. septembra do 1. oktobra 2022 udeležilo več kot 200 kolegov.
preberi več

ECVSMR

3. Kongres ECVSMR 2022 jeseni v Puli!

Letošnje srečanje ECVSMR (European College of Veterinary Sportsmedicine and Rehabilitation) se bo odvijalo med 29. septembrom in 1. oktobrom 2022 v Puli.
preberi več

FECAVA

FECAVA 2022 v Pragi – ste že prijavljeni?

Češka je poznana po kvalitetnem pivu in ugodnih cenah, letos pa so dodatno še ponosni gostitelji kongresa FECAVA, ki se bo odvijal med 8. in 11. junijem 2022 v Pragi
preberi več

FECAVA

Dobrodelni webinar Vets for Ukraine

FECAVA in The Webinar Vet organizirata brezplačni celodnevni spletni kongres z namenom zbiranja sredstev za pomoč Ukrajini.
preberi več

7. Hrvaški kongres veterinarjev za malo prakso

7. Hrvaški kongres veterinarjev za malo prakso

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali (OVMPH) vam z veseljem sporoča, da se njihovi vsakoletni kongresi vračajo na pomladni termin, kot je bilo v navadi pred pandemijo
preberi več

FECAVA

FECAVA 2022 v Pragi

Letošnji kongres FECAVA se bo odvijal med 8. in 11. junijem 2022 v Pragi
preberi več

Znanost

novice

Novice podjetij