International Meeting on Emerging Diseases and Surveillance (IMED) 2013

(03.12.2012) 4. Mednarodno srečanje na temo pojavljanja in nadzora bolezni IMED bo potekalo med 15. in 18. februarjem na Dunaju v Avstriji.

International Meeting on Emerging Diseases and Surveillance (IMED) 2013 Od predhodnjega srečanja IMED nas novo pojavljene bolezni in izbruhi že poznanih zmeraj ogrožajo ter nas ohranjajo pozorne. Medtem, ko je pandemija influence, ki je izbruhnila v letu 2009 potihnila, se izbruhi visoko patogenega virusa H5N1 še zmeraj pojavljajo pri perutnini, divjih pticah in ljudeh.

Nova oblika H3N2 se je prenesla s prašičev na človeka ter se manj pogosto prenaša tudi med ljudmi.

Novo odkrit orthobunyavirus, poimenvan virus Schmallenberg, se je pojavil pri živini severne Evrope. Uničujoč izbruh visoko virulentne E.coli, ki proizvaja Shiga toksin in se prenaša preko hrane, je povzročil obolevanje vsega evropskega kontinenta.

Bolezni ljudi, povzročene s prenosom preko divjih živali, ki vključujejo vse od stekline in kuge do virusa Nipah, še zmeraj pritegnejo našo pozornost.

Naraščajoča rezistentnost patogenov na vse vrste terapevtikov pa so nam zmeraj večja ovira pri učinkovitem odgovoru na bolezenske izbruhe in pandemije. Nevarnost namerne uporabe bioloških dejavnikov za vojaške in druge namene pa so prisotne bolj kot kadarkoli poprej.

Vse od svojega nastanka je IMED bil skupni imenovalec za poenotenje našega pristopa k patogenom v najširšem ekološkem kontekstu.

Z združevanjem specialistov humane in veterinarske medicine IMED služi kot forum za 'Eno zrdavje', kjer se srečajo znanstveniki z različnih področiji in regij ter tako medsebojno razpravljajo, si predstavljajo težave ter se izzivajo za doseganje novih ugotovitev in idej.

Ob pojavljanju novih in mutiranju patogenov se naprej razvija tudi naša metodologija za detekcijo, nadzor, preventivo, kontrolo in zdravljenje. 

Novi pristopi z uporabo socialnih omrežij in iskanja podatkov, inovativne laboratorijske metode, hitra 'point-of-care' diagnostika, javno zdravstvo, komunikacija o tveganju ter politični in socialni odgovori na izbruhe so vse področja, ki so doživela novosti in spremembe ter jih bomo raziskovali na IMED 2013

http://imed.isid.org

Sorodni članki

FVE

Spletna delavnica "Mental Health in healthcare and veterinary proffesionals"

26. oktobra ob 10.30 dogodek organizirata FVE in FEAM (European Biomedical Policy Forum)
preberi več

10. mednarodni kongres "Veterinarska znanost in stroka" v Zagrebu

10. mednarodni kongres “Veterinarska znanost in stroka” v Zagrebu

Veterinarska fakulteta v Zagrebu organizira že 10. mednarodno srečanje, ki se bo odvijalo med 5. in 7. oktobrom v Zagrebu
preberi več

UVMPS/SASAP

SIVEMAP XVII

Srbsko združenje veterinarjev za male živali vas vabi na vsakoletno srečanje SIVEMAP!
preberi več

Eastern European Regional Veterinary Conference (EERVC)

EERVC 2023

Letošnji kongres Eastern European Regional Veterinary Conference (EERVC) se bo odvijal med 5. in 7. oktobrom v Grčiji. Prijave so že odprte!
preberi več

Veterinarski dani 2023

Veterinarski dani 2023

Hrvaška veterinarska zbornica, Veterinarska fakulteta v Zagrebu in Hrvaški veterinarski inštitut vas vabijo na strokovno srečanje Veterinarski dani 2023
preberi več

VetForum Europe 2023

VetForum Europe 2023

Organizatorji vabijo evropske kolege veterinarje k udeležbi na VetForum Europe, ki bo 5. in 6. Junija v Španiji (Marbella)
preberi več

Feline Day v Beogradu

Feline Day v Beogradu

Srbsko združenje veterinarjev za male živali, ISFM in FECAVA vabijo na enodnevni seminar v Beograd
preberi več

Hepatološki kongres za male živali v Benetkah

Hepatološki kongres za male živali v Benetkah

SCIVAC vas od 30. marca do 1. aprila 2023 vabi na 1. mednarodni kongres hepatologije malih živali v Benetkah!
preberi več

Znanost

novice

Novice podjetij