Infekcijske bolezni divjih sesalcev in ptic v Evropi

(05.11.2012) Knjiga je ključni vir informacij o diagnostiki in zdravljenju infekcijskih bolezni evropskih prostoživečih živali ter zajema posebne značilnosti, ki se pojavljajo v evropskem prostoru. Te vključujejo posebne seve, vektorje, rezervoarje in klimatskime pogoje, kot tudi geografsko razširjenost povzročiteljev in evropsko zakonodajo o diagnostiki, prijavljanju in zatiranju bolezni.

Dolorés Gavier-Widen, Anna Meredith und J. Paul Duff

Vezana izdaja: 568 strani
Založba: John Wiley & Sons; Izdaja: 1 (31. August 2012)
Jezik: angleščina
ISBN-10: 1405199059
ISBN-13: 978-1405199056
Naroči pri Amazon...

Knjiga je radeljena na sekcije virusnih, bakterijskih, glivičnih in prioskih infekcij ter nudi dragocene informacije glede klasifikacije in značilnosti posameznih bolezni, povzročiteljih, epidemiologiji, patogenezi in posledicah na zdravstveno stanje ljudi, domačih in prostoživečih živali.

Bistvene lastnosti:

  • združuje obsežne raziskave z različnih strokovnih področij v enotno in praktično uporabno publikacijo
  • poudarjene so nevarnosti glede prenosa povzročiteljev na ljudi ter hišne in rejne živali
  • Vsaka bolezen je obdelana posamezno in vključuje opise bistvenih lastnosti živalskih vrst pri katerih je bila ugotovljena, klinične znake, diagnostične metode ter priporočeno zdravljenje in vakcinacijo.
  • Opisani so načini cepljenja divjih živali in tehnike nadzora
  • Proučuje dejavnike, pomembne za razširjanje bolezni, kot so podnebne spremembe, premiki živali zaradi trgovanja in ohlapnejšega zdravstvenega nadzora pri populacijah prostoživečih vrst.

Dolores Gavier-Widén, DVM, MS, PhD, Izredna profesorica Švedske univerze za kmetijstvo, namestnica vodje Oddelka za patologijo in bolezni divjadi, Nacionalni veterinarski inštitut Upsala, Švedska. Dolores je predsednica organizacije WDA (Wildlife Disease Association) za 2012-2013 in nekdanja predsednica EWDA v letih 2006-2008 (European Section of WDA).

Je recezentka za mnoge revije ter je avtorica knjižnih poglavij in mnogih znanstvenih člankov. Dolores se je na mednarodnem nivoju ukvarjala z raziskovanjem bolezni pri divježivečih vrstah, predvsem s tuberkulozo, kalicivirusnimi infekcijami leporidov, prionskimi boleznimi, trenutno pa sodeluje pri evropskem projektu "Novel technologies for surveillance of emerging and re-emerging infections of wildlife".

Je svetovalka EFSA, EC, raziskovalnim agencijam in veterinarskim in javnim zdravstvenim organizacijam. S patologijo divjih živali in diagnostiko infekcijskih bolezni pri prostoživečih divjih živalih ter divjadi in ptic v ujetništvu se ukvarja že več kot 20 let.

J. Paul Duff, BSc (zool), MVB, MSc, MRCVS, dela v agenciji AHVLA, Penrith, Cumbria, Velika Britanija. Paul je nekdanji predsednik EWDA (2009-2010) in nekdanji član Sveta britanskega veterinarskega zoološkega združenja (British Veterinary Zoological Society).

Je kirurg na področju veterinarske medicine in zoolog, ki je več kot 20 let proučeval bolezni divjih, eksotičnih in rejnih živali. Od leta 2008 je vodja projekta AHVLA Diseases of Wildlife Scheme (AHVLADoWS). To je prvi vladni projekt za preiskovanje in nadzor bolezni divjadi v Angliji in Walesu.

Od leta 1995 je urednik letnega poročila OIE o boleznih divjadi Velike Britanije, ki je uradni povzetek bolezni pri divjadi Anglije za vsako tekoče leto. Skupaj z Dolores Gavier-Widén sta projektna vodja posebne interesne skupine za raziskovanje pojavljanja bolezni in zoonoz v povezavi s prostoživečimi živalmi (Wildlife related emerging diseases and zoonoses) za Evropsko unijo.

Anna Meredith MA VetMB PhD CertLAS DZooMed MRCVS, RCVS potrjena specialistka za medicino živali živalskih vrtov in divjadi, vodja oddelka Exotic Animal and Wildlife Service, Royal (Dick) School of Veterinary Studies, University of Edinburgh, Hospital for Small Animals, Velika Britanija.

Anna ima obsežne izkušnje na področju uredništva publikacij in knjig s področja divjadi in eksotičnih živali, ob tem pa se aktivno vključuje tudi v mnoge tekoče raziskave divjadi, vključno z opazovanji rdečih veveric in orlov na Škotskem ter trenutno dela na raziskavi, financirani s strani vladne organizacije DEFRA, o pojavljajočih boleznih britanske divjadi.

Je nekdanja predsednica Britanskega veterinarskega zoološkega združenjain članica EWDA in EAZWV. Veterinarje poučuje o medicini divjadi tako na dodiplamskem kot tudi na podiplamskem nivoju.

Sorodni članki

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Laser Surgery in Veterinary Medicine

Laser Surgery in Veterinary Medicine

Knjiga je aktualni vodič za uporabo kirurških laserjev pri živalskih pacientih – avtor Christopher J. Winkler
preberi več

Medical and Veterinary Entomology

Medical and Veterinary Entomology

Nova izdaja nudi celovite informacije za študiranje medicinske in/ali veterinarske entomologije na srednješolskem in univerzitetnem nivoju, saj je izdelana predvsem za višje dodiplomske, diplomske in podiplomske študijske programe
preberi več

Domestic Animal Behavior for Veterinarians and Animal Scientists

Domestic Animal Behavior for Veterinarians and Animal Scientists

Za veterinarje in strokovnjake za živali – publikacija avtorice Katherine A. Houpt
preberi več

Small Animal Medical Differential Diagnosis

Small Animal Medical Differential Diagnosis

Nemuden dostop do ključnih informacij, ki jih potrebujete za postavitev natančne diagnoze in učinkovitega planiranja terapije
preberi več

EJCAP Pomlad 2017: Rehabilitacija domačih ljubljenčkov

EJCAP Pomlad 2017: Rehabilitacija domačih ljubljenčkov

Od hidroterapije do elektroterapije in od laserskega zdravljenja do hladnih obkladkov – obseg fizikalne terapije za pomoč pri zdravljenju in rehabilitaciji naših pacientov je širok
preberi več

Clinical Radiology of the Horse

Klinična radiologija konj

Knjiga „Clinical Radiology of the Horse“ je praktični vodnik po vseh področjih radiografije in radiologije konj, ki so ga sestavili izkušeni kliniki z širokim spektrom znanj
preberi več