1. Hrvaški kongres veterinarjev za male živali

(15.04.2014) Prvi kongres CASVS (Hrvaško združenje veterinarjev za male živali) se je odvijal 4. in 5. aprila 2014 v Green Gold Centru v Zagrebu.

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali, ki je kongres organiziralo, ponovno deluje pod okriljem Hrvaške veterinarske zbornice.

Na kongresu so se zvrstila predavanja s področja urgentne medicine, kirurgije in klinične patologije v veterinarski medicini hišnih ljubljenčkov in drugih malih živali.


CSAVS Otvoritev

Kongresa je se udeležilo okoli 180 obiskovalcev, ki so prejeli vse odgovore na svoja vprašanja, vezana na omenjene tematike.

Otvoritveni govor je imel predsednik Hrvaške veterinarske zbornice, dr. Saša Legen, ki je pohvalil organizacijo ter ves oddelek veterinarjev za male živali, saj so kongres v vsem svojem obsegu uspeli organizirati v le nekaj mesecih po svoji reaktivaciji znotjar zbornice.


Dr. Saša Legen, predsednik Hrvaške veterinarske zbornice
„To je prvi hrvaški kongres veterinarjev za male živali in veseli me, da imam čast biti v tej vlogi in otvoriti kongres. Lepo pozdravljam vse goste iz Slovenije in Bosne in Hercegovine, pozdravljam tudi goste iz Srbije, Črne gore, Makedonije, kot tudi vse ostale, ki so se udeležili kongresa in niso iz omenjenih držav.

Na hrvaškem se pojavlja zmeraj večje razlikovanje med veliko in malo prakso. Delež dela v veliki praksi je zmeraj manjši, medtem ko se delež male prakse povečuje. V veterinarski organizaciji, kjer delam, smo še pred devetimi leti imeli eno ekipo za malo prekso, sedaj imamo tri.

Enako se je zgodilo z vsemi veterinarskimi organizacijami v našem okolišu. Pred 35 leti je situacija bila popolnoma drugačna. Velika praksa je predsatvljala vodilno področje, ki je malo prakso občutno postavljala v ozadje.

Včasih smo imeli 475.000 gospodarstev, kjer so vzrejali mlečno govedo – to je bilo leta 1991 – trenutno pa jih je ostalo še 170.000. Število je torej upadlo za kar dve tretjini, kar je zelo občutno znižanje.

Zanimivo je tudi, da se na Veterinarsko fakulteto v Zagrebu vsako leto vpiše 80% študentk – to je podatek iz leta 2013 – še bolj zanimivo pa je dejstvo, da se v letu 2013 na Veterinarsko fakulteto na Dunaju ni vpisal niti en moški predsatvnik študentov.

Zmeraj večja je tendenca za zdravljenje malih živali ter konj in zmeraj večji je odmik od vseh ostalih, večinoma farmskih živali. Celotna odgovornost za njihovo zdravstveno stanje se zmeraj bolj prenaša na lastnike teh živali – takšna je realna situacija.


Lea Kreszinger, dr.med.vet., predsednica Hrvaškega združenja veterinarjev za male živali
V juniju lani se je osnoval oddelek Hrvaškega združenja veterinarjev za male živali. Od tega dne je preteklo 9 mesecev, člani pa so že uspešno organizirali svoj prvi kongres, kar je pohvale vreden dosežek. Da bo v prihodnje uspeh male prakse na zadovoljivi stopnji ne vam ni potrebno nič bolj truditi, vendar tudi ne manj.“

Udeležence kongresa je nagovorila tudi Lea Kreszinger, dr.med.vet., predsednica združenja z besedami: „Spoštovane gospe in gospodje, v imenu organizacijskega odbora Hrvaškega združenja veterinarjev za male živali – dobrodošli, veseli nas, da ste z nami!

Kongres je izjemno pomemben dogodek za vse nas, veterinarje v mali praksi na Hrvaškem in upamo, da bomo podobne dogodke organizirali zmeraj pogosteje ter bo premor med njimi zmeraj krajši.

Zahvaljujemo se vsem pokroviteljem, ki so spoznali, kako pomembno je izvajanje podobnih izobraževanj in tega konkretnega kongresa. Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so nas podprli pri organizaciji in so danes tukaj z nami.

Napovedan prof. Otto I. Lanz zaradi zdavstvenih težav žal ni mogel na kongres, vendar ga je zamenjal Laurent Findji, odličen predavatelj in še boljši kirurg, ki prihaja neposredno iz WSAVA kongresa in bo tukaj imel predavanja le za nas. 


CSAVS udeleženci

Ideja, da bi Luis H. Tello, katerega predavanja smo poslušali pred nekaj leti v Istambulu, lahko predaval na Hrvaškem, je takrat bila praktično nepredstavljiva, vendar pa je danes tukaj z nami.

Zahvaljujem se vsem predavateljem, ki so se nam pridružili, organizacijskemu odboru, moderatorjem, podjetju 361° za vse mesece organiziranja, vsem študentom, ki so voluntirali pri pripravah na kongres in predvsem kolegu Denisu Novaku, predsedniku Srbskega združenja veterinarjev za male živali, ki nam je pomagal z neprecenljivimi nasveti. Veselimo se lepega druženja v naslednjih dveh dneh.“

V dveh polnih delovnih dneh so predavatelji delili svoje dragoceno znanje in izkušnje s tega področja veterinarske medicine, okoli 180 udeležencev pa je tako prišlo do mnogih odgovorov na vsa svoja vprašanja.

Zoran Juginović, dr.vet.med., urednik Veterina Portal, http://veterina.com.hr

Sorodni članki

ECVSMR Scientific Meeting

Fotoalbumi s 3. strokovnega  srečanja ECVSMR na Hrvaškem

Strokovnega srečanja Evropskega kolegija za veterinarsko športno medicino in rehabilitacijo (ECVSMR) se je od 29. septembra do 1. oktobra 2022 udeležilo več kot 200 kolegov.
preberi več

ECVSMR

3. Kongres ECVSMR 2022 jeseni v Puli!

Letošnje srečanje ECVSMR (European College of Veterinary Sportsmedicine and Rehabilitation) se bo odvijalo med 29. septembrom in 1. oktobrom 2022 v Puli.
preberi več

Boehringer Ingelheim

Cardio day letos ponovno v živo!

Po nekaj letih, ko so morali Cardio day organizirati na daljavo, vas letos ekipa VETPROMET z veseljem vabi na predavanja v živo
preberi več

Webinarji »Successful Digital Communication in a Vet Clinic«

Webinarji »Successful Digital Communication in a Vet Clinic«

Podjetje Vetpromet vas vabi k udeležbi na webinarje v organizaciji podjetja Boehringer Ingelheim
preberi več

Brezplačna ISFM webinarja

Brezplačna ISFM webinarja

Ekipa Vetpromet vas v sodelovanju z Boehringer Ingelheim in International Society of Feline Medicine vabi na dva brezplačna webinarja, ki sta planirana v marcu in juniju 2022
preberi več

7. Hrvaški kongres veterinarjev za malo prakso

7. Hrvaški kongres veterinarjev za malo prakso

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali (OVMPH) vam z veseljem sporoča, da se njihovi vsakoletni kongresi vračajo na pomladni termin, kot je bilo v navadi pred pandemijo
preberi več

Kongres je planiran za termin med 19. in 21. novembrom 2021, tokrat je za lokacijo izbran Maistra hotel Eden v Rovinju.

6. Hrvaški kongres veterinarjev za malo prakso

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali vam z veseljem sporoča nov termin za njihov vsakoletni kongres, ki je bil lansko leto zaradi epidemioloških dejavnikov na žalost prestavljen
preberi več

Veterinarski dnevi 2021

Veterinarski dnevi 2021

Veterinarski dnevi v organizaciji Hrvaške veterinarske zbornice, Veterinarske fakultete Univerze v Zagrebu in Hrvaškega veterinarskega inštituta bodo letos potekali med 26. in 29. septembrom 2021 v Vodicah.
preberi več

Znanost

novice

Novice podjetij